| sabin89 a întrebat:

Un şofer de taxi la mine în cartier are un stil ciudat de a-i taxa pe oameni. Cât timp maşina merge în linie dreaptă el nu cere nicio plată; se plătesc numai virajele şi anume 1 leu gradul. De exemplu, dacă în timpul unei curse a făcut un singur viraj de 90 de grade, costul cursei este 90 de lei, indiferent de lungimea ei. Bineînţeles, maşina are un aparat care face înregistrările necesare... Presupunem că toate virajele se fac în acelaşi sens. Iau taxiul într-un punct A şi-i cer şoferului să facă o cursă în formă de triunghi ABC, adică să mă ducă în punctul B, de acolo până în punctul C şi de acolo înapoi în A. Cât credeţi că trebuie să plătesc pentru cursa asta? happy

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Atunci e 360
Am luat pentru simplitate un triunghi echilateral, dar e irelevant, daca sunt toate cele 3 unghiuri, se compenseaza, oricat ar fi un anumit unghi.

12 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Când a ajuns în punctul B şi face virajul spre C, el nu descrie unghiul B (al triunghiului), ci unghiul exterior triunghiului în punctul B.

| NLS a răspuns (pentru sabin89):

...si la fel in punctul C, cand vireaza inapoi spre A.

In punctul A el nu executa niciun viraj, deci raman cele 2.
Insa... tot mai exista o necunoscuta.
Daca s-ar specifica tipul triunghiului, ar fi foarte simplu, insa triunghiul poate fi si oarecare, printre altele, iar in acest caz nu cunosti marimea niciunui unghi., deci nu poti sti cat au cele 2 (B si C).

| sabin89 explică (pentru NLS):

Ai dreptate, trebuia să mai specific o chestie: Când revine în punctul de la care a plecat, deci A, eu cobor, dar el mă taxează şi pentru virajul pe care trebuie să îl facă în A pentru a se duce în drumul lui, adică spre B.

| sabin89 explică (pentru NLS):

Exact. Suma unghiurilor exterioare ale unui triunghi (de fapt, ale oricărui poligon convex) este 360.

| NLS a răspuns (pentru sabin89):

Atunci e 360
Am luat pentru simplitate un triunghi echilateral, dar e irelevant, daca sunt toate cele 3 unghiuri, se compenseaza, oricat ar fi un anumit unghi.

| anonimg a răspuns:

Mi se pare o chestiune nu doar matematică, ci și de filozofică.
Poate să fie doar 2 viraje de 90grade(180 lei) sau poate să fie 3viraje. Depinde unde se află punctul A.

| Frank51 a răspuns:

Infinit

| minrest a răspuns:

Depinde de masura unghiului A, caci acolo nu intoarce, fiind punctul de plecare si destinatia. Sa zicem ca triunghiul e echilateral; 60 de lei virajul B, 60 de lei virajul C, in total 120 lei. Dar cred ca este un leu 10 grade, altfel nu l-ar lua nimeni.

| NLS a răspuns:

180 lei.
Daca ar fi si in sens opus, ar primi calatorul bani pentru virajul respectiv, sau care-i motivatia?

| SingleForOne a răspuns:

Ai putea să plătești și 0 lei, pentru că nu mi se pare bună taxarea făcută de acesta, poate este și ilegală, nu știu sigur.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un nene fără scrupule.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mi se parea extrem de dubios, pana am realizat ca e o problema de mate laughing 180 lei.

| marinaru777 a răspuns:

0 lei merita o reclamatie la firma sau daca e privat oricum trebuie sa aiba afisat un tarif pe km.