Avantajele:
-daca iti place apa, in timp ce inoti te simti bine
-te desvolti
-slabesti
-inveti sa inoti
-creste masa musculara
-daca ai invatat sa inoti te descurci in orice adancime
-te distrezi
Dezavantaje:
-exista riscul de a te ineca
-exista riscul de a face o ciuperca
-poti face un carcel daca nu ai asteptat 2 ore dupa masa
-daca esti mai sensibil/a urechile ti se infunda
-daca stai cu ochii deschisi sub apa cu clor ti se rosesc
-daca iti intra apa in nas ai o stare naspa si iti vine sa stranuti
...Cam atat... Funda?
Dupa parerea mea inotul are numai avantaje, ce ma face sa spun asta daca stii sa inoti te poti distra inotand poti face conditie fizica inotand, daca stii sa inoti nu te ineci din contra ii poti ajuta si pe alti care sunt pe punctul de a se ineca.Stii ca inotul este un simt nativ, insa daca el nu e exersat se pierde.
Inotul este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase si eficiente sporturi, putand fi practicat atat pe timp racoros, cat si in zilele toride ale verii si adresandu-se tuturor categoriilor de varsta. De la prichindeii care se balacesc in apa langa parinti, la varstnicii care, desi se deplaseaza greu, ajung la bazin pentru a se hrani cu portia de sanatate, nu exista persoana care sa nu fie binevenita in lumea inotului.
de Alina Corcodel, Consultant 121, trainer World Class Health Academy
Inotul acopera necesitatile de baza ale fiintei umane de la o stare de bine, la o formare integrala a persoanei din punct de vedere motor, cognitiv, afectiv; de la imbunatatirea conditiei fizice la necesitatea antrenarii pentru competitii sau doar in sens recreativ. Dar natatia nu se refera doar la aceste lucruri, ci tinde a fi si o baza in necesitati speciale precum cele ale femeilor insarcinate, dar si ale bolnavilor de astm, epilepsie sau cu orice tip de disfunctie fizica sau psihica.
Cel mai mare avantaj al inotului este ca muschii si articulatiile se pun in miscare fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate, reducandu-se astfel tensiunea care exista la nivelul acestora, ceea ce determina un risc minim in ceea ce priveste leziunile sau ranirile. Un exemplu clar ar fi o persoana ale carei solicitari zilnice si greutate, la care contribuie considerabil si forta de gravitatie, au un impact major asupra articulatiilor, mai ales asupra celor de la genunchi si solduri. In apa, toate acestea nu se aplica, deoarece gravitatea este complet diferita.
Toate sporturile aduc beneficii sanatatii atunci cand sunt practicate corect. Insa inotul are, fara indoiala, niste caracteristici speciale pe care nu le au alte exercitii de tip aerob. Iata cateva dintre acestea:
determina o incredibila rezistenta cardio-pulmonara;
stimuleaza circulatia sangvina;
contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale stabile;
reduce riscul bolilor cardiovasculare;
dezvolta majoritatea grupelor musculare (mai mult de doua treimi din intreaga suprafata musculara);
intareste ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
imbunatateste postura corporala;
dezvolta flexibilitatea;
atenueaza tensiunile acumulate;
genereaza stari de bine, pozitive;
ajuta la imbunatatirea starilor de anxietate si amelioreaza simptomele de depresie;
relaxeaza tonusul excesiv acumulat in timpul zilei;
stimuleaza cresterea si dezvoltarea fizica si psihica;
imbunatateaste dezvoltarea psihomotorie.
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de specialisti in medicina care au recomandat inotul pentru diferite terapii. Printre acestea se numara:
astmul;
durerile musculare si articulare;
hernia de disc;
stresul;
stimularea cresterii;
slabirea controlata;
disabilitati fizice si motorii;
autism.
Exercitiile in apa permit o libertate de miscare imposibila „pe uscat". Apa permite realizarea de miscari si posturi care nu se pot realiza in afara ei. Si exercitiile in apa au efecte psihologice pozitive, deoarece persoana este intr-un ambient ludic, la o temperatura optima pentru o buna relaxare.
Practica regulata a acestui sport face ca aparatul respirator sa-si imbunatateasca elasticitatea si mobilitatea. Drept consecinta, plamanii sunt capabili sa capteze o cantitate mare de aer, ceea ce ajuta celulele corpului sa beneficieze de un aport mai mare de oxigen. Plamanii sunt organe elastice care depind, pentru o buna functionare, de capacitatea de contractie si destindere a muschilor cutiei toracice. Acesti muschi se tonifica si lucreaza mai eficient atunci cand exercitiie sunt efectuate regulat.
Dar nu numai atat. Rezistenta apei determina corpul sa consume mai multa energie pentru a se misca, modelandu-l in acest fel si combatand cu succes celulita.
Asociat adesea cu vara, vacanta si ore prelungite de plaja, inotul este un sport ale carui efecte benefice nu sunt cunoscute in totalitate. Afla cum te poate ajuta inotul sa-ti mentii sau sa-ti recapeti sanatatea si sa devii mai optimista.
Nu stii ce sport sa practici? Alege inotul, fiindca iti poate aduce nenumarate beneficii, atat pe plan fizic, cat si psihic. Este o activitate indicata persoanelor de toate varstele (si femeilor insarcinate) si care, realizata corect, nu iti ofera efecte adverse. Spre deosebire de alte sporturi care pot plasa o presiune asupra articulatiilor, inotul le protejeaza si intareste,
in plus, ligamentele si masa musculara, ceea ce pentru tine inseamna o postura corporala mai buna si un aspect fizic mult mai armonios.
Principalele avantaje ale inotului
Vestea buna este ca inotul te ajuta atat sa iti "sculptezi" silueta, cat si sa iti imbunatatesti starea de sanatate. Datorita acestui sport, incidenta bolilor cardiovasculare scade, ca urmare a reglarii tensiunii arteriale si a optimizarii circulatiei sangvine. Celulita este atenuata, la fel si stratul adipos, in schimb principalele grupe de muschi (pectorali, abdominali, fesieri, coapsele si muschii gambelor) sunt tonifiate. Medicii il recomanda si in afectiuni mai grave, precum diabetul zaharat insulino-dependent, astmul, hernia de disc, dizabilitatile fizice si motori sau autismul. Un alt mare beneficiu adus de inot este restabilirea echilibrului psihic, pentru cei care sufera mai ales de anxietate, depresie sau nervozitate. Studiile recente arata ca inotul poate determina, chiar, modificari biofizice benefice la nivelul hipotalamusului si paleocortexului, zone cu implicatii directe asupra senzatiilor placute, asupra emotiilor si sentimentelor. Inotul poate sa induca, asadar, o sensibilitate crescuta la mirosuri, poate intensifica atasamentul copiilor pentru parinti sau intre parteneri, ajuta la dobandirea unei gandiri optimiste si, prin extensie, imbunatateste viata de cuplu si relatiile interumane.
Riscurile practicarii incorecte
Putem vorbi de riscuri atunci cand nu stapanesti tehnica si miscarile tale suprasolicita mai ales zona gatului si cea lombara. Daca esti incepatoare, inoata doar in prezenta instructorului tau, pentru a evita accidentarile. Cele mai frecvent intalnite greseli sunt rotirile fortate ale capului atunci cand vrei sa respiri (mai ales la stilul liber de inot), pozitia nefireasca a capului pe spate, in stilul cros, sau devieri ale axei corpului, ce pot produce accidentari la nivelul gatului si al spatelui.
eu zic sa te apuci ca nu ai nimic de pierdut
Avantaje:este un sport ce te solicita deci vei pierde kilograme,tonifiaza corpul,iti adauga sanatate,in unele cazuri chiar si gratie, poti ajuta oameni, nu o sa mai ai probleme cu respiratia.dezavantaje:este posibil sa mori sau sa ajungi cu probleme mari din cauza neatentiei.cam atat. sper ca te-am ajutat
AndreeaFCB26 întreabă:
AnemonaP întreabă: