1. Munţii Apuseni
Din Munţii Apuseni se detaşează net câteva valori absolute, nu la scară naţională, ci europeană, cum ar fi Cetăţile Ponorului, Gheţarul de la Scărişoara, Cheile Someşului Cald şi Cheile Galbenei, Peştera Urşilor, Peştera vântului, Peştera Poarta Zmeilor sau vestita Ţară a Moţilor.
2. Mănăstirile din Nordul Moldovei
Prin raritatea şi frumuseţea lor, mănăstirile pictate din Nordul Moldovei (Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Putna) fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.
(mănăstirea Putna, Bucovina)
3. Delta Dunării
Delta Dunării, un univers mirific, un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci şi plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) şi ihtiologică (reprezentată de circa 100 de specii, din care amintim heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar). Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa. În 1990 UNESCO a inclus Delta Dunării, pentru a o feri de "progresul industrializării", printre rezervaţiile biosferei.
4. Castele
Castelele Peleş, Pelişor, Bran şi Corvin merită vizitate, cu siguranţă! Chiar dacă cei mai mulţi dintre noi suntem oameni obişnuiţi şi nu ne-am născut prinţi şi prinţese, nu ne împiedică nimeni să visăm, atunci când intrăm în Sala Oglinzilor din Castelul Peleş. Conform legendei, Dracula obişnuia adesea să vină la Castelul Bran. Acest castel are patru turnuri amplasate în cele patru puncte cardinale.Ca şi zidurile castelului, turnurile sunt construite din piatră masivă. Camerele şi coridoarele din incinta Branului formează un labirint misterios, iar în curtea interioară se află o fântână care face legătura cu ascunzătorile subterane.
5. Coasta Mării Negre
Aproximativ 10 staţiuni principale se înlănţuie pe coasta de sud a Mării Negre, iar Mamaia se află la câteva mii de metri nord de Constanţa. Aceste staţiuni din România sunt printre puţinele din Europa care oferă plaje cu soare pe tot parcursul unei zile. Plajele din România coboară lin în apele mării, făcând mai plăcute băile sau plimbările în apă. Plajele cu nisip sunt in general naturale, cu o lăţime de 400-500 m la Mangalia şi Techirghiol şi de 50-200 m în celelalte locuri. Dar plajele nu sunt singurele atracţii oferite de coasta Mării Negre. Radiaţiie solare de mare au efecte stimulatoare şi terapeutice. Nămolul folosit pentru diferite afecţiuni are o deosebită valoare. În concluzie, această combinaţie de apă, nisip, aer şi soare este benefică şi produce rezultate spectaculoase în talasoterapie şi psamoterapie, care de multe ori fac minuni pentru cei veniţi să-şi refacă sănătatea
(Staţiunea Cap Aurora - Marea Neagră)
6. Maramureş
Printre cele mai însemnate obiective turistice din Maramureş pot fi amintite Masivul Pietrosu (2303m), Munţii Gutâi (1443m), care fac parte din lanţul munţilor vulcanici. Valea Izei şi Valea Marei sunt nişte trasee care oferă posibilitatea de a vizita multe biserici din lemn şi porţi maramureşene. Turiştii pot vizita şi Lacul de acumulare Friza, lacul Ocna Sugatag, la 20 km de Sighetul Marmaţiei, staţiunea balneoclimaterică Borşa, complexele turistice Izvoarele, Crăciuneşti sau Mogoşa, precum şiV vestigii istorice: turnul lui Ştefan de la Baia Mare, Bastionul Măcelarilor din Baia Mare sau Clădirea Monetăriei (Muzeul Judeţean), dar şi cimitirul vesel de la Săpânţa.
7. Transfăgărăşan
Cârţişoara, Cascada Bâlea, Lacul Bâlea, Tunelul transfăgărăşan, cascada Capra, lacul şi barajul Vidraru, Valea lui Stan şi Cetatea Poenari sunt numai câteva din obiectivele pe care le puteţi admira dacă faceţi Transfăgărăşanul, dar frumuseţea acestor locuri nu se poate explica în cuvinte: vizitaţi şi veţi rămâne muţi de uimire, la rândul vostru. Transfăgărăşanul este unul din cele mai spectaculoase şi mai înalte drumuri din România. Drumul a fost construit să treacă peste Munţii Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din munţii României.
8. Oraşele medievale
Cele mai bine păstrate oraşe medievale sunt Sibiu, Braşov, Sighişoara, Timişoara, Cluj, Mediaş şi Feldioara. Alături de Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, municipiul Sibiu este unul din cele mai frumoase oraşe transilvănene. Are un farmec aparte, deoarece este un "oraş muzeu" ce evocă prin zidurile turnului de apărare, bastioanele fostei cetăţi a Sibiului şi vremurile unei frumoase istorii. În Sibiu, puteţi vizita piaţa mare, Turnul Sfatului, Palatul Brukenthal, Catedrala Evanghelică, Mitropolia Cetăţii, dar şi zidurile cetăţii şi turnurile de apărare. Din Braşov, nu ar trebui să rataţi Biserica Neagră sau Cetatea Braşovului, iar în Sighişoara, trebuie neapărat să vedeţi Turnul cu Ceas, Biserica Mănăstirii Dominicane şi Casa Vlad Dracul.
9. Vulcanii Noroioşi
Dacă nu puteţi ajunge pe Lună, cel puţin vă puteţi consola cu straniul şi fermecătorul piesaj selenar de la Vulcanii Noroioşi, aflaţi pe raza comunei Berca, din judeţul Buzău.
10. Salina Praid
Una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa este Salina Praid, ale cărei începuturi istorice datează din epoca romană. Salina Praid este situată în judeţul Harghita, la 5 km de staţiunea Sovata. Aerul din salină este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii, mai ales a astmului. Sălile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, o capelă ecumenică, bufet, bibliotecă, mese de biliard, toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii care în mod obligatoriu trebuie să petreacă aici zilnic patru ore.
Poţi continua chiar tu această listă! Ce locuri frumoase din România ai vizitat şi recomanzi şi celoralţi?
funda?
Avem munţi extraordinari, şi peisaje unice în Europa. Iar cel mai frumos şi renumit traseu montan este Transfăgărăşanul. Am mers de 2 ori, iar ultima oară m-am oprit să admir peisajul şi au trecut nişte francezi care s-au oprit la 10 metri în faţă şi au rămas cu gura deschisă. Nu puteam auzi ce vorbeau, dar am auzit multe sunete de exclamare. Şi gândeşte-te că ei au renumiţii lor Alpi în ţara lor, iar Tansfăgărăşanul i-a lăsat cu gura deschisă. E un peisaj superb, nu îl rata.
O staţiune frumoasă ar mai fi Poiana Braşov. E o staţiune unde n-ai cum să te plictiseşti. Genul de loc unde te poţi odihni trântit în iarbă toată ziua, şi apoi seara să mergi într-un club gălăgios sau pe o terasă. Foarte frumoasă locaţie.
O altă staţiune frumoasă dar scumpă, Sovata. Acolo ai şi obietive turistice cum ar fi Salina Praid, muntele de sare, şi lacurile Ursu şi Aluniş care sunt amenajate pentru înot. Apa este sărată, adâncă de câteva zeci de metri, dar nu te duci la fund decât dacă legi 2 bolovani de tine, pentru că este foarte sărată.
Alte locuri speciale găseşti doar traversând apusenii, sau mergând în Nord, Maramureş... Dar din câte am vizitat eu, astea au fost locurile care m-am marcat şi mi-au lăsat imagini frumoase.
Have fun!
Pai mie personal imi place foarte mult pe Valea Prahovei (Sinaia, Busteni, Brasov...) Des merg in fiecare an acolo pentru ca am rude, inca nu m-am plictisit, peisajele sunt superbe, mai ales pe drum prin serpentine
Pe blogul http://hartatraseemontane.blogspot.com gasiti harti pentru toate traseele montane din Romania si o harta interactiva gen google maps.
Bafta
Moto4562466 întreabă: