Biotopul
In sens larg, prin biotop se intelege un complex de factori abiotici care conditioneaza existentavietii pe Pamant.In sens restrans, prin biotop intelegem spatiul in care traiesc vietuitoareleprecum si factorii de mediu care influenteaza viata acestora.
Lumina depinde de cantitatea de radiatii solare care cade pe unitatea de timp care se desfasoara in cal/cm patrat/min.Ea depinde de pozitia geografica si de densitatea si inaltimea vegetatiei.Astfel,in padurile de conifere este intuneric si frig, e cand in padurile de mesteceni este lumina si cald.
Temperatura depinde si ea de intensitarea radiatiei solare si influenteaza viata plantelor si animalelor. Temperatura la sol este influentata de covorul vegetal, de tipul de sol si de prezenta apei.Astfel,solul umed se incalzeste mai greu decat solul uscat.
Din punct de vedere ecologic se poate vorbii de urmatoarele tipuri de temperaturi:
-temperatura zero,la care incepe dezvoltarea si activitatea imediata a unei specii;
-temperatura eficienta, la care dezvoltarea se produce normal;
-temperatura optima, la care procesele metabolice, cresterea si dezvoltarea se produc cu randament maxim.
Curentii de aer din atmosfera transporta apa, substanta esentiala pentru. viata, sub forma de nori.Curentii de ar (vanturile) se produc din cauza diferentelor de presiune atmosferica datorate incalzirii inegale a aerului din vecinatatea suprefetei Pamantului.Vanturile sunt in relatie reciproca cu covorul vegetal.Ele influenteaza cresterea si dezvlotarea, chiar si aspectul exterior al plantelor.La randul lor padurile influenteaza vanturile, opunand rezistenta in fata acestora si chiar modificand viteza coloanei de aer.In conditiile in care curentii de aer sunt calzi si uscati, acestia pot produceaparitia deserturilor.
Relieful, este un factor abiotic important care influenteaza structura, compozitia si distributia populatiilor de plante si animale in biotop.
Influenta unei forme de relief asupra vietuitoarelor nu este aceeasi in zone climatice diferite.
Solul se formeaza prin interactiunea roca-covor vegetal-clima-relief-trecut geologic al terenullui.Formarea solului are loc ca urmare a degradarii si alterarii rocilor sub influenta factorilor climatici si biotici.Pe parcursul acestui proces solul devine fertil. Fertilitatea solului este determinata de constituentii sai minerali si organici.Constituentii minerali sunt :argila (care are o mare capacitate de retinere a apei), sarurile minerale, pulberile(pref si mal), nisipul(particule mici de roci de 0, 02-2 mm si minerale nealterate), pietrisul (fragmente mari de 2-20 mm de roci nealterate).
Principalul constituent organic al slolului este litiera(stratul de frunze moarte, resturi, de frunze, ramuri), principala sursa de substanta organica, generatoare de humus.