Monumentele naturale Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul din Bucegi, Grupul Bătrânilor se află în preajma orașului. Tot în zonă se află rezervațiile naturale Parcul Național Bucegi, Poiana Crucii, Babele, cu acces direct prin Telecabina Bușteni-Babele.
Pentru turiștii care nu caută neapărat drumețiile montane, există obiective turistice în zona stațiunii:
Casa scriitorului Cezar Petrescu - construită în 1918 (arhitectură tradițională); în prezent aici este amenajat Muzeul Memorial Cezar Petrescu.
Castelul Cantacuzino (Bușteni) - construit in anul 1910 de către Gheorghe Cantacuzino;
Biserica Domnească - construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu)) și vechimea sa.
Mânăstirea Caraiman - o mânăstire de călugări ce poartă hramul „Înălțarea Sfintei Cruci" și care este amplasată într-un cadru mirific chiar la poalele muntelui Caraiman.
Monumentul „Ultima Grenadă" - a fost ridicat în anul 1928 și este dedicat eroului caporal Vasile Mușat.
(wikipedia)
Pai...prin Busteni poti vizita Babele si Sfinxul(Mergi cu telecabina) si Cascada Urlatoare(urci un pic) sau poti urca pana la Cruce(e f frumos).De asemenea, poti merge prin imprejurimi de exemplu:
-Sinaia(Peles, Pelisor)
-Branul(Castelul Bran)
-Langa Bran(de fapt pe o stanca) se afla Cetatea Rasnov.
-De la Bran(treci de aglomeratia infernala din Bran), poti sa o iei spre Moeciu(de sus si de jos) este f frumos acolo si iti recomand locul
sper ca te-am ajutat!
10. Jepii Mari
Traseul este accesibil numai vara, iarna fiind interzis intrucat exista pericol de avalansa. Acest traseu nu prezinta dificultati tehnice mari, iar zonele mai dificile, si cu pericol de alunecare (in special pe vreme umeda) au fost asigurate cu cabluri. Traseul incepe de la telecabina din Busteni si pana la un punct este comun cu drumul ce duce la Cascada Urlatoarea. Aproape de final urmeaza o poteca asigurata cu cabluri, pe alocuri sapata in stanca, zona denumita "La Scari" si dupa cateva serpentine printr-o zona de jnepenis se ajungem la Cantonul Jepi. De aici traseul poate continua spre Cabana Piatra Arsa (20 min.), Cabana Babele (1h30min) sau Cabana Caraiman (1h30min).
9. Jepii Mici
Atentie traseu periculos! Vara nu este dificil daca esti bine echipat si ai experienta, insa iarna este interzis intrucat exista pericol de alunecare, avalansa, iar in partea de sus a jepilor vantul bate cu putere si se formeaza ceata. Incepatorii ar trebui sa parcurga acest traseu insotiti de cineva cu experienta si mai ales intr-o zi frumoasa (pe ploaie traseul devine alunecos). Pana se capata experienta este indicat sa se urmeze acest traseu doar la urcare (accidentele se petrec de obicei la coborare). Drumul incepe de la telecabina din Busteni, iar pana la Cabana Caraiman se fac aproximativ 3 ore. Odata ajunsi aici variantele de continuare a drumului sunt: Cabana Piatra Arsa (1h30min), Cantonul Jepi (60min.), Crucea de pe Caraiman – traseul prin brana Caraiman este spectaculos pentru peisaj, dar total neindicat celor cu rau de inaltime intrucat poteca e ingusta, in stanga e stanca, iar in dreapta hau (60min.) sau telecabina/Cabana Babele/Sfinx (30min.).
8. Crucea Caraiman
Crucea Caraiman este un monument construit intre anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor ceferisti cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial. Crucea este metalica si are 28 metri inaltime si doua brate de cate 7 metri fiecare. Cel mai usor si rapid traseu catre Crucea Caraiman este: cu telecabina din Busteni pana la Cabana Babele, apoi urmeaza un traseu turistic catre Crucea Caraiman de aproximativ 1h30min. Mai exista un traseu, mai dificil prin Valea Alba care porneste de la Caminul Alpin – Plaiul Munticelului – "La Verdeata" - Valea Alba – Vf. Caraiman – Crucea Caraiman – Cabana Babele. Traseul prin Valea Alba nu este marcat, dar intr-o frumoasa zi de vara, echipati corespunzator si cu o conditie fizica buna, acest traseu merita parcurs.
7. Babele si Sfinxul
Pentru a ajunge la Babele si Sfinxul exista mai multe modalitati de deplasare. Fie ca alegeti metoda rapida, adica telecabina din Busteni pana la Cabana Babele, fie ca o luati pieptis pe cararile Jepilor Mici destinatia merita din plin. Locul unde se regasesc Babele si Sfinxul este un loc inconjurat de legenda. Acestea spun ca Babele ar fi nişte altare ciclopice ale vechii populatii pelasge (cea mai veche civilizatie din Europa) si că Sfinxul Bucegilor ar fi fost modelat de daci. De altfel, asemanarea izbitoare a Sfinxului cu un cap de dac acoperit cu o cusma a indemnat perpetuarea miturilor. Astfel, miturile si istoria locului, au făcut ca aceaste formatiuni geologice sa devina o atractie turistica importanta.
6. Pestera Ialomicioarei
La Pestera Ialomicioarei se poate ajunge luand telecabina din Busteni pana la Cabana Babele si apoi fie pe jos, fie luand a doua telecabina de la Babele pana la pestera. Un traseu montan indicat ar porni de la telecabina din Busteni, Jepii Mari, Cantonul Jepi, Piatra Arsa, Pestera Ialomicioarei. Pestera se desfășoară pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turistilor, pana in punctul numit „la Altar" urmand in amonte o portiune de inca 80 m, cu galerii si sali. Chiar la intrarea în pestera se afla Manastirea Ialomitei, ctitorita de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau. Aceasta a ars de mai multe ori până acum. Turistii pot vizita pestera zilnic, intre orele 8-11 si 14-17. Accesul in pestera se face pe niste scari de lemn, care sunt mereu umede si alunecoase, de aceea, vizitatorii trebuie sa inainteze cu mare grija.
5. Varful Omu
Varful Omu este cel mai inalt varf din Muntii Bucegi ( 2. 507m). Pentru a atinge aceasta destinatie avem multe variante, cel mai rapid ajungandu-se dinspre Cabana Babele, astfel: Busteni – Babele cu telecabina, apoi traseu usor catre Cabana Omu. Eu v-as propune insa un alt traseu, diferit de cel al Jepilor, respectiv: Cabana Gura Diham – Poiana Vaii Cerbului – Vf. Omu, iar returul sa fie astfel: Vf. Omu – Vf. Bucsoiu – "La Prepeleac" – Poiana Pichetul Rosu – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Gura Diham. Ambele trasee sunt interzise iarna intrucat exista pericol de avalansa. De retinut este si faptul ca cel mai bun ceai cu rom din bucegi se bea aici, la Cabana Vf. Omu.
4. Cascada urlatoarea
Daca iti doresti sa faci putina miscare la racoare, prin padure, intr-o zi torida de vara sau chiar si intr-o dupa amiaza, atunci Cascada Urlătoarea este destinatia perfecta. Aceasta cascada este una dintre cele mai spectaculoase din România, atât prin debit, cât şi prin înălţime (15 metri). Este un punct de atracţie pentru turişti, mai ales că drumul către cascadă este considerat cel mai uşor traseu din Bucegi. Plecarea se face de la telecabina din Busteni, iar drumul dureaza 30min.
3. Poiana Costilei si Poiana Izvoarelor
Un traseu un pic mai dificil si mai lung decat cel pana la Cascada Urlatoarea, dar deosebit de frumos si mai putin strabatut de turisti este cel catre Poiana Costilei. Traseul incepe de la Caminul Alpin, trece prin Hoagele Mari si Mici si ajunge in Poiana Costilei. Drumul dureaza aproximativ o ora, este usor solicitant, iar odata ajunsi la destinatie peisajul este fabulos. In timpul verii localnicii, cat si turistii cunoscatori vin aici pentru a aduna sunatoare. Din Poiana Costilei drumul continua si ajunge in Poiana Izvoarelor, loc mult mai cunoscut si frecventat de catre turisti. De aici fie ne intoarcem catre Busteni mergand spre Gura Diham sau putem continua drumul catre Cabana Vanatorilor, drum care duce in Predeal.
2. Kalinderu
In Busteni exista o partie de ski denumita Kalinderu care incepe din poiana Kalinderu. Astfel, daca iarna turstii vin aici doar pentru a practica sporturi specifice acestui sezon, vara acestia pot urca pe jos sau cu telescaunul pana in varful partiei, in Poiana Kalinder. Pe traseu pot culege fragute (vara) si ciuperci (toamna). Din Poiana Kalinderu exista un drum, cunoscut doar de localnici, nemarcat, destul de abrupt care duce in "Poienita de Sus". Aceasta este o fasie de iarba verde, foarte inclinata, aflata la imbinarea dintre padure si stanca unde vara oamenii vin ca sa culeaga bujori salbatici.
1. Castelul Cantacuzino
Acest castel este situat în cartierul Zamora din Busteni, pe strada cu același nume. Clădirea a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchezla cererea prințului Gheorghe Grigore cantacuzino si a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948. Ulterior castelul a devenit un sanatoriu TBC. Azi castelul adăpostește un muzeu si desi in perioada în care clădirea a servit ca sanatoriu, pereții au fost vopsiți uniform, după retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale. Ansamblul castelului este format din 4 corpuri: pavilionul central, pavilionul de serviciu, vila administrativa si capela. În pavilionul central se găsește o colecție reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
Pai si eu am fost la Busteni zic sa mergi cu telecabina sa vezi babele si sfinxul si babele daca nu viziteaza muzeuri si locuri de acolo si te poti caza la niste hoteluri de doua sau trei stele eu cand am fost erau foarte luxoase Funda?
micky19 întreabă: