Unii spun că Iuda, din cei 30 arginti primiți pentru trădare, ar fi plătit vinul și painea, alții că fiecare ar fi venit cu câte un codru de pâine și o carafă cu vin. Până la urmă, șefu' ii chemase ca să ii certe, nu cred ca i-a ars vreunuia sa bage ceva în gură.
"Pentru ca nu existau pe atunci note de plata"
Nu era pe hartie, dar si atunci ce mancai/beai trebuia sa platesti.
"Tu nu ai mincat niciodată cu prietenii, și banii sa nu între în discuție?"
Tu cand mananci cu prietenii la restaurant, nu platiti? Sau cum?
Cina aia nu a fost acasa la un bezmetic din aia.
Dacă Isus a trimis dintre ucenici de dinainte sa fie pregătita masa, dupa cum relatează Biblia, e foarte posibil sa fie, dacă nu cumva acasă la unul din ei, cel puțin la unul din cunoscuți.
Dacă excluzi posibilitatea de a fi între prieteni, desi Biblia aduce în discuție asta, da posibilitatea de a se înțelege asta, nu e de mirare ca vezi contradicții în Biblie și ti se pare ca zice doar inepții. Totul începe de la o citire atenta. Dacă citeai atent despre relatările în ce privește Cina cea de taina, nu mai puneai întrebarea asta, pentru ca înțelegeai ca era posibil ca totul sa se fi întimplat între prieteni.
"...înțelegeai ca era posibil ca..." Iar ti-ai dat singur cu tesla in oua. Exact cum spui, "e posibil ca", dar nu e sigur. Totul tine de cum vrei s-o iei.
Contradictiile nu sunt legate de cine a platit asta. Asta e doar de distractie, nici macar n-am pus intrebarea la religie.
Dar acum nah, sa mergem pe varianta ta. E "intre prieteni", nu mai vorbim de nota, si reformulez intrebarea: Cine a platit mancarea, bautura si eventual femeile la cina cea de taina?
Am spus ca era posibil pentru ca nu vorbim de ceva sigur. Nu am fost niciunul din noi acolo sa vedem ca să știm. Dar Biblia da de înțeles ca a fost ca între prieteni. Și atunci mai contează cine a plătit? Dacă ești suficient de materialist, te va interesa acest aspect, dar între prieteni, cei care chiar sunt prieteni, asta mai puțin contează.
Eu ziceam de contradicții din principiu. Dacă într-un aspect ca acesta, unde Biblia e destul de clara, vii cu o întrebare care nu ar trebui pusa, dovedește ca în alte aspecte poți înțelege la fel de greșit, sau, hai sa nu merg asa departe, poti vedea la fel de greșit și sa crezi ca e vorba de contradicții.
La urma urmei, cine a plătit? Dacă conta sa știm cine, Biblia ar fi spus asta. Dar cum între prieteni nu se tine cont de costuri, la fel și Biblia nu spune nimic în acest sens. Mult mai important decat costurile a fost Cina și ce s-a petrecut acolo. Te interesează cit a costat, cine a plătit, doar dacă vezi totul prin prisma euro, a dolarilor, a lirelor.
Una peste alta, daca habar n-ai, de ce bagi in seama? Cine stabileste intrebari trebuie, si ce intrebari nu trebuie puse?! Tu?! Crestinii? Pe bune? In alte contexte, povestea crestina e interesata de bani si preturi. De exemplu, pretul schizofrenicului spune ca este de 30 de arginti. Si tot intre prieteni, cum o tot falfai tu, a fost.
Orice are un pret. Si nu ma refer neaparat la bani. Important e, daca vrei sa determini pe cineva sa faca ceva, sa descoperi ce-si doreste si sa-i oferi. Acum hai sa fim seriosi, un soldat in razboi ucide pentru cateva mii de euro pe luna, sau chiar mai putin. Conform Bibliei, o droaie de imbecili mistici carora li s-a spus ca un spiridus le-a cerut asta, au ucis fara probleme. Ba chiar a fost cica pe placul spiridusului. Deci, despre ce vorbim?!
O fi adevărat ce zici tu, dar, exista exemple concludente de creștini ce au stat ani grei în închisori, au trăit în lipsuri, în bătai și umilințe, și apoi li s-a oferit șansa unei vieți normale, și renumerate corespunzator, doar ca să își vinda credinta, sau sa toarne pe alții ca ei, și au refuzat. Exista lucruri nenegociabile.
În viata de zi cu zi, cand ai cumpărat prietenia, dragostea unei femei, aia se numește prostituție. Adevărata dragoste niciodată nu se cumpără, ea se oferă.
Salut Holiday, cu tot respectul meu am o teorie si anume:
Cel care a platit nota de plata se spune ca ar fi fost chiar guvernatorul provinciei romane respective (de la acea vreme), acolo unde sa tinut cina.
Numai el putea organiza cina pentru ca el strangea banii din taxe, o parte intra in buzunarul lui si o parte mergea la Roma catre imparat.
Ucenicii erau saraci nu aveau prea multi bani asa ca mancarea si bautura au fost mereu scumpe de cand e lumea pe pamant mereu a fost asa exact cum scrie la carte (Biblia).
Tot din banii din taxe au fost platiti si coldatii romani cei care lau torturat si chinuit pe Mantuitor.
Guvernatorul provinciei romane el a platit tot: mancarea, bautura, soldatii criminali, multimea nebuna care huiduia, crucea si rastignirea.
Salut din nou Holiday cu tot respectul meu daca imi permiti:
Ucenicii erau saraci de ce crezi ca a fost tradat? pentru 30 de arginti cand de fapt masa la care sau asezat cu totii, au mancat, au baut, au vorbit, a costat mai mult de 30 de arginti poate chiar 400 de arginti la cata mancare a fost acolo. Nu costa tradarea 30 de arginti cat costa masa copioasa.
Ca sa vezi si tu cum a fost treaba acolo.
A fost o prostie si o nebunie ce a fost acolo la cina cea de taina. O mare prostie.
Soldati romani cei care lau aranjat pe Mantuitor aveau la vremea aceea o SOLDA (adica un salariu).
Ce inseamna asta?
Pe langa suma de 220 - 300 de dinarii, primeau mancare si haine. Dar nu toti aveau aceasta SOLDA, numai soldatii din provincii erau platiti cu aceasta SOLDA, cei care mergeau in razboaie erau platiti cu pamant (teren arabil si scutirea taxelor pe 3-5 ani). In urma razboaielor venea boala si foametea.
Asa era atunci.
O inca ceva Holiday am uitat sa iti spun:
Toti banii imperiului Roman treceau prima data prin mainiile guvernatorilor corupti si ticalosi, trufasi si mandri de sine. Guvernatorul ii trimitea pe nobil sa faca treaba pe teren sa stranga taxele.
Imperiul avea 25 sau 28 de provincii fiecare cu un guvernator care raspundea direct catre imparat si ii trimitea raportul cu situatia provinciei pe care o conducea.
Banii din taxe erau facuti din vanzarea produselor pe care le luau de la tarani adica de la omul de rand (de la animale pana la fructe, legume, lactate, cereale, obiecte din casa etc.).
Banii erua numarati in casa guvernatorului o parte intra in buzunarul guvernatorului si o parte mergea la Roma catre imparat.
La Roma vistiernicul numara toti banii si tragea linie la final cu cea ramas dupa plata datoriilor si la tot ce se constriua in imperiu plus soldatii care aparau imperiul in interior si in exterior.
Ce ramanea intra in visterie.
Să nu uităm că ei au mâncat, au băut, au vorbit cu alte cuvinte s-au simțit bine.
Cina cea de taină îmi aduce aminte de un film cu mafioți. Tot așa stăteau la masă au mâncat, au băut, au vorbit și la final când a venit vorba să plătească toți 15 inși câți erau au scos armele și poc poc poc.
În România pomana e pe gratis? am mâncat, am băut și îmi fac damblaua la fel și la nuntă, și aniversări de naștere. Am mâncat, am băut și 1 și 2 și 3 și 4 îmi fac damblaua?
Pomana chiar e pe gratis. Nu și nunta și botezul, unde trebuie sa dai.
E omenește sa stai la masa sa măninci cu prietenii, mai ales la cina, însă e divină treaba cand nu se pune problema banilor, și mafiota cand tragi împușcături cand vine vorba de plata.
Asa e, ai dreptate insa eu cred ca cel care a platit cina a fost guvernatorul provinciei ca sa il prinda in capcana. Parerea mea, acun nu stiu ce sa mai zic, asta i-am spus si lui Holiday.
Eu cred ca guvernatorul provinciei a achitat, nu avea cine. Soldatii care l-au rastignit pe Mantuitor erau sub comanda unui general si a guvernatorului.
"nu se pune problema banilor, și mafiota cand tragi împușcături cand vine vorba de plata" păi au fost cazuri în care unii oameni au comandat de mâncare și băutură și la final n-au mai plătit au luat-o la fugă.
Cum se întâmplă în benzinării la noi în România, alimentezi mașina și nu mai plătești apeși pedala de accelerație și te-ai dus tată.
Alexutzuxx întreabă:
Julyly2089 întreabă: