Mesopotamia.
Mesopotamienii sunt un popor dintre cele mai vechi ale omenirii. Ei erau aşezaţi geografic între fluviile Tigru şi Eufrat (în prezent Irak). Primii mespotamieni care au trăit au fost sumerienii. Ei au inventat scrierea cuneiformă, construiau ziggurate, au construit primele oraşe civilizate, printre care: Ur, Nippur, Kiş, Babilon, Ninive şi Assur, au făcut primele încercări de irigaţii sistematizate în agricultură, au iniţiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au făcut descoperiri în astrologie şi astronomie. Fiecare oraş-stat îşi avea propriul rege, dar nu a luat niciodată în stăpânire întregul Sumer. Familiile regale erau foarte bogate şi purtau haine de cea mai bună calitate.
Numele de „sumerian" este un nume dat de vechii locuitori ai Mesopotamiei de S şi succesorii acestora: akkadienii semitici. Sumerienii purtau numele de sag-giga, literal însemnând (poporul cu faţa neagră) Cuvântul akkadian „Shumer" indica zona numită de ei Sumerul de S. Cuvântul ebraic era şinar, egiptenii numeau acest teritoriu sngr iar hitiţii sanhar(a). Aceste denumiri pot fi posibile variante ale cuvântului Sumer sau sumerian. Istoricul babilonian Berossus spune că sumerienii erau „străini cu faţa neagră" Cunoscută ca „leagănul civilizaţiei" Mesopotamia a servit ca loc de apariţie pentru unele dintre cele mai timpurii aşezări umane. O consecinţă importantă a dezvoltării acestora a fost faptul că civilizaţia sumeriană ivită în zona pe la 3500 î. Hr. a construit un sistem de canale şi primele oraşe-cetăţi ale omenirii. Numită astăzi de către specialişti şi regat Sumerul – mai curând civilizaţia sumeriană, organizată într-o serie de oraşe-state prospere s-a format în jurul regiunii unde Tigrul şi Eufratul curg relativ paralel către Golful Persic. Această zona este locul naşterii primei civilizaţii cunoscute a omenirii. Mai târziu, civilizaţia sumeriană a fost absorbită de către cea babiloniană, de limbă semită.’
Locul de baştină al sumerienilor nu se cunoaşte cu exactitate... Prima etapă a acestei civilizaţii a fost opera sumeriană. Creatori a celei mai mari civilizaţii regionale şi a celei dintâi etape istorice: sumerienii au apărut în sudul Mesopotamiei pe la începutul mileniului al IV-lea î. e. n. venind posibil din zona stepelor siberiene.) În orice caz nu erau autohtoni. Erau o populaţie indo-europeană vorbind o limbă aglutinantă asemănătoare limbii turce vechi. Practicau agricultura şi creşteau suine, oine şi bovine (oaia, vaca, porcul). Cunoşteau ţesutul şi olăritul, făceau vase de lut colorate şi ornamentate cu figuri umane de animale şi păsări. În curând vor ajunge să cunoască metoda topirii metalelor. Puneau în mormânt alături de cel decedat unelte, obiecte de valoare ceea ce denotă credinţa lor într-o viaţa după moarte. Sumerienii puteau fi astfel întâlniţi în zona Mesopotamiei (ţara dintre cele două râuri: Tigru şi Eufrat), pe teritoriul Irak-ului de azi.
Egiptul Antic.
Pe Valea Nilului, strânsă între maluri înalte şi stâncoase, s-a făurit, cu multe milenii înaintea erei noastre o veche civilizaţie a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne înfăţişează cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, înzestrat cu o administraţie, o fiscalitate, o justiţie şi o armată comparabile cu cele ce-au luat naştere mai apoi în ţările de pe toate continentele, înainte şi după era noastră. Dar lumea Egiptului antic a zămislit o cultură spirituală scânteietoare pe care o admirau grecii vechi şi romanii care se minunau precum fac azi mulţimile de turişti, să contemple templele, piramidele sau obeliscurile înălţate de faraoni şi supuşii lor.
Tu,si ceilalti (si ascultatorul) au raspun un ****
DaciaRomania întreabă: