Valahia a fost o formație de muzică românească ce a activat in perioada 1998 - 2004.Valahia a fost înființată în vara anului 1998, fiind formată din trei membri: Dorin Topală, Costi Ioniță și Laura care au început să cânte muzică dance Printre videoclipurile intens difuzate ale acestei formații se numără: Banii și fetele, La mare, la soare, Banana, Why, Singur, Iubito nu plânge, Scufița, " Mama ", " Sha-la-la ".etc.
Funda?
Valahii (sau vlahii) era numele dat de către alte popoare, populațiilor romanizate din Europa Centrală și Răsăriteană, în stânga și în dreapta Dunării: românii, aromânii, meglenoromânii și istroromânii[1]. După crearea statului modern român acest termen este folosit preponderent pentru a-i desemna pe aromâni, meglenoromâni și istroromâni.
Originea numelui este legată de lingvistica germanică: aceeași origine duce la cuvintele "welsh" și "wallon" în alte părți ale Europei pentru populațiile locale considerate romanice. Popoarele slave au preluat cuvântul, folosind inițial numele de valahi în general în legătură cu toate popoarele romanice deci și pentru locuitorii teritoriului ev-medieval românesc. Mai târziu, forma cuvântului s-a nuanțat, oarecum schimbat în funcție de utilizatori. De exemplu, Italia în limba poloneză este numită "Włochy", iar in limba maghiara "olasz" sunt italienii, iar "oláh" sunt românii. Termenul valahi era un exonim, deci folosit numai "în afară", în timp ce respectivii (valahii între ei) foloseau diferite cuvinte provenite din "romanus" pentru a se numi pe ei înșiși: "români" "rumâni", "rumâri", "armâni", "arumâni", ș.a.m.d. În acest context este demn de menționat, că în greaca Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Est) valahii erau denumiți deseori "romanoi" adică romani, ca fiind vorbitori de limbă romanică (latină).
În documentele istorice europene din Evul Mediu termenul apare sub diferite forme : Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi...).
eusebiu27 întreabă:
DaciaRomania întreabă: