Factorii terapeutici naturali
Staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului a devenit renumită şi este din ce în ce mai mult solicitată, datorită- factorilor terapeutici naturali pe care îi oferă:
- apele sărate de mare concentraţie ale lacurilor
- nămolul sapropelic uşor mineralizat;
- topoclimatul sedativ de dealuri.
Apele sărate ale lacurilor helioterme. Din cele 14 lacuri sărate existente, şapte se folosesc în cura externă pentru băile reci din sezonul estival, cu efecte favorabile datorită salinităţii ridicate a apei şi caracterului ei helioterm, chiar de la începutul sezonului cald.
Lacurile cu apă minerală clorurosodică hipertonă au o mare concentraţie în săruri: clorură de natriu, săruri de magneziu, calciu, potasiu, brom, iod etc. Ele se află, fiecare, într-o cantitate mică, dar toate la un loc au un rol terapeutic important.
Caracterul helioterm al lacurilor (predominant la Lacul fără Fund) este dat de stratificaţia salinităţii apei în sensul creşterii acesteia de la suprafaţă spre profunzime, pînă la obţinerea saturaţiei. Astfel, sub un strat de 1, 5 m de apă puţin concentrată şi mai rece (provenită din precipitaţii), urmează, pînă la 2, 5 m, un strat de apă caldă, a cărei temperatură depinde de intensitatea razelor solare. Astfel, sunt influenţate favorabil tulburările circulatorii venoase la nivelul membrelor inferioare, sciatica cronică sau afecţiunile ginecologice. Apa minerală clorurosodică de la Ocna Sibiului, utilizată sub formă de băi, are asupra organismului efecte termice, mecanice, chimice şi biologice.
Nămolul sapropelic - Nămolul sapropelic fosil, uneori cu caracter de şlic mineralizat, s-a format prin depunerea în lacuri a unor cantităţi apreciabile de marne şi argile, care s-au amestecat cu resturi organice. Este folosit în scopuri terapeutice în stare divizată şi în amestec cu apa.
Cura de aer pe plaja amenajată a lacurilor şi cura de teren în aer liber, împreună cu helioterapia conferă organismului o acţiune de cruţare sedativă, constituie un factor terapeutic în tratamentul afecţiunilor reumatismale şi ginecologice, precum şi un factor de călire a organismului.
Davyduchiha2001 întreabă: