| lyaa a întrebat:

Va rog ajutati-ma e URGENT azii dau test la romana si nu inteleg care este diferenta dintre complementul direct si indirect.va rog ajutati-ma fundita:*

Răspuns Câştigător
| xSoaked a răspuns:

Cel mai simplu este sa pui intrebarea, nu uita de intrebare! Complementul direct raspunde doar la intrebarile "pe cine? ce?", iar complementul indirect raspunde la intrebarile cu celelalte prepozitii "la cine? pentru cine? cu cine?" si altele. Este simplu daca te gandesti, "pe cineva" face referinta directa la acea persoana, insa "la cineva" sau "pentru cineva" nu este la fel de direct.winking

7 răspunsuri:
| wizopo a răspuns:

Vai, dar greu e

| Do_3377 a răspuns:

Pai nu stiu cum te pot ajuta...Trebuie sa stapanesti bine intrebarile de exemplu complementul direct are intrebarea asta: PE CINE,CE?,iar complementul indirect CU CINE,DESPRE CINE, PENTRU CINE in cazul acuzativ si CUI cand este in dativ.
De ex: Am certat-o pe Adina. --> PE CINE am certat?--> pe Adina(Cd) nu poti zice CU CINE am certat, PENTRU CINE AM CERTAT sau DESPRE CINE AM CERTAT.
Am invatat pentru test.-->PENTRU CINE am invatat?-->pentru test(Ci) si aici nu traba sa se potrivesca toate intrebarile (adica traba sa pui intrebarea potrivita...nu poti zice cu cine am invatat? chiar daca este intrebare de complement direct...)
Am iesit in oras cu prietenii.-->CU CINE am fost in oras-->cu prietenii (Ci) (aici se potriveste intrebarea cu cine NU pentru cine)
La ora de lb. si literatura romana am vorbit despre complement.laughing (DESPRE CINE am vorbit la ora de lb si lit romana?-->DESPRE complement.
P.S. -- Acestea au fost prop cu Cd (prima) si Ci (celalalte) in cazul Acuzativ.Acum iti voi da si in dativ o propozitie:
Ex:
I-am vorbit urat Danei.--> CUI i-am vorbit urat?--> Danei (Ci in cazul DATIV) ( nu mai este in cazul acuzativ fiindca NU raspunde la intrebarile cazului acuzativ).
Si in cazul dativ poate sa fie NUMAI COMPLEMENTUL INDIRECT.
Sper ca te-am putut ajuta si bafta la test :*.

| cryssbby a răspuns:

CD raspunde la intrebarile - pe cine? ce?
CI raspunde la intrebarile- de cine? catre cine? pe ce? de ce?
Exemple:
Dan a sarutat-o pe Alina./CD-Alina
Ea alearga catre Alex./CI-Alex
Mult succes! fundita? plssss

| Andraaa_1742 a răspuns:

CD raspunde la intrebarile - pe cine? ce?
CI raspunde la intrebarile- de cine? catre cine? pe ce? de ce? etc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai
CD(complementul direct)
-determina un verb
-raspunde la intrebarile: "pe cine?, ce?

CI(complementul indirect)
-de obicei determina un verb
-raspunde la intrebarile : "la cine?, la ce?, de cine?, de ce?, de la cine?, de la ce?, pentru cine?, pentru ce?, cu cine?, cu ce?, despre cine?, despre ce?, din ce?, in ce?, pe ce?"
Bafta si succes la test! :*
Sper ca te-am ajutat.

| IngridGenDăăăă a răspuns:

Complementul direct raspunde la intrebarile: pe cine? ce?
Complementul indirect raspunde la inbtrebarile: despre cine/despre ce? Cu cine/cu ce? pentru cine/ pentru ce?, etc.

| IngridGenDăăăă a răspuns:

Complementul direct raspunde la intrebarile: pentru cine?, ce?
Complementul indirect raspunde la intrebarile: despre cine? despre ce?, cu cine? cu ce?, pentru cine? pentru ce?, etc.