| Master1ro a întrebat:

Trei oameni se duc intr-un restaurant. Fiecare pune cate 10 lei pentru a comanda o sticla de vin. In total se strage 30lei pe care ii da ospatarului. Ospatarul se duce sa aduca vinul, se intalneste cu seful sau si il intreaba cat a cerut pe sticla de vin, el spune ca 30.Seful ii spune ca sticla de vin costa 25lei. Ospatarul opreste 2 lei si le duce inapoi cate un leu. Deci in total cei trei au dat 9 lei de fiecare, in total 27lei + 2lei ospatarului, in final 29lei.
Unde e un leu?

32 răspunsuri:
| MâţulMov a răspuns:

Pierdut pe drum.

| XxXBlackVampireXxX a răspuns:

Zău aşe, până şi la T/A facem mate?

| GhostStar a răspuns:

10x3-25=30-25=5lei
5-3=2 lei bacsis
25+3=28(cat au platit)
A fost o greseala in enunt, ordinea operatiilor nu a fost facuta corect

| Tynnna a răspuns:

Pai...din cei 5 lei pe care ospatarul trebuia sa ii aduca inapoi, el a oprit 2lei si 3 lei i-a adus inapoi clientilor. Deci, clientii au presupus ca sticla de vin a costat 27 de lei(nestiind ca 2 lei au fost opriti, de fapt, de ospatar) plus 3 lei rest, iese suma de la inceput de 30 lei.

| Azµre a răspuns (pentru Tynnna):

De fapt intrebarea era alta. sticla era 24 ospataru a oprit 2 si respectivi au mai lasat bacsis alti 2 lei fara sa stie ca ospataru i-a oprit. si intrebarea era unde e 1 leu. ca de aia m-am incurcat si eu la inceput ca am zis la fel ca tine

| Tynnna a răspuns (pentru Azµre):

In fine, cum zici tu, dar intrebarea asa cum e pusa de el, are perfect sens pentru mine.
asa cum zici tu, desi nu inteleg prea bine, chiar ar lipsi 1 leu si nu ai gasi rezolvarea. Si totusi, aici trebuie sa raspunzi la intrebarea lui, nu sa vii cu alta, poate exista doua asemanatoarewinking

N-am venit mah cu alt raspunslaughing acelasi raspuns ca al tau l-am dat si eu prima data! e vorba ca nu a pus el bine intrebarea ca sa ramana leul ala in plus. + ca el singur a gresit calculele daca e sa o luam asa cum spui tu

Bine, hai ca ne incurcam in explicatii si deja nu intelegem fiecare ce a vrut sa spuna celalalt..hai sa o lasam asa laughing

Las-o asa si vezi ca am gresit in loc sa pun 25 am pus 24 poate te-am indus in eroare. si de fapt el spune ca dupa ce ospatarul a adus sticla are de fapt ei au crezut ca a facut 27 de lei, clientii pe langa ce a furat ospatarul i-au mai dat 2 lei si intrebarea era unde mama dracu este 1 leu. Doar ca autorul topicului l-a durut in cur cand am incercat 2-3 sa-i explicam ca n-are sens cum a zis el!

Chiar m-ai indus in eroare cu 24. cand zice "+ 2lei ospatarului" nu se refera la faptul ca i-au mai lasat bacsis, ci la cei 2 lei pe care si i-a luat el deja. Gandeste problema asa si vezi, are sens acum? pentru mine are.

Nu are mah e vorba ca, clientii stiu ca sticla costa 27 ei nu stiu ca ospatarul le-a luat 2 lei! ospatarul le aduce cate 1 leu la fiecare daca clientii i-au mai dat 2 lei ospatarului si intrebarea era unde e 1 leu! ca asa e floare la ureche *** 25 +2+3=30! dar intrebarea a pus-o prost userul!
"Seful ii spune ca sticla de vin costa 25lei. Ospatarul opreste 2 lei si le duce inapoi cate un leu. Deci in total cei trei au dat 9 lei de fiecare, in total 27lei + 2lei ospatarului, in final 29lei."

de la bun inceput stim ca fiecare pune 10 lei deci 3 x 10 mai stim ca sticla de vin e 25 mai raman 5 lei din care ospatarul opreste 2 fara sa stie clientii!
si de fapt "Deci in total cei trei au dat 9 lei de fiecare, in total 27lei + 2lei ospatarului, in final 29lei." nu sunt 9 lei dati de fiecare ci 10! spune la inceputul problemei! prin urmare fiecare trebuia sa dea 9 lei! adica 27 cat le-a zis ospatarul dar ei au mai dat inca 2 lei la ospatar! adica 29 de lei si intrebarea era unde e 1 LEU! reciteste problema sa vezi cum a pus el intrebarea si unde e greseala!
si specifica " in total 27lei + 2lei OSPATARULUI" adica ei i-au dat bacsis inca 2 lei pe langa ce a furat cretinul! si intrebarea unde e 1 leu! un leu a ramas tot la unul din clienti sau tot ospatarului! e prost pusa intrebarea de user!

Da, inteleg ce zici laughing dar e pusa asa tocmai ca sa te induca in eroare si sa nu ii poti da de cap. de aia ti-am zis ca e probema sau intrebare capcana. tu nu ai facut matematica distractiva la scoala. ca parca la aia faceam probleme d'astea laughing

Aolo stiu problema! si iti spun cum e corect! sa raspunda desteptu care a pus intrebarea, vad ca n-are niciun interes si nu inteleg de ce a mai postat-o!

| Tynnna a răspuns (pentru Tynnna):

Scuze, aia cu matematica distractiva era intrebare big grin

Da, mai bine ne lamareste el odata

Pai asta este, il astept pe el sa comenteze odata topicul da vad ca nu-l intereseaza sigh... nu vreau sa ne certam pur si simplu am avut o discutie cum se zice contradictorie. Sper ca nu te-ai suparat

Nu sunt suparacioasawinking iti dadeai seama daca ma suparam.crede-ma! laughing

Te transformai big grin, ca micutii aia din gremlin? laughing

laughing sa presupun ca Gremlin e vreun film? nu l-am vazut. nu ma transformam..nu rau laughing

Da da e un film laughing cu niste papitoi scumpi dar cand ii udai cu apa si le dateai sa manance dupa ora 12 noaptea se transformau in oratanii!

| Master1ro explică (pentru Azµre):

Sorry pentru intarziere.
"Ghicitoarea" aceasta am auzit-o si eu de la un coleg si nu i-am dat de cap!
Daca ei de la sfarsit de la inceput intelegi problema, dar daca o ei de la inceput la sfarsit nu poti sa iti dai seama unde e acel leu deoarece totalul da 29lei.
Ori e gresita formulata ea, ori e ceva mai special nu stiu, eu am scris-o exact cum am auzit-o.
PS: Sunt in clasa XI-a si nici un coleg nu a gasit capul problemei.

| Azµre a răspuns (pentru Master1ro):

E formularea undeva gresita nu te tine de unde ai auzit-o o sa ma interesez si o sa iti spun problema exacta ca sa fie toata lumea lamurita oki?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu se respecta ordine operatiilor din punct de vedere matematic.

| Azµre a răspuns:

Pai tocmai te-ai contrazis undeva pentru ca ai spune ca sticla e 25 de lei ospataru opreste 2 lei asta inseamna 27 si le da restul celor 3 cate 1 leu inseamna 30 de lei ai gresit cand ai spus problema undeva. o stiam altfel problema.

Nu e gresita, e gen intrebare-capcana.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oamenii nu au mai dat 10, ca au primit 1 inapoi, deci nu mai sunt 30 in total, ci 29...
un leu e diferenta intre fosta adunare si actuala adunare...eu il las `matematicienilor`happy

| Azµre a răspuns (pentru anonim_4396):

N-ai observat greseala facuta in enunt? el a zis ca sticla e 25 ospataru opreste 2 lei asta inseamna 27 si le aduce cate 1 leu rest la fiecare asta inseamna 3 lei + 27 =30 undeva e gresit

| Azµre a răspuns (pentru anonim_4396):

Da acu am recitit si am inteles ce vrea sa spuna dupa ce a adus vinu ala a dat restul si astia i-au mai dat 2 lei bacsisi si intrebarea e unde e 1 leu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai fiecare a platit cate 8lei pentru sticla. 8*3=24. Unjl plateste 1leu pentru vin iar ceilalti pentru bacsis. Iar lor le revine cate un leu

| չﻨгﻪรէﻨĸ a răspuns:

L-a luat sefu', ca asa-i in Romania.

| ŦΛהĩαՀyNøĩƊЇ乇 a răspuns:

Dai cu Matematica pe TPU laughing

| ImiPlacCartofii a răspuns:

Salut. pusesem eu o intrebare de genu asta cu 3 studenti mi se pare... dar na...