‘’Ai carte, ai parte!’’ Este proverbul pe care adeseori mi l-au spus ca indemn invatatorii, parintii si bunicii.
Mi-amintesc si acum cu placere prima mea carte de colorat. Aveam vreo cinci anisori.Am rasfoit-o cu mare nerabdare. Imagini dupa imagini se vedeau prin fata ochilor mei.Am colorat imagini rand pe rand:,, Capra cu trei iezi ‘’,,, Alba-Ca-Zapada’’ si alte povesti.
O alta zi speciala pentru mine a fost prima zi de scoala. In clasa ma astepta pe banca,, Abecedarul’’. Cand l-am vazut, m-am dus in banca curioasa sa ma uit pe el. Prin fata ochilor imi treceau fel de fel de semen intortochiate.Doamna invatatoare ne-a spus ca in anul acesta scolar vom invata sa deslegam tainele textelor literare. Vom invata mai intai literele, pentru a citii si a scrie.Eu am luat premiul intai.Vacanta venise si am fost la mare. A trecut si vacanta si iar am inceput scoala.Intr-o ora de Literatura pentru copiii, doamna invatatoare ne-a citit povestea,, Omul de zapada’’ de Hans Hristian Anderson, darn u a reusit san e-o citeasca. Eu am fost curioasa sa vad cum se termina si i-am spus mamei sa mi-o cumpere.
Mama in sfarsit mi-a cumparat cartea, iar eu sunt foarte vesela. Cine invata la tinerete, la batranete se odihneste.
Sau
Cartea, pentru mine, mereu a insemnat imaginatie, stiinta, cunoastere. Cartea m-a adus pe cele mai inalte culmi ale imaginatiei, aveam mereu impresia, ca in momentul in care citesc o noua carte, eram mai plutitor, si asa si era, cartea ma ducea pe cele mai inalte vise si culmi, tot ea, la final, ma readucea cu piciarele pe pamant.
Abecedarul, prima carte pe care am parcurs-o cu doamna invatatoare, a fost cea care m-a invatat sa scriu si sa citesc, urmand, ca pana mai tarziu, cartea sa reprezinte evolutia mea spre ceea ce sunt acum. Daca nu era cartea, in spiritul ei simplu pe dinafara, dar esential pe dinauntru, nu mai eram unde sunt acum, nu mai aveam imaginatia pe care o am acum, nu mai eram om.
Cand citesti o carte noua, fara sa iti dai seama, inveti mai multe lucruri decat crezi, si anume, inveti sa ai rabdare, perseverenta si concentrare, aceste lucruri sunt esentiale pentru a citi o carte noua, de multe ori nu ne dam seama, ca o simpla carte, oricare ar fi ea, ne ajuta sa fim mult mai rabatori, mai optimisti, chiar daca citim o carte cu o poveste interesanta sau pur si simplu o carte oarecare, cum ar fi una de IT.
Cele mai interesante carti, sunt cele care te duc aproape de finalul imaginatiei, care, chiar daca imaginatia este infinita, ai impresia ca imaginatia ta si-a indeplinit idealul stabilit.
Nu voi uita niciodata, ca o carte noua citita, nicioata nu imi va face rau, intotdeauna ma va ajuta in evolutia mea de-a lungul vietii, chiar daca, o carte nu te ajuta astazi, nu te ajuta maine, poate te va ajuta peste ani si ani.
Dar tu, ce ai de nu poti sa scrii? Nu prea stii bine romaneste, asa-i? Asta nu e site de teme, asa ca fa bine si fa-ti singura tema.
Ellena_9278 întreabă:
eusebiu27 întreabă: