Imi vine in minte acum un citat de-al lui Cioran:'Iisus se razbuna pe noi de 2000 de ani pentru faptul ca n-a murit pe canapea.'
Da-mi voie sa-ti spun un lucru:nu am cerut eu sa-l trimita pe fiu-so.Si Dumnezeu fiind omniprezent, omniscient si atotputernic stia de la inceput de soarta celui trimis.Asta daca ar fi s-o luam add litteram. M-am saturat. Mi-e lehamite de fraza asta considerata imbatabila de toti crestinii:Iisus s-a sacrificat pentru noi.Sa-i fie de bine. Tie ti se pare mare lucru ce a facut Iisus? Mie nu.Cu mana pe Biblie (citeste-mi ironia) iti spun ca si eu as fi facut la fel.Si eu m-as sacrifica pentru binele omenirii.Nu e nimic iesit din comun si daca tu n-ai face la fel atunci nu meriti sa te numesti credincioasa.Crede in Dumnezeu si-n bunatatea lui si in faptul ca-ti va da El tot ce-ti doresti de parca ar fi pestisorul de aur, eu prefer sa ma bizui mai intai pe mine. M-am saturat de falsii crestinii pe care-i apuca habotnicia atarnandu-si n cruci la gat. Apropo, stii ca daca Iisus murea impuscat (reducere la absurd) tu acum purtai la gat o flinta, pistol sau, hai sa fiu rezonabil, un glonte, nu? Viata e cel mai de pret lucru? Eu nu am cerut sa ma nasc.De ce sa patimesc primind ceva ce n-am pretins? Tu-i privesti pe atei cum? Ca pe niste oameni rai? Pai asta-i grav.De ce? Fiindca 95% din oamenii care infunda puscariile sunt cu cruci la gat.Halal credinta.Nu judeca oamenii dupa credinta si nici macar dupa vorbe... vorbele sunt simple defulari. Judeca-i dupa fapte.Asta caracterizeaza un om.Priveste un om prin ce are de oferit si prin ce ai de invatat de la el, nu prin faptul ca nu crede intr-o entitate care a trecut in stare de veghe.
Ai ff multa dreptate. unii oameni, chiar, nu gandesc inainte de a face. o colega de-a mea o intreba la test pe profesoara de matematica cat face 1000+1200.chiar nu gandea.si in plus ca Dumnezeu exista! odata cand tatal meu avea siptomele de gripa porcina, eu m-am rugat la dumnezeu sa se vindece. a doua zii era voios! cum pot oameni sa zica CA DUMNEZEU NU EXISTA? dar cum pot aia sa zica Dumnezeu exista? ca doar El a creat lumea.doar El i-a creat! poate o sa isi revina.
In primul rand, daca omul nu si-ar fi pus intrebari si ar fi ramas la stadiul de "crede si nu cerceta", inca am fi trait in pesteri.
Apoi, nu toti oamenii care nu cred in dumnezeu sunt rai, la fel cum nu toti oamenii care cred in dumnezeu sunt buni. Incepand cu toate atrocitatile comise in numele credintei (Inchizitia ar fi cel mai cunoscut exemplu), pana la oameni simpli care isi bat nevestele si copiii, insa merg duminica la biserica. Cei mai multi atei sau agnostici sunt oameni ca si tine, care respecta drepturile celorlalti insa au ales sa nu creada intr-un zeu, asta nu ii face cu nimic mai "rai" decat credinciosii care comit crime si apoi se roaga, as zice ca dimpotriva.
In al treilea rand, daca te-ai fi nascut intr-o alta religie ai fi avut un cu totul alt sistem de valori, asa ca nu poti avea certitudinea ca religia ta detine adevarul absolut. Daca tu asta crezi, foarte bine, insa nu eticheta lumea in functie de credinta fiindca vei avea mari surprize in viata.
La fazele cu sinucisul si ce ai zis mai sus sunt total de acord cu tine.si eu gandesc la fel si sincer imi pare rau ca tot mai multi oameni nu cred in Dumnezeu.singura lor scuza poate ar fi ca nu au foarte multe de la viata ...gen eu stiu, bani, iubire, duc o viata grea.cam astea cred eu ca ar fi cauzele necredintei lor.
eu una cred pentru ca am vazut de multe ori pe pielea mea ca Dumnezeu exista
Si eu sunt socata si ma doare tot ce se petrece in jurul meu. uite, eu sunt in londra, si am ramas socata cand i-am auzit pe cei de aici ca pur si simplu ei nu cred in Dumnezeu.sunt foarte putine persoane care chiar cred si merg la Biserica.degeaba am incercat sa vb cu cei de la scoala si chiar sa le explic ca Dumnezeu exista si El vegheaza asupra noastra, ca nici profesorii, nici elevii nu cred(au spus ca ei nu cred ca citate, si in carti, etc...ca de unde pana unde stim noi ca Dumnezeu a creat toate astea, etc). e foarte trist ceea ce se intampla, dar nimeni nu poate sa le schimbe gandirea, si de asta lumea asta se duce de rapa pe zi ce trece...
Daca ma intrebi pe mine nu ma mai surprinde absolut nimic. Oamenii se chinuie atat de tare sa nege existenta lui Dumnezeu sa caute dovezi ca El nu reprezinta nimic incat am ajuns sa ma intreb daca nu scot in fiecare cate o noua teorie care sa ateste nu stiu ce bazaconii si sa invoce fiinte care nu exista.
Iar cei care se sinucid sunt niste lasi.La 12 ani ai probleme?
Stai sa vezi mai incolo probleme adevarate nu ce-i acum, ca pentru un 4 isi pun stragul de gat sau ca au vazut "Avatar" si gata se sinucid din nu stiu ce motiv
Trebuie sa stai si sa te gandesti al naibii de bine si sa iti pui niste intrebari normale, existentiale, sa citesti, sa vezi dovezile, sa vorbesti cu oameni care iti spuna adevarul si sa te incurajeze
Poate ca oamenii nu mai cred in Dumnezeu dar El crede in noi si nu ne lasa.Asa pacatosi cum suntem
Faptele nu se reflecta din cuza credintei sau necredintei pentru dumnezeu. Se reflecta din cauze naturale, nu supranaturale, cum ar fi: imaturitatea, saracia, slabiciunea fizica si/sau psihica, alcoolul, drogurile, banii, gelozia. Poate ca credinta in dumnezeu i-ar salva. dar dumnezeu de ce nu ii salveaza daca sunt in pericol? De ce nu vine in fata noastra inainte de moarte sa ne linisteasca sau sa ne avertizeze ca nu facem bine? Si nu-mi spune ca nu sunt oameni nevinovati cu familie si copii, care se duc in fiecare zi la munca si isi rup carca ca sa duca un trai mai bun, vin acasa seara, mananca si se culca iar intr-o zi le vine sa se sinucida de atata oboseala si nesperanta deoarece ii dau ratele afara din casa pe strada. Unde e dumnezeu atunci? Intrebare: dumnezeu se cacă? O fi fost la baie cand s-a sinucis unchiul meu.
Probabil tu ar trebui sa mai traiesti si sa te gandesti inainte sa vorbesti.
Dumnezeu era o data un motiv bun pentru ca omenirea sa nu mai faca lucruri rele, dar se pare ca pur si simplu oamenii s-au convins singuri ca dumnezeu asta nu vine cand vrei tu, nici cand faci un pacat, vine doar politia, sau o constiinta rea daca nu esti un nenorocit/o nenorocita.
Mai bine reveniti pe pamant, la realitate.
MissPsychoPanda foarte bine zici.Zambet,lady gaga si altii ganditiva un pic de unde vi se trage aceasta credinta in Dumnezeu? va zic eu din educatie pentru ca asa te-a invatat mama, tata, bunica, scoala... nu va zic sa nu credeti in dumnezeu dar nici ochelari d cal sa aveti nu e bine
Din pacate ne pierdem incet, incet pe noi ca oameni. Traditia, viata de familie, respectul reciproc, buna cuviinta, iubirea adevarata, toate se vor pierde si in loc nu vom avea ce pune. Cei care se bat cu pumnul in piept si se declara atei si spun ca societatea poate supravietui fara Dumnezeu se inseala crunt. Sa se gindesca ca pina si codul penal e conceput avind la baza legile crestine. E greu intr-adevar sa stii ca ai niste ingradiri in plus fata de cele impuse de societate, dar acest fapt va fi rasplatit la sfîrsit. Pe cei fara carte îi pot întelege, dar pe cei scoliti nu. Cum poti sa pui o asemenea întrebare cand te gandesti la intreg universul, la miliardele de stele, la echilibrul in care se gasesc. Asta daca ne gindim la macro univers, la micro univers e acelasi lucru, de la molecula, atom, la cîte subparticule descoperite sau numai teoretic admise, fiecare avînd rolul sau în echilibrul universului. O sub particula poate creea haosul ( cu toate ca e atat de mica incat nu ar fi bagata in seama de nimeni ); o gaura neagra care poate înghiti linistit o galaxie îsi are originea tocmai in acea subparticula. Cine poate sa-mi spuna ca toate acestea au aparut la intimplare?
La fel cum tu crezi ca exista Dumnezeu, la fel sunt oameni care cred ca nu exista Dumnezeu. La fel cu cum tu zici ca sunt foarte multe dovezi care atesta existenta lui, la fel sunt oameni care zic ca sunt multe dovezi ce infirma existenta lui. Ce e asa greu de inteles? Mare filosofie. Tu incremenesti cand auzi pe cineva ca zice ca nu exista Dumnezeu? Stai linistita, si el incremeneste cand te aude ca zici "Dumnezeu exista". Si nu am inteles niciodata... ce am castigat daca Iisus a murit pentru pacatosi? De ce trebuia sa moara? De ce nu i-a lasat tot pacatosi? Nu o sa rezolvi nimic daca stai sa intrebi lumea de ce nu crede in Dumnezeu. Mai bine vezi de ce crezi tu in el. Lasand la o parte toate povestioarele menite sa ne spele creierul de mici.
Si acum, un frumos citat:
"And the invisible man has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these ten things, he has a special place, full of fire and smoke and burning and torture and anguish, where he will send you to live and suffer and burn and choke and scream and cry forever and ever 'til the end of time!
But He loves you."
Poate sunt eu ateu si nu cunosc multe despre credinta asta, dar parca stiam ca Iisus se scrie cu 2 de i. Poate ca eu nu cred in el, dar sa stii ca,, magar,, nu ar fi un termen,, adecvat,,.
Probabil ca unii oameni nu cred in Dumnezeu, deoarece nu il vad, nu il pot percepe cu ajutorul simturilor sau fiindca au suferit dezamagiri, pierderi mari in viata. Dar acesti oameni nu se gandesc ca Universul, tot ceea ce ne inconjoara nu aparut din neant.Trebuia ca cineva sa le creeze.In plus, nu se gandesc ca nici noi nu suntem atat de buni, incat sa meritam numai lucruri bune. Dimpotriva, poate ca avem parte de mai mult bine decat am merita.Se stie ca Dumnezeu a inzestrat omul cu liberul arbitru; i-a dat posibilitatea sa aleaga intre bine si rau.Cu ce este El vinovat ca noi am ales sa fim rai? Cu ce este El vinovat ca oamenii au facut atata rau de-a lungul timpurilor? E mai usor sa aruncam pisica moarta in curtea altora, cum se spune.
@strivesc_membre-n_menghine:Fara suparare, esti chiar asa de si/sigur/a ca ai putea sa faci ceea ce a facut Dumnezeu? Si eu as putea sa spun asta, dar, daca ar fi sa trec la fapte, nu stiu cum as proceda; poate ca as putea sa o fac, poate ca nu.Fiecare poate sa spuna:"si eu pot sa fac asta","si eu pot sa fiu asa", dar, cand sa treaca la fapte, constata ca nu poate sa o faca.Deci nimeni nu poate sa fie 100% sigur ca poate sa faca un lucru, pana cand nu e pus in situatie.In plus, te-ai gandit vreodata cum te-ai simti tu cand cineva pe care l-ai ajutat enorm(voluntar, mai ales) cu ceva sau caruia i-ai salvat viata, ti-ar spune:"sa-ti fie de bine!',"te-am rugat eu sa ma ajuti?","acum vrei sa-ti fiu recunoscator/oare toata viata?".
Si sa-ti mai spun ceva:nu toti cei care merg la biserica, sunt oameni rai, precum nici toti cei care sunt atei nu sunt buni, si viceversa. E adevarat ca credinta nu consta numai in a merge la biserica, ci mai degraba in a face bine, a fi om bun. Dar asta nu insemmna ca toti cei care merg la biserica si se roaga, sunt falsi credinciosi. E adevarat ca sunt exceptii si de o parte si de alta.
Eu una, cred ca daca am incerca macar sa avem putina credinta si sa ne rugam lui Dumnezeu, I-am simti prezenta chiar daca nu-l putem vedea, si nu-L putem atinge.Si eu, daca as fi in locul Lui, cred (nu sunt 100% sigura), daca as face un bine cuiva, as face in asa fel incat persoana respectiva sa nu ma vada(in cazurile in care se poate face asta). De ce nu ar fi valabil acest lucru si in cazul lui Dumnezeu? Nu ne lasa sa-l percepem cu ajutorul simturilor dar, in schimb, ne ajua sa-l simtim prin credinta, prin dragoste, prin rugaciune, prin fapte bune si ne ajuta sa-l vedem in toate lucrurile frumoase din jurul nostru?
De ce ne este mai usor sa il negam pe Dumnezeu, decat sa ne gandim la toate aceste lucruri?
A...era sa uit.Imi pare sincer rau pentru ce s-a intamplat cu unchiul tau! Sincere condoleante!
@jester:nu, Dumnezeu nu a fost la baie, si nici nu-si facea nevoile atunci cand s-a sinucis unchiul tau.Cum am mai spus, Dumnezeu ne da posibilitatea sa alegem ce facem in viata.In plus, toti trebuie ca mai devreme sau mai tarziu, sa ne ducem(ca murim de moarte buna, din cauza unei boli, ca ne sinucidem etc.). Probabil ca asa a trebuit sa se intample.
Strivesc_membre-n_menghine ti-as da multe stelute (oricum n-ai avea c face cu ele) mare drepatete ai majoritatea care ma cunosc nu stiu ca sunt ateu si daca as recunoaste pun pariu ca foarte multi dintre ei imi vor intoarce spatele.Asta inseamna sa ai o gandire limitata
Dragosgan. Intradevar în ebraica asa e, dar se scrie si cu un singur I. Mai putem spune si Hristos sau Christos sau Messia dar cu totii intelegem ca e vorba de Mîntuitor si sunt sigur ca nimeni nu s-a gandit la celalalt inteles, chiar evreu fiind.
Pai poate nu a avut cine sa-i invete(cei 7 ani de acasa) ca dumnezeu este Tatal nostru si creatorul acestei lumi pe care noi oameni o distrugem...pacat ca in ziua de azi nu se mai stie de frica lui dumnezeu shapai sa te mai miri de ce sunt cutremure si inundati oare nu ne intrebam daca ne mai rabda dumnezeu la ce scoatem din gura si ce facem?
Oamenii astai se plictisesc prea tare si nu stiu ce sa mai vb si sa mai faca si fac si ei ce al ceva decat tampenii vorbesc aiurea fac fapte tampite si altele
MissPsychoPanda a spus-o perfect! Si, nu inteleg dc iti pasa atat de tare de oamenii care se sinucid. Poi daca sunt atata de distrusi incat sa se gandeasca sa isi ia viata, nu merita sa traiasca, mai ales la varsta copilariei.
6666kill3:nici eu nu cred 100%in religie, dar, in Dumnezeu, da.Repet:nimic din ceea ce e in jurul nostru, nu putea sa apara intamplator, parerea mea.
@stillhartu:tu, cand vezi un om ca s-a ratacit, il lasi in pace, sau il salvezi, aratandu-l calea pa care sa o ia? Sau, daca crezi in iubire, iti dai seama de ce a facut Dumnezeu toate astea. Daca ai avea uncopil si, la un momentdat, izbucneste un incendiu chiar la voi in casa, iar el/ea este in pericolce faci? Il/o lasi sa arda de viu/vie sau incerci sa il/o salvezi cu pretul propriei vieti?
Ce am castigat noi prin sacrificiul pe care l-a facut Dumnezeu pentru noi? Te-ai gadit ce am face daca am plati pentru fiecare pacat pe care il savarsim in viata? Oare de ce nu se intampla asta? In viata totul se plateste, nu? Noi de ce nu platim pentru fiecare pacat savarsit? De ce nu primim o "palma"in momentul respectiv? Poate ca nu am meria nici macar sa existam si, totusi, se intampla asta.De ce?
@spawny:Nici eu nu sunt de acord cu sinuciderea. Dar ar trebui sa ne fie mila de cei care fac asta.De ce nu merita sa traiasca? Sunt niste oameni cu un psihic mai slab, care nu rezista la orice fel de greutati.In plus, nu e vorba ca nu iubesc viata.Sunt nemultumiti de ceea ce li se intampla.Si sa stii ca grutatile nu apar numai la varsta adulta.Necazul,boala etc.nu iti cer buletinul.Vin atunci cand e sa vina.In plus, toti(fie ca avem 12 sau 30 de ani), avem sentimente, trairi pozitive sau negative. Faptul ca esti copil nu inseamna ca trebuie neaparat sa fii fericit.Astea sunt idei preconcepute, fara suparare. Vorbeste cu un psiholog, si vezi ce-ti spune! Caci a judeca oamenii, e cel mai usor lucru. Dar ce ar fi sa incercam sa-i si intelegem si sa-i ajutam intr-un fel? Sau, daca nu suntem dispusi sa-i ajutam, sa-i lasam in pace? Nu credeti ca ar fi mai corect asa?
@adydassler:Ai mare dreptate. Oamenii, in loc sa fie uniti, buni, sunt tot mai rai si mai dezbinati.De parca asta ne-ar rezolva problemele financiare si de alt gen.Cum ai spus tu, meritam tot ceea ce ni se intampla. Dumnezeu ne-a rabdat inca prea mult. Din pacate, noi nu suntem in stare sa ne iubim si sa iertam unii pe altii, asa cum a facut-o si inca face Dumnezeu.
@ady:eu, una, sicer vorbind, nu as intoarce spatele unui om despre care stiu ca e ateu.Eu nu judec un om in functie de credinta, ci dupa ceea ce este el.Pana la urma toti suntem oameni, indiferent de religie, de pozitia pe care o ocupam in societate, de rasaetc.
@jester:constiinta de unde o ai? Si de ce te mustra atunci cand faci un lucru rau?
Eu una cred in Dumnezeu, pentru ca am vazut de prea multe ori ca exista.Si pentru cei care nu cred am o intrebare.Cum se face ca universul are propriile lui legi? Cine i le'a dat? Sau si le'a ales singur?:O Chiar si cele mai vechi popoare credeau intr'o fiinta suprema si nu mai puneau atat la indoiala existanta ei(a fiintei). Cu timpul oamenii incep usor-usor sa'si piarda din credinta pentru ca n'au bani, n'au copii buni si cumintii, sotul bea prea mult etc si gasesc scuze pentru ei si spun ca daca Dumnezeu ar fi existat i'ar fi ajutat mai mult, dar ei nu se gandesc ca "Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti duce".