Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.
Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.
Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar, cacohuaquatl în limba incașă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.
Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0, 2 % dau fructe.
În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Așadar, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.
Muri-re-ar Maxi dacăc cites tot
Funda?
Holy *****
bine ca exista coppy-paste
Într-adevăr,e oribil...
Din boabe de cacao, presate, amestecate cu lapte, şi pus la frigider.
1. A... mâncat mult acel cartof, o ţine aşa de vreo 5 minute o.o
2. S-a inventat când oamenii şi-au dat seama că au nevoie de ceva dulce. Nu se ştiu exact procesele, e o reţetă secretă.
Tocmai ai descoperit cum se fac cartofii prăjiți la fast-food
Http://imgur.com/gallery/ddKV4ge
Sincer, dupa ce mi-ai aratat. ce mi-ai aratat, chiar nu vreau sa stiu cum s-a inventat ciocolata :|
http://imgur.com/gallery/3u2KLIq
Poate ca te va uimi raspunsul. Nu e chiar cum s-a inventat ciocolata dar e ceva mai tare.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/......8546_n.jpg
Nici eu nu mai vreau sa mananc cartofi...
Ciocolata este facuta de om cum sunt cartofii prajiti facuti de cartofi...
Vrei să te suspendez şi pe contul ăsta?
Am promis ca nu mai jignesc!
DaciaRomania întreabă: