Deci, am gasit pe TPU intrebarea ta despre o campanie care mi-a atras atentia si pe care vreau sa o sustin de cateva minute.
Majoritatea dintre voi folositi, in special pe messenger, "tz" in loc de "ţ", "sh" in loc de"ş" sau "k" in loc de "c","că" sau mai stiu eu ce astfel de romanisme pe net. Acum nu zic sa folositi "ă,î,â,ş, ţ" pentru ca este destul de greu si incomod, dar un simplu "a, i, s, t" eu zic ca e de ajuns, pentru ca reiese din citirea cuvantului ce ati vrut sa spuneti. Cea mai buna dovata este chiar textul acesta pe care ati reusit sa-l cititi fara probleme.
Bună! Eu scriu de mult timp cu diacritice și chiar nu văd nimic complicat și incomod. Dacă stau bine și mă gândesc acum, mi-ar fi foarte greu să renunț la ele. Nu mi-a plăcut niciodată să scriu cu "tz" sau "k". Sunt genul de persoană care dacă nu vede rostul unui lucru, nu îl practică. Iar eu chiar nu văd rostul acestor litere. și până la urmă, să folosești "tz" în loc de "t/ț", implică tastarea unei litere în plus. și din câte am înțeles, ei scriu "prescurtat", pentru că "așa s-au obișnuit" și pentru că "nu e nimic greșit în asta". BA ESTE! Au ajuns din cauza acestui obicei prostesc, să scrie la BAC "Mioritza". E inadmisibil! SUSȚIN ACEASTĂ CAMPANIE, CU TOATĂ DRAGOSTEA. Mă bucur că în România încă mai există astfel de oameni.
Subscriu cu entuziasm! Desi, precis mi-o fur ca ori de cate ori "indraznesc" sa corectez dudele pe care le dau aici micii analfabeti.
Din pacate, limba romana tinde sa devina, din ce in ce mai mult, limba becaliana, drept pentru care citesc de cate 10 ori o postare si nu reusesc sa pricep ce vrea "impricinatul".
E o idee foarte buna. Si eu eram asa inainte dar acum am scapat de ele si scriu corect. Mi-am dat seama ca nu are rost sa scriu asa, sa stric limba romana. Nu imi este greu sa scriu "ce faci" in loc de "cf" sau "salut" in loc de "sall". Asta e limbajul de "mess". Pana la urma la tastatura poti scrie repede si fara a utiliza prescurtari.
Si in legatura cu scrisul cu cifre si simboluri in locul literelor, da oarecum o impresie de "smechereala" persoanelor care scriu prin astfel de mijloace.
Dacă ar exista campania asta, aș susține-o! Uite un link unde poți vorbi, și scrie românește!
http://vorbeste-romaneste.ro/
Da,daca tot suntem "romani" ar trebui sa vorbim si sa scriem corect romaneste.Ce sa mai spunem de parintii nostri ca pe vremea aceea,oamenii nu scriau cu "k,esti,ia(ea),cu tz(gen, manuta).E o greseala extrem de grava, o data ce tehnologia a avansat, se tot mai "strica: limba romana, trist.
Nu am auzit despre ea. Imi poti da un link din care ma pot informa despre aceasta?
Jalnic. Cum zicea cineva: Nu e bine să "use english" în aceeaşi propoziţie cu română. Se aude foarte "bad".
Ar fi interesant pentru ca si eu mai am tendinta sa fac nu stiu etc. aproape mai tot timpul.Ce vrei ma intarata prietenii
Yurisa întreabă: