Mă gândeam la două variante:
Prima: "Minte-mă şi indică-mi uşa care dă spre libertate" - cel care spune adevărul nu poate să mintă, deci îţi va indica uşa corectă, iar cel care minte şi iniţial ţi-ar fi indicat uşa către moarte, minţind, îţi va arăta uşa către libertate.
A doua (mai bună): "Dacă l-aş întreba pe celălalt paznic care e uşa către libertate, pe care mi-ar arăta-o?" - cel care spune adevărul, ştiind că celălalt minte, ţi-ar arăta uşa spre moarte, iar cel care minte, ştiind că cel ce spune adevărul ţi-ar arăta uşa spre libertate, te-ar minţi, şi ţi-ar indica uşa spre moarte. Deci, în consecinţă ai alege cealaltă uşă.
Logic gandind, nu ma aflu in nici un labirint... daca vrei sa imi imaginez trebuie sa modifici exercitiu incepind asa: ''Imagineazati ca te afli intr-un labirint''
Pai tinand cont ca ai dreptul doar la o singura intrebare, si el minte, cum il poti face, dintr-o singura intrebare, sa se dea de gol?!
As intreba unu din paznici: "Ce ar spune celalat paznic despre tine, cand imi spui pe ce usa duce spre libertate".
Astfel as afla cine minte si cine spune adevarul, pentru ca este sistemul este in felul urmator, mincinosul va incerca sa ii il "infunde" pe cel care spune adevarul, iar cel corect va incerca sa te convinga ca el spune adevarul!
Intrebi pe oricare din cei doi paznici :"Ce mi-ar raspunde celalalt paznic, daca l-as intreba care e usa care duce la libertate?" Orice usa imi va indica paznicul, o voi alege totdeauna pe cealalta...
Ce zi e azi si care e poarta spre libertate? si afli daca e paznicul care spune adevarul
Julyly2089 întreabă: