LIN3, -Ă, lini, -e, adj. 1. Care se mișcă sau se desfășoară în mod egal, fără salturi și treceri bruște (și în ritm moderat); domol, liniștit, potolit. 2. (Despre drumuri, pante etc.) Cu înclinație mică, ușor de urcat sau de străbătut. ♦ (Rar; despre suprafețe) Neted. 3. (Despre sunete) Lipsit de intensitate; blând, potolit. ♦ (Poetic; despre lumină) Cu o strălucire domoală, blândă, odihnitoare. 4. Calm, liniștit. – Lat. lenus, -a (= lenis).
LIN1, lini, s. m. Pește cu solzi mărunți, cu corpul gros, acoperit de mucus, care trăiește prin bălți cu apă limpede și nu prea adâncă (Tinca tinca). – Din bg. lin.
LIN2, linuri, s. n. 1. Vas de lemn, de tablă sau de beton în formă de jgheab, în care se adună și se storc strugurii. 2. Vas de lemn, de tablă sau de beton în care se pune la fermentat materia primă folosită la fabricarea berii, a spirtului etc.; vas, cadă de doage unde se pun la fermentat prunele din care se face țuică. – Din ngr. linós.
Sunt destule aici.
Buna! Apa curge lin. (adjectiv cu sens de domol)
Eu am prins un lin. (peste)
Raul acela e lin. (linistit)
Lin-usor
lin-peste cu solzi marunti, acoperit de mucus, traieste in ape limpezi si nu prea adanci
lin-vas de lemn/tabla/beton in forma de jgheab
Lin = domol, linistit, potolit
lin = Vas de lemn, de tablă sau de beton în formă de jgheab, în care se adună și se storc strugurii.
lin = Pește dulcicol, de talie medie, cu corp lat și gros, de culoare verzuie-roșcată, acoperit cu mucozitate, cu gură mică, înzestrat cu două mustăți
Skullace întreabă:
Clawdiu124 întreabă:
eusebiu27 întreabă:
DaciaRomania întreabă: