| BeingSelfless a întrebat:

A trait cineva prin Goettingen, Germania, și poate să spună cum este viața acolo?
Ce costuri sunt?
Ce job-uri sunt?
Ce servicii medicale sunt (bune sau rele)?
Se poate compara cu un oraş din România?
Ar fi absolut necesar să învăț germana sau merge și cu engleza?

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Normal că nu se compara cu niciun oraș din România niciun oras din Germania.
Și nu prea te descurci cu engleza in Germania. Mai ales sin orașe mici

| dullcat a răspuns:

Intreaba pe reddit, este comunitate de romani acolo si poti afla mai multe raspunsuri utile.

| Frank51 a răspuns:

Am stat în Karlsruhe, Mannheim, Ludwigsburg și câteva sate Freiburg, Marbach și Murr, deci relativ în zona Stuttgart, și viața e foarte faină, ai tot ce îți trebuie, de la ieșiri la Mall, bani faci câți vrei, nu există limite( pe lângă jobul de bază mai poți lucra lejer la oameni acasă), limba o înveți foarte repede dacă ai cap.

| NLS a răspuns:

Eu locuiesc din 2012 langa Stuttgart, la 70-80Km, dar am cunostinte, prieteni si vecini care lucreaza sau locuiesc permanent in partea de nord, unii dintre ei aproape de orasul mentionat de tine.

Un lucru e clar: in partea de sud unde locuiesc eu, salariile sunt mai mari, si gasesti destul de usor loc de munca.
Pentru ca exista mai multa industrie.
In partea de nord n-a mai ramas mare lucru dupa ocupatia ruseasca. Nu spun ca nu exista si acolo firme si companii, angajatori berechet, insa in sud sunt mai multe.

Bineinteles ca si preturile sunt mai mari in zona noastra, dar daca ai de gand sa strangi bani, nu sa ii cheltui aiurea, tot in sud esti mai castigat.

Landul perfect ca si limba, mi se pare a fi Baden-Württemberg (sau Schvabenland - Tara Svabilor, cu "capitala" la Stuttgart), urmat de cele 3 de deasupra lui: Saarland, Rheinland-Pfalz, si Hessen.

Iar daca te gandesti la bani, se adauga bineinteles si Bayern (Bavaria - cu capitala la München)

In Baden-Württemberg si Bayern gasesti cam orice job doresti, atata vreme cat stii limba macar la nivel B2.

Daca ai o specializare anume, de ex. asistent medical, contabil, magazioner, sudor, strungar sau frezor, vopsitor auto, mecanic auto, tinichigiu, electrician, depanator electronice, inginer mecanic, doar limba mai ramane bariera dintre tine si bani frumosi.

Niciun oras de marime mijlocie nu se poate compara cu nici un oras din Romania.
Orasele mici precum cele in care locuiesc eu, da - se pot compara cu unele orase mai ingrijite si mai bine gestionate din Romania, insa aceste orase ingrijite sunt rare in Romania.

Daca esti un programator FOARTE BUN si eventual cu experienta, te primesc la inceput si doar cu engleza, insa tot va trebui sa faci cursuri de germana pe urma (macar nivel conversational -B2).

| BeingSelfless explică (pentru NLS):

Am menționat acel oras pentru ca ma interesa universitatea de acolo.

| NLS a răspuns (pentru BeingSelfless):

Am uitat sa mentionez ceva destul de important:
serviciile medicale in Germania sunt "meh"... nu pot spune ca sunt mai rele decat in Romania (desi in anumite situatii clar SUNT mai rele).

Conditii in spital ai, de hotel de 3-4 stele,
spaga nu exista,
aparatura moderna - checked,
insa cand vine vorba despre medici si priceperea lor,
Termine (programari), sau statul la coada la medicul de familie, la diferiti medici de specialitate, sau la urgenta, simt ca as vrea sa ma intorc in Romania si la spaga de acolo.

Deasemenea, unii se obisnuiesc destul de greu cu mancarea,
cu lipsa de prieteni, insa eu sunt foarte adaptiv si nu ma afecteaza aceste aspecte.

Daca doresti sa aplici la o Universitate in partea de Sud, cea din Ulm e ceea ce trebuie.