| AndreyStan a întrebat:

Sall, cum fac un arc cu sageti profesionale pe marimea mea.
1.Cum fac arcul?
2.Cum fac sagetile?
Funda

Răspuns Câştigător
| Ricafardefrica a răspuns:

Sal.
Arc traditional din lemn (varianta cea mai simpla):
Tai toamna sau iarna (de preferinta) lemn cam de inaltimea ta si 4-5 cm la centru. Lemn cat mai matur pentru grosimea lui. Cat mai drept si fara noduri/cu noduri mici. Craca, sa nu omori un copac. Frasin, corn/sanger, paltin, alun, stejar.
Alegi partea opusa corzii: sa fie lemnul drept cand o privesti de deasupra si sa n-aiba noduri. O cureti de coaja atent, sa nu intri deloc in lemn cu cutitul (nici sa nu-l zgarii). Restul (lateralele si partea dinspre coarda) il cureti de coaja, dar nu-i nevoie asa de atent.
Fixezi centrul lemnului si-l sculptezi de la centru inspre varfuri pe partea dinspre coarda si pe laterale, a.i. sa-l subtiezi spre varfuri. Daca e cazul (si la 4-5 cm grosime ar trebui sa fie), il iei putin si la mijloc astfel incat centrul sa nu fie perfect rigid (dar sa se indoiasca mai putin ca restul). Pe partea opusa corzii nu-l atingi. Il sculptezi si finisezi pana il poti indoi uniform. Orientativ, la varfuri ar trebui cam de 2 ori mai subtire ca la centru si de 2 ori mai ingust (subtiat uniform). Nu iei lemn mai subtire de 4 cm (n-ar mai trebui subtiat asa mult, la mijloc deloc) fiindca nu-i matur (decat daca alegi dintr-o specie ca sangerul, paducelul, porumbarul). Dupa ce se curbeaza uniform, leaga-l de ceva drept si lasa-l la uscat in cel mai racoros loc de care dispui, dar fara umiditate mare. Lasa-l 2-4 luni (alunul 2 luni, frasinul 3, cornul 3-4), apoi curbeaza-l iar folosind podeaua si apasandu-l pe centru (partea nesculptata in exterior, opusa corzii - nu tine apa). Daca e prea greu de indoit, mai ia-l putin, dar sa se curbeze uniform. Finiseaza-l, dar nu-i atinge partea opusa corzii nici macar cu smilgher. Fa-i santurile corzii apoi. Daca se curbeaza putin si la maner si-i de lungimea ta, il poti intinde cam 40-42% din inaltimea ta (cu coarda setata sa stea la 14-15 cm de centru). Forta: du-l la 20-25% din masa ta corporala (la intinderea aia de 40% din lungime; il poti masura cu bidoane de apa) sau, daca esti sportiv (de exemplu, faci multe tractiuni), la 30%.
http://www.youtube.com/watch?v=6eWDgNrLYps - un model putin mai complicat (nu-i neaparat mai rapid decat cel propus de mine, dar cu siguranta mai precis, datorita manerului rigid si ingust). Atentie: cand e ud si-i dai forma grosiera, sa-l indoiesti foarte putin, doar cat sa-ti dai seama ca se indoieste cat de cat uniform.
Sageti: indreapta nuielele la foc (de sanger, porumbar etc.) si leaga-le de ceva drept, sa se usuce drepte. Cand s-au uscat, fa-le sant la coada (in care sta coarda; fara sa despici), despica pe mijlocul nervurii pene drepte (cu lama sau foarfeca), taie 3 pene de aceeasi forma si dimensiune si lipeste-le pe nervura simetric cam la cativa cm de capatul sagetii (cel cu sant), la 120 de grade. Varful - sculptat si calit in foc, sau cumparat (de tir) si adaugat. Capatul subtire - la coarda, cel gros - la varf. Sagetile mai bine cumpara-le. Sa fie potrivite arcului ca lungime, tarie si masa (de exemplu, daca e sa cumperi, pentru un arc facut de tine care are 21 kgf la 72 cm intindere iti trebuie o sageata cu spin de 500-450, lungime bat de 28 de inchi si masa de 26-30 de grame)
Tragi cu arcul doar cand e terminat, adica lemnul uscat si se curbeaza uniform, altfel il strici. Pe partea opusa corzii da-l din cand in cand cu ulei, dar fara sa-l imbibi (doar sa-l lustruiesti putin cu o carpa cu ulei).
Coarda: pana la 27-28 kgf arc merge coarda de rufe (cea de plastic, maleabila, fara niciun miez; are 3 fire: arc pana-n 10 kgf - un fir; 11-20 - 2 fire; 21-28 - toate 3 firele; se cam intinde, iti ia putin din energia arcului, dar e cea mai ok solutie care nu cere complicatii).
Un arc cum am zis merge 130-160 de metri (la 42-43 de grade inclinatie; nu 45 ca avem aerul) in functie de cat de inguste ai facut capetele pentru acea indoire uniforma; daca fortezi nota se rasucesc, iar arcul se rupe) cu sageti de 1, 4 grame pe kgf la intinderea de 72 cm (de exemplu, arc de 20 kg forta la 72 cm intindere cu sageata de 28 de grame adecvata lui ca tarie si cu penaj bun). Cu un arc poti tinti relativ precis (dupa ce inveti sa tragi) la maximum o cincime din distanta la care trage la 42-43 de grade (la distante mai mari e prea greu sa ajustezi in functie de cat coboara sageata din cauza atractiei gravitationale). Sa nu tragi cu sageti de sub un gram per kgf (chiar daca sunt suficient de tari), ca strici arcul (de exemplu, cu arc de 20 kgf nu cobori cu sagetile sub 20 de grame, chiar daca le-ai asigura taria necesara; optim - 1, 4 grame sageata/kgf arc - forta la intinderea de tragere, sageata cu batul cu cativa cm peste intinderea de tragere - sa vina aproape de limita cand intinzi, fara risc de a prinde sageata sub maner, ca-i rost de accident si de antebrat gaurit.
Arc cu scripeti (youtube) - nu stiu cum se face.

4 răspunsuri:
| VirtualKnight a răspuns:

Dar nu uita sa ca betele pentru sageti trebuie sa fie drepte! Altfel vor merge stramb!

| AndreyStan explică (pentru VirtualKnight):

Nu e ma bun raspunsul ca eu stiu cum se fac arcurile, ce nu a mentionat ala e ca se face din lemn de FRASIN. Vroiam sa stiu doar daca mai sunt si alte moduri

| VirtualKnight a răspuns (pentru AndreyStan):

Ok.

| ƒℓυχ a răspuns:

Iti voi da 3 variante, de la greu pana la usor:

1) Adevaratul arc, cel pentru care iti trebuie permis, arata cam asa:

http://www.youtube.com/watch?v=5kS0GQyTDNY

Arcul a devenit o filozofie, nu?

2) Dar se poate si mai simplu.Ai nevoie de lemn de esenta tare paltin, frasin, carpen, etc. Lemnul trebuie sa fie bine uscat si sa aiba fibra dreapta nu rasucita.

Coarda arcului se face din intestine de vite insa cel mai bun si mai bun material este cel obtinut din vene de cal sau vene de vite.

Sagetile se fac din trestie.

3) Sau iei o crenguta de alun sau soc, o cureti cu un briceag, legi de cele doua capete o sfoara nu foarte groasa si elastica si obtii o jucarie in forma literei D.Cioplesti cateva betisoare pe post de sageti si gata.