| Neverwas a întrebat:

Acum, la modul cel mai serios: Îmi poate explica şi mie cineva ce înseamnă coliva? Vă rog!

Răspuns Câştigător
| ceaiuldetei a răspuns:

: ) Găsești aici informațiile de care ai nevoie.

"Coliva (în limba greacă Κόλλυβa, în limba sârbă кољиво, în limba bulgară коливо) este un aliment care se folosește pentru ritualuri religioase (se dă de pomană la parastase și înmormântări) și se pregătește din grâu dat la piuă sau din arpacaș (orz măcinat dur).
Coliva este o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică.
Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, creștinul se îngrijește să facă o colivă pe care s-o aducă la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite. [1]
Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) care, dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în calendar în prima sâmbătă a Postului Mare (mai precis pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397)). De atunci și până astăzi, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron."

Restul informațiilor le găsești pe Wikipedia. : )

Uite aici link-ul:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Colivă

19 răspunsuri:
| Musique a răspuns:

Capcană pentru șoareci.

| zurick a răspuns:

Am in frigider daca vrei? adica coliva...Ce e coliva este

un cuvant care se refera la

coliva

| suităr a răspuns:

O chestie pe care o urăsc.Dar imi plac bomboanele de pe ea :X

| 六兆年と一夜物語 a răspuns:

Ştiu doar că atunci când eram mică nici nu voiam să pun gura pe ea.

| ErrorFound a răspuns:

Terci din cereale cu sirop de mustar si pufarine deaspura care se arunca la morti. Daca nici mortii nu-l vor se arunca la gunoi.

| αɴι28 a răspuns:

Deci...Sa inteleg ca esti catolica? Ca am inteles ca la catolici nu se face. Oricum, sa iti raspund la intrebare:
E un fel de terci din grau gatit la inmormantari si ornamentat cu o cruce din dulciuri.Cel putin eu asa tin minte.

| Neverwas explică (pentru αɴι28):

Greco-catolica, mai exact.

| Bia001 a răspuns:

Este o chestie extrem de buna cu multe bomboane love struck

| Northern a răspuns:

Nu stiu, nu am mancat niciodata dar dupa cum l-ati descris nu cred ca e rau. :]]

| KateMiddleton a răspuns:

E un fel de terci din grau gatit la inmormantari si ornamentat cu o cruce din dulciuri.Cel putin eu asa tin minte.
Bafta!

| EuETAREaDecisSaAibeUnNumeMaiScurtDecatDeObicei a răspuns:

Pai coliva e o...
a...
Coliva?

| GasaiYuno a răspuns:

Un deliciu plin de bomboaane. Acum mi-ai facut pofta de coliva sad. Mori.

| al9264 a răspuns:

Papa de ocazii.

| moilolyta09 a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Coliv%C4%83
Sa nu incerci NICIODATA! E oribila!

| Luka杀手的女孩 a răspuns:

Pai...e o chestie care tie nu-ti place.Un terci dulce cu bomboneleeeeee big grin

| Gabbriell a răspuns:

"Tort macabru" laughing
Grâu fiert amestecat cu zahăr și cu nuci pisate, ornat cu bomboane și zahăr pudră, care se împarte ca pomană la înmormântări si parastase.

| тяоuвlêmåκêя a răspuns:

Colivă,a? Păi e chestia aia pe care o voi mânca mâine, pentru că tu vei avea un accident tragic.