"După mine este foarte simplu, Hristos se scrie cu «H», deoarece acest nume provine din limba greacă. Ne ghidăm după prima Evanghelie a Sfîntului Apostol şi Evanghelist Marcu scrisă în limba greacă. Aici apare Hristos cu «H». Cu toate că sîntem un popor latin, cultura românească a fost influenţată în mare măsură de cea grecească. De aici am preluat numele Mîntuitorului." În ceea ce priveşte numele de "Iisus", părintele precizează: "Scriem cu doi de «i» pentru a face diferenţa între Fiul lui Dumnezeu şi alte persoane care au purtat în Vechiul Testament şi poartă acest nume ca nume propriu. Este o personalizare".
Ce se întîmplă în cazul în care scriem diferit? "Dacă scriem altfel, este greşit, pentru că nu Îi respectăm numele propriu, aşa cum ni-l arată tradiţia. Vreau să precizez un fapt şi mi-aş dori să nu se mai perpetueze acest zvon. Se spune că «Isus», scris cu un singur «i», ar însemna în ebraică «măgar». Nimic mai neadevărat. În dicţionarul ebraic, «Isus» sau «Iisus» este nume propriu."
Pentru biserica ortodoxa(si credinciosii ortodocsi) corect este Hristos, atat scrierea cat si pronuntia provenind din limba greaca si ajunsa la noi pe filiera slavona. Numai bine!
Http://mihailandrei.wordpress.com/......erelatina/ Uita-te pe aici si vezi;)
PAropo, cam corect eu cred ca e Iisus Hristos. Dar pentru ca noi suntem "Crestini" cu litera "C" unii folosesc varianta "Iisus Cristos"
Pronuntia corecta e Iisus Hristos insa nu e o greseala mare daca se pronunta Cristos, pronuntia cu litera C la inceput a aparut datorita greutatilor (intr-un fel) intampinate la rostirea literei 'h' ca pirma litera intr-un cuvant!
Hristos se scrie cu «H», deoarece acest nume provine din limba greacă. Hristos apare si in Biblie!
Corect este Hristos pentru ca acest nume provine din limba grea. De acolo l-am preluat. Asa cum prima Evanghelie a fost scrisa tot in limba greaca. Ulterior a suferit modificari de unii si de altii dar forma corecta ramane "Hristos". Altfel scris este gresit fiindca nu respectam numele propriu.
Pai sunt corecte ambele pronuntii. Acestea sunt opiniile celor doua religii crestine :ortodoxe si catolice.Niciuna nu este gresita atata timp cat se refera la acelasi Dumnezeu, Hristos sau Cristos nu conteaza in fata Lui
Eu ma refer strict la pronuntie. Unchiul meu zicea ceva despre limba aramaica si de adventisti(ca ei ar pronunta cu C)si ca ar trebui pronuntat cu H pentru ca de aceea exista HRISTOLOGIA. Mi-am pus intrebarea asta de cand ''IUBITUL" nostru profesor de latina ne contrazice ca s-ar spune cu C si nu cu H
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: