Ce pietre prețioase există în România?
Regiunea Maramureș
Chiar dacă în România nu se găsesc diamante, avem zăcăminte importante de pietre prețioase în județul Maramureș, în Munții Metaliferi și la Roșia Montană.
Regiunea Maramureş este bogată în minerale, ținând cont de faptul că zona este una cu o fostă activitate vulcanică destul de ridicată. Astfel, în Maramureș, se regăsesc pietre prețioase deosebite care au culori speciale.
Printre cele mai interesante pietre prețioase se află ametistul (Valea Roşie), aurul nativ (Cavnic), calcedonia (Trestia), cuarţul, calcitul și calcopirita (Baia Sprie, Băiuţ).
În Maramureş se regăsesc cele mai multe pietre prețioase: ametist, aur nativ, calcedonie, cuarț, calcit și calcopirită
La acestea se adaugă și alte pietre prețioase precum: rodocrozitul, stibina, pirotina, pirita, blenda, baritina, sideritul, marcasita, vivianitul sau wolframitul.
Munții Metaliferi
În Munţii Metaliferi se găsește o piațră prețioasă destul de cunoscută. Este vorba de ametist, o varietate de cuarț violet-albăstrui. Zonele cele mai cunoscute de aici sunt Musariu, Valea Morii, Brădişor, Hondol şi Ormindea.
Roșia Montană
La Roșia Montană și în regiunile învecinate se găsesc următoarele pietre prețioase: piroxenit, granat, magnetit, hematit.
Aceste zone sunt cele mai bogate în minerale prețioase, însă astfel de pietre prețioase se regăsesc și în Carpaţii Orientali (baritină şi chihlimbar) și Carpaţii Meridionali (distenul, spodumenul, granaţii, straurolitul).
Pietre prețioase se regăsesc și în Carpaţii Orientali (baritină şi chihlimbar) și Carpaţii Meridionali (distenul, spodumenul, granaţii, straurolitul)
De ce anumite pietre sunt mai prețioase decât altele?
Mineralele care dețin anumite calități, precum puritatea, culoarea, gradul de transparență, duritatea, sunt pietrele prețioase pe care cu toții le cunoaștem.
Mai mult, pietrele prețioase sunt considerate ca fiind minerale rare, pure, dure și de o frumusețe aparte.
Acestea sunt considerate de către stat ca fiind ale lui, fiind foarte valoroase. Astfel nu pot fi comercializate. În zonele miniere se pot găsi la comerț la negru dacă cunoști mineri. Mai apar cristale de valoare mai mică la târguri organizate de sărbători.
Geode nu știu ce sunt dar cristale știu că găsești în in zone minerale nu sunt expert dar cred că în munți minerali sau peșteri