Marele Ducat de Luxemburg (Groussherzogtum Lëtzebuerg în luxemburgheză) este un stat în Europa care face parte din grupul de țări Benelux (alături de Belgia și Țările-de-Jos) și din Uniunea Europeană.
Cuprins
[ascunde]
* 1 Istorie
* 2 Politică
* 3 Diviziuni administrative
* 4 Geografie
* 5 Economie
* 6 Demografie
* 7 Cultură
* 8 Patrimoniu mondial
* 9 Vezi și
* 10 Note
* 11 Legături externe
[modifică] Istorie
Pentru detalii, vezi: Istoria Luxemburgului.
Schimbări în teritoriul Luxemburgului de-a lungul timpului.
Istoria înregistrată a Marelui Ducat al Luxemburgului începe odată cu construcția Castelului Luxemburg în anul 963. În jurul acestei fortărețe s-a dezvoltat treptat un oraș care a devenit centrul unui stat mic dar important. Comitatul Luxemburg este ridicat la rang de Ducat în 1354. În 1437 a avut loc o criză, familia conducătoare neavând moștenitori legitimi pentru tron. În secolele următoare, fortăreața Luxemburg a fost în mod constant mărită și întărită de cei care au ocupat-o, între alții, Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii și francezii. Chiar și după înfrângerea lui Napoleon în 1815, când Congresul de la Viena a conferit autonomie formală Luxemburgului, țara a devenit obiectul unei dispute între Prusia și Olanda.
Revoluția belgiană dintre 1830–1839 a înjumătățit teritoriul Luxemburgului, atunci când partea vestică a țării, majoritar francofonă, a fost transferată Belgiei. Independența Luxemburgului a fost confirmată apoi în 1839, dar nu a fost ratificată formal decât în 1867, după ce criza luxemburgheză aproape a dus la un război între Prusia și Franța. În același an 1839, Luxemburg s-a alăturat Confederației germane.
Regele Olandei a rămas șeful de stat al Luxemburgului, cu titlul de mare duce al Luxemburgului până în 1890. La moartea lui Wilhelm al III-lea, tronul Olandei a revenit fiicei sale, Wilhelmina, iar Luxemburg (pe tronul căruia nu puteau sta femei (conform Legeii Salice) i-a fost acordat lui Adolph de Nassau-Weilburg.
Luxemburg a fost invadat și ocupat de Imperiul German în timpul primului război mondial și de către Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1942, Luxemburgul a fost oficial anexat de Al treilea Reich.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Luxemburg și-a abandonat politica de neutralitate, alăturându-se Aliaților în lupta împotriva Germaniei. Guvernul său, în exil la Londra, a format un mic grup de voluntari, care au participat la invazia Normandiei. A devenit un membru fondator al NATO și al ONU în 1946. În 1957, Luxemburg a devenit unul dintre cele șase state fondatoare a Comunității Economice Europene (devenită apoi Uniunea Europeană), și în 1999 s-a alăturat țărilor care au adoptat moneda unică, euro. Mai multe organisme europene își au sediul în Luxemburg.
[modifică] Politică
Pentru detalii, vezi: Politica Luxemburgului.
Luxemburg are un sistem parlamentar de guvernare, fiind o monarhie constituțională. În conformitate cu constituția din 1868, puterea executivă este exercitată de Marele Duce sau de Marea Ducesă, și de cabinet, constituit dintr-un prim-ministru și mai mulți miniștri. Marele Duce are puterea de a dizolva parlamentul și de a forma un altul.
Puterea legislativă aparține Camerei Deputaților, aleși direct pentru mandate de cinci ani. Un al doilea corp, "Conseil d'État" (Consiliul de Stat), format din 21 de cetățeni numiți de duce, are rol consultativ pentru Camera Deputaților în elaborarea legilor.[1]
Marele ducat are trei tribunale inferioare (justices de paix; în Esch-sur-Alzette, în Luxembourg și în Diekirch), două tribunale districtuale (Luxembourg și Diekirch) și o Curte Superioară de Justiție (Luxembourg), care include Curtea de Apel și Curtea de Casație.
Există și un tribunal administrativ, o Curte Administrativă și o Curte Constituțională, toate în orașul Luxembourg.
[modifică] Diviziuni administrative
Pentru detalii, vezi: Diviziunile administrative ale Luxemburgului.
Districtele din Luxemburg:
1. Diekirch,
2. Grevenmacher,
3.Luxemburg
Țara este împărțită în 3 districte, 12 cantoane și 118 comune. 12 comune au statut de oraș, iar orașul Luxembourg, capitala, este cel mai mare din țară.
[modifică] Geografie
Cele mai mari oraşe sunt Luxemburg, Esch-sur-Alzette, Dudelange și Differdange.
Pentru detalii, vezi: Geografia Luxemburgului.
Luxemburgul este una dintre cele mai mici țări din Europa. Are o suprafață de circa 2, 586 km². În vest se mărginește cu provincia belgiană Luxembourg, care (la 4. 443 km²) are aproape o suprafață dublă față de cea a țării.
Nordul țării face parte din Munții Ardeni, e format din dealuri și munți joși, cel mai înalt punct fiind Buurgplaatz, de 559 m. Restul țării este de asemena deluros.
Granița estică a Luxemburgului e formată de râurile Mosela, Sauer și Our. Pǎdurile de stejar și fag reprezintă 55% din teritoriu. Clima este temperată de tranziție între cea oceanică și cea semicontinentală. Altitudinea maximă este de doar 300 m in Gutland/Bon Pays.
[modifică] Economie
Pentru detalii, vezi: Economia Luxemburgului.
Economia stabilă, puternică a Luxemburgului, prezintă creștere moderată, inflație redusă și șomaj redus. Sectorul industrial, dominat de industria siderurgică, a devenit tot mai diversificat, și include produse chimice, cauciucuri și alte produse. În ultimele decenii, creșterile în sectorul financiar au compensat declinul oțelului. Serviciile, în special cele legate de bănci, ocupă un segment tot mai important al economiei. Agricultura se bazează pe mici ferme familiale. Luxemburgul are legături comerciale și financiare în special cu Belgia și Olanda, și ca membru al UE, se bucură de avantajele pieței libere europene. Luxemburg are cel mai mare PIB per capita din lume (62 700 USD în 2005). Șomajul a fost de 4, 4% din forța de muncă în iulie 2005.
În anul 2009, investițiile străine directe în Luxemburg au fost de 27, 2 miliarde dolari[1]. Totodată, Luxemburg a investit aproape 15 miliarde de dolari în alte țări
Da am fost de 2 ori, e mica si interesanta tara e bine ca nu au tva si de 2 ori cand am fost am fost sa-mi fac plinul la masina nu era locul in care vroiam sa ma duc dar fratele meu sta in franta la 20 km de luxemburg si asa nu mi-a fost greu sa ma duc si daca tot m-am dus l-am vizitat putin, interesant sa vezi locuri pe care nu le-ai mai vazut dar nu cine stie ce de tare, imi bine te duci in franta la piste de sky decat in luxemburg, in general e plin de firme (pentru ca profita ca nu au tva )si toate sunt acolo si seamana mult cu franta, eu nu am gasit nimic special in afara de preturi.
Este foarte frumos acolo. Multe maluri, masini frumoase, lume civilizata. Ador acea tara. Astept fundita
LondonezuCristi întreabă: