anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna seara am si eu o intrebara sunt in Spania si am 17 ani pot veni singura cu avionul? sau poate mama da o declaratie sa vin cu stewardesa de la Wizz Air stiti ceva? sau ce alta modalitate ar mai fi?

5 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Reintoarcerea in tara de origine se poate face fara insotitor. Plecarea din tara se poate face doar cu declaratie notariala a celor doi parinti si un insotitor major trecut in declaratie.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Da, insotitorul de bord poate fi si insotitorul tau major. Grija cand te intorci, nu poti iesi din Romania fara declaratii de la ambii parinti

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum călătoreşte un copil neînsoţit :
1) Călătoria cu însoțitorul de bord => Copilul poate călători în străinătate cu un însoţitor ce va fi certificat printr-un act notarial de către părinți. Acest certificat trebuie să fie înregistrat în prezența ambilor părinți. Copilul trebuie să aibă pașaport sau o carte de identitate temporară.

2) Călătoria fără însoțitorul de bord => Companiile aeriene low-cost nu permit ca un copil să călătorească fără supravegherea unui adult. Fiecare companie aeriană stabilește normele privind călătoria copiilor neînsoțiți.

Câteva reguli pentru companiile low-cost :
1) Ryanair - copiii sub 16 ani trebuie să călătorească cu o persoană cu vârsta peste 16 ani.
2) Wizz Air - copiii sub 14 ani trebuie să călătorească cu un însoțitor cu vârsta de peste 16 ani. Tinerii cu vârsta între 14- 15 ani pot călători singuri, dar nu pot oferi asistență altor minori.
3) Blue Air - copiii sub 14 ani și tinerii sub 18 trebuie să călătorească cu o persoană de peste 18 ani.

Companii aeriene de linie => Unele companii aeriene de linie oferă servicii de transport pentru copii fără supravegherea unui adult, în schimbul unei taxe suplimentare ce poate fi o sumă fixă sau un procent din valoarea biletului de avion.

Părinții sau tutorele legal al copilului trebuie să completeze un formular primit la check-in. Acesta conține o declarație prin care compania aeriană are autoritatea de a transporta copilul până la destinație, unde va fi preluat de persoana desemnată legal.
Pentru tinerii care călătoresc singuri, uneori companiile aeriene permit utilizarea procedurii Meet and Assist (MAAS) ce presupune ca minorul să fie asistat de un angajat al operatorului la tranzit, la recepţia bagajului etc.
Copii care călătoresc neînsoțiți trebuie să aibă cel puțin 5 ani, în funcție de compania aeriană. Companiile pot aplica de asemenea restricții de vârstă pentru anumite rute (limita de vârstă pentru copii care călătoresc neînsoțiți poate fi mai mare).
Compania aeriană stabilește dacă un copil poate călători singur, fără supravegherea unui adult. Înainte de a cumpăra un bilet de avion, asigurați-vă că transportatorul permite călătoria neînsoțită a copilului.
Înainte de a rezerva un bilet de avion citiți informațiile privind călătoria minorilor fără însoțitori. Serviciul Clienți vă va oferi suportul necesar pentru efectuarea rezervării și pentru a adăuga un însoțitor de zbor. Dacă adăugați un serviciul de asistență al minorului este nevoie de documentul de identitate al acestuia (pașaport sau carte de identitate provizorie).
Numărul de copii ce pot călători cu însoțitor este limitat, iar companiile aeriene pot refuza efectuarea îmbarcării dacă se depăseşte numărul de locuri speciale prevăzut iniţial. Dacă ați rezervat un bilet de avion pentru un copil cu însoțitor de zbor, asigurați-vă că minorul este pregătit corespunzător:
- are pașaport valabil sau o carte de identitate temporară;
- are confirmarea companiei aeriene printată;
- are viza corespunzătoare (dacă este necesară).

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Si daca parintii sunt divortati? cel legal nu?

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca parintii sunt divortati, doar unul raspunde de tine si acela da declaratie.