Paşaportul la copii din câte ştiu eu, până la vârsta de 14 ani este valabil maxim 3 ani, nu 5.
Dacă încă mai porţi numele fostului soţ sau copilul poartă numele fostului soţ situaţia se complică deoarece pentru a-l scoate din ţară ai nevoie de acordul scris din partea lui. La fel şi pentru a-i face paşaportul.
Mergi mai bine la un serviciu de paşapoarte aproape de tine şi întreabă.
Eu anul acesta a trebuit să îi fac împuternicire soţiei să poată să plece cu copilul în România, să îi mai fac una ca să îi schimbe paşaportul - era aproape de scădere şi încă o împuternicire ca să o poată aduce înapoi din România. Numai la noi se poate aşa ceva. Toată distracţia asta m-a costat 130 de euro şi 200 RON.
Buna in primul rand iti trebuie sa faci la micutu pasaport si nu poti sa scot copilu din tara pana nu isi da si el acordu dar depinde cum v-ati inteles in instanta cu cresterea copilului asa a fost la mine nu l-am putut scoate din tara pana nu a semnat el actele.
Ai nevoie doar de hotararea judecatoresca prin care s-a pronuntat divortul (sau echivalentul de la primarie sau notarul public) din care sa reiasa ca ti s-a incredintat copilul spre crestere. Cu acest act plus cele cerute de serviciul pasapoarte ii faci pasaport individual.
Aceasta hartie iti va trebui tot timpul la iesirea din tara cu copilul.
Akihito întreabă: