tarta de ciocolata
Este o prajitura aproape perfecta. Usor de facut, gustoasa si… cu ciocolata. Am spus 'aproape perfecta' doar din cauza numarului mare de calorii.
Ingrediente:
Blat: 200 grame faina, 125 grame unt, 120 grame zahar, doua galbenusuri, un baton de vanilie.
Umplutura: 200 grame ciocolata (cu 70% cacao), un ou mare, cateva linguri cu lapte, 150 grame smantana grasa, o mana de nuci si stafide.
Preparare:
Taie batonul de vanilie si scoate, cu lama unui cutit, semintele. Amesteca-le cu galbenusurile de ou, intr-un castron. Amesteca zaharul, un praf de sare si untul bucatele si mixeaza bine. Adauga galbenusurile cu vanilie, apoi adauga faina. Omogenizeaza bine, apoi framanta cu mana, putin, aluatul. Aduna aluatul intr-o minge si da-l la frigider o ora.
Intinde aluatul intr-o tava rotunda, inclusiv pe pereti, si taie excesul cu un cutit pentru a avea o margine uniforma.
Topeste ciocolata in lapte, apoi da deoparte. Bate oul ca pentru omleta si amesteca-l bine cu smanatana. Amesteca cele doua compozitii, adauga nucile si stafidele si rastoarna crema in gaoacea de aluat. Coace 15-20 minute in cuptorul incins bine, dar la foc potrivit.
Decoreaza cand este gata, cu nuca pisata.
tarta cu fructe
Ingrediente
-375 ml lapte pentru blat si 350 ml pentru crema.
-un praf de sare
-100 gr gris
-3 oua
-1 lamaie
-50 gr unt
-125 gr zahar brun
-1 fiola esenta vanilie
-300 gr branza vaci
-50 gr faina
-1 lgt praf de copt
-500 gr fructe de padure congelate sau proaspete
-1 plic crema ole de capsuni
-coaja de portocale si lamaie 1 lingurita
-1 plic de gelatina transparenta daca se foloseste zeama rosie a fructelor si rosie daca se foloseste doar apa
Mod de preparare
Blatul se face intr-o forma de tarta sau forma detasabila de tort de aproximativ 24-26 diametru. Se incinge cuptorul. Laptele (cei 375 ml) se pune pe foc mic, se da in fiert cu sare si se adauga grisul amestecand continuu pentru a nu se prinde. Luata de pe foc mai amesteci in ea si lasi la racit.O poti amesteca dupa racire cu telul pentru a se uniformiza. Fructele de padure daca sunt inghetate se lasa cu cateva ore inainte la dezghetat intr-o strecuratoare. Untul moale se freaca cu zaharul, vanilia, coaja de la lamaie si putina coaja de portocala si se adauga treptat cate un galbenus. Branza de vaci se bate separat cu zeama de la lamaie apoi se adauga grisul cu lapte racit treptat si se amesteca la mixer. Se toarna peste branza amestecul de unt si se adauga albusurile batute spuma cu putina sare si la final se adauga faina amestecata cu praful de copt cernute. Se pune in forma tapetata cu hartie de copt pentru aproximativ 40 min. Se lasa la racit. Deasupra blatului se pune crema de capsuniefacuta dupa instructiunile de pe plic cu cei 350ml lapte apoi se aseaza frumos fructele peste si se face un jeleu din sucul de la fructe amestecat cu apa si zahar dupa instructiunile gelatinei rosii si se pune calda peste tarta.
Mod de servire
Se tine la rece cateva ore inainte de servire.
tarta cu crema de banane
Bananele sunt fructe pe care le gasim pe piata tot timpul anului, ceea ce face ca aceasta prajitura sa fie foarte usor de preparat. Este insa cu atat mai delicioasa de sarbatori, introducand oaspetii in atmosfera de Paste.
Ingrediente si cantitati:
1/3, plus 1/4 cana zahar
3 linguri amidon de porumb
1/4 lingurita sare
1 1/2 cani lapte
2 galbenusuri, usor batute
2 linguri unt
2 lingurite esenta de vanilie
2 albusuri
2 banane, feliate
aluat de tarta, semi-preparat
Mod de preparare:
1. Intr-o tigaie, pe foc mediu, amesteca 1/3 cana zahar cu amidonul de porumb si sarea. Incorporeaza laptele, apoi galbenusurile de ou, usor batute. Lasa tigaia pe foc si amesteca pana cand compozitia se ingroasa.
2. Indeparteaza vasul de pe foc si adauga compozitiei untul si esenta de vanilie. Lasa compozitia sa se raceasca, pana la temperatura camerei. Bate bine albusurile de ou; adauga treptat 1/4 cana zahar si bate in continuare bine. Incorporeaza totul in compozitia cu galbenusuri.
3. In aluatul de tarta semi-preparat, asaza, alternativ, un strat de felii de banane si un strat de crema. Acopera si lasa tarta la racit.
Se obtin 6 portii.
SFAT:mariabianka1 Poti orna tarta cu frisca sau felii de banane, in functie de preferinte.
Pentru blat:
150g faina
75g zahar tos
75g unt
2 oua
20g lapte
1 pliculet praf de copt
Pentru crema:
150ml lapte
2 oua
150g zahar tos
2 pliculete gelatina
50ml apa rece pentru dizolvat gelatina
2 plicuri praf de frisca Dr. Oetker
300ml lapte pentru preparat frisca
Pentru insiropat blatul:
200ml apa
100g zahar tos
Pentru decor:
1 pliculet gelatina incolora
2 linguri zahar pentru gelatina incolora
250 ml apa pentru dizolvat gelatina incolora
capsuni
kiwi
1 mandarina
1 plic praf de frisca Dr. Oetker
150ml lapte
Mod de preparare:
Spalam capsunele, le indepartam coditele si le taiem in feliute.Curatam kiwi si il feliem.Curatam mandarina de asemenea si o taiem feliute.
Pentru prepararea blatului de tarta incepem prin a amesteca faina cu pliculetul de praf de copt.Separam 2 galbenusuri de albusuri.Le punem in castroane separate.Peste galbenusuri adaugam zaharul tos si mixam pana obtinem o spuma, adaugam apoi untul si mixam din nou pana la incorporare.Peste albusurile puse intr-un alt bol separate, adaugam un praf de sare si le batem pana obtinem o spuma tare.Adaugam spuma obtinuta peste galbenusurile frecate in prealabil cu zahar si unt si amestecam din nou pana la omogenizare.Adaugam apoi faina in ploaie si amestecam cu spatula pana obtinem compozitia omogena pentru blat.
Ungem o forma pentru tarta cu ulei, o tapetam cu faina si turnam in ea compozitia obtinuta.O introducem in cuptorul preincalzit la foc mic, apoi moderat pentru 20-25 minute pana se coace si devine aurie.
Pentru prepararea cremei, incepem prin a separa 2 galbenusuri de albusuri.Le punem in castroane separate.Peste galbenusuri adaugam zaharul tos si mixam pana la incorporare (nu spumam), apoi adaugam laptele si amestecam din nou pana la omogenizare.Compozitia rezultata o punem pe baie de aburi si amestecam in compozitie incontinuu pana ce zaharul se dizolva.Intre timp dizolvam si 2 pliculete de gelatina in 50ml apa.Adaugam gelatina dizolvata in crema de galbenusuri (cat timp este calda) si amestecam pana la incorporare. Dupa ce am adaugat gelatina, lasam sa se raceasca crema.Intre timp batem praful de frisca cu laptele pana se intareste.Galbenusurile puse intr-un castron, le batem cu mixerul pana obtinem o spuma tare.Peste crema de galbenusuri, racita, adaugam albusurile si amestecam pana la incorporare.Adaugam in compozitia rezultata si frisca batuta si amestecam pana la incorporare, dupa care punem crema in firgider pana incepe sa se intareasca.
Dupa ce avem pregatit blatul, crema cat si fructele, incepem sa asamblam tarta, punem blatul pe o farfurie si il insiropam cu apa cu zahar sau cu orice sirop avem si preferam.Peste blatul de tarta punem un strat de crema si nivelam.Peste crema, ornam cu fructe dupa bunul plac.
Intr-un castronel, punem 2 linguri de zahar tos, adaugam 1 pliclet de gelatina transparenta si 250ml apa.Amestecam si punem pe foc la fiert 1 minut. Dupa un minut, turnam gelatina cu lingura, peste fructele de pe tarta.
Tarta se lasa la frigider de preferat pana a doua zi, dupa care se poate servi.Este delicioasa. Pofta buna!
http://gourmandine.ro/retete-tarte/tarta-cu-fructe/
Fundita?:*