Da sigur soparlele Nume dat mai multor specii de reptile din ordinul saurienilor, cu pielea verde-cenușie sau pestriță, cu capul și abdomenul acoperite cu plăci cornoase, cu corpul aproape cilindric, sprijinit pe patru picioare scurte, îndreptate în afară, cu coada lungă, subțiată spre vârf, regenerabilă. Are o piele cărnoasă, îngroşată ce formează solzi mici si o protejează de uscăciune. Ochii sunt protejaţi de o membrană subţire, transparentă. Auzul este bine dezvoltat, la fel şi mirosul. Pe maxilare şopârla are numeroşi dinţi conici, concrescuţi cu maxilarul. Limba este musculoasă, mobilă, bifurcată la vârf şi poate fi uşor proiectată afară. Membrele sunt scurte, aşezate pe laturile corpului, îndreptate lateral, dar nu servesc la mers, ci la agăţare de asperităţile solului si căţărare. Deplasarea se face prin ondulaţiile corpului, sopârla sprijinindu-se pe membrele posterioare şi pe coadă. Şopârla se târăşte, deci este un animal târâtor. Şopârla se hrăneşte cu insecte, păienjeni si râme. Este totuşi un animal insectivor. Organele digestive sunt bine dezoltate. Are tub digestiv si glande anexe. Respiraţia este pulmonară. Căile respiratorii sunt bine diferenţiate. Plămânii sunt ca nişte saci cu pereţi cutaţi. Temperatura corpului este variabilă. Iarna se ascund în gropi şi stau în amorţire până primăvara. Reptilele îşi au originea în vechii amfibieni. Ea este în general carnivoră; respectiv insectivoră. I se mai spune popular guşter.Mediul de viaţă este terestru; respectiv acvatic(secundar), în special se află în zone de la câmpii până în zona de munte(în locuri însorite). Culoarea ei este adaptată mediului.Se înmulţeşte prin ouă cu coaja calcaroasă; prin fecundaţie interna.(aici ai tot ce poti afla despre soparle.informeazate daca vrei una!)
Buna! de ce vreo sa o iei? vrei sa moara si sa sufere ea nu este obisnuita si va musca va suferi ft mult sfatul meu :NU LuA nICI O SOPARLA! daca nu ma asculti poti sa ai dai muste gandaci mancare de soparle le pasesti la petshop
Ceau, sunt din Hunedoara, am primit niste marfa din Spania (gresie ) si intr-o cutie am gasit o soparluta mica, cu pernute pe degete; n-am omorat-o ca nu fac de astea, dar nu mi-o trebuie, o vrei tu? cand am fost pe acolo am vazut multe de astea pe pietre, este gri, cam 15 cm.
Costina_Antonia_1990 întreabă: