| Ana00000001 a întrebat:

Buna ziua!
Urmeaza sa merg cu avionul si am emotii la partea de control si sa nu ma incurc cu ceva anume. Merg pentru prima data in viata mea, si merg singura, probabil si de aici atatea emotii si teama. Mi-am facut bilet online, cu cheek-in automat, îl voi primi cu 24 de ore inainte. Care sunt pasii urmatori inca de cand ajungi la aeroport, am si catevva lichide care nu depasesc 100 ml per sticla, acelea vin puse intr-o punga transparenta? Are ceva daca punga este mai mare? Pentru ca nu am gasit punga cu fermoar de 1 L...
La bagajul de mana trebuie sa mai trec si la ghisesu? Va rog din suflet sa imi spuneți inca de la inceput si pana la sfarsit ce trebuie sa fac ca n-am deloc experienta... si nu vreau sa ma încurc cu ceva.

Răspuns Câştigător
| Korkodeln a răspuns:

Daca nu ai bagaj de cala si ai si cartea de imbarcare, fie listata, fie pe telefon, cu numarul locului si codul de bare, nu trebuie sa mai treci pe la ghiseu. Acel cod de bare iti permite accesul la poarta de imbarcare si este scanat de personalul navigant ca sa iti permita accesul in avion.

In ceea ce priveste lichidele, poti folosi o punga cu ziplock, uneori in aeroport ofera ei aceste pungi, toata ideea e sa ramana inchisa, sa nu se imprastie recipientele la scanare si sa fie transparenta ca sa poata fi verificate de personalul de control. Uneori, mai decid sa opreasca cate ceva, deci nu lua cele mai scumpe parfumuri cu tine.

De la un cap la altul:
- Cu pasaportul/CI, biletul si bagajul, te prezinti cu cel putin o ora si jumatate inainte de inchiderea check-in (in general dureaza mai putin, dar fiind la prima calatorie e bine sa fii sigura) in aeroport.

- Treci de controlul pasapoarte/bilet si ai ocazia sa declari chestii la vama (sume mari de bani, bizuterii scume, etc).

- Intri la controlul de securitae unde vezi ca asteapa lumea la rand si sunt niste bezi rulante cu cutii in care pui: laptopul cu incarcator, telefon si alte electronice separat impreuna cu ceasul si bijuteriile.
Alta cutie lichidele separat, alta cutie hainele, alta cutie bagajul de mana (in functie de ce vad la scanare pot sa iti ceara sa scoti anumite obiecte sa le vada mai bine), anumite benzi rulante accepta bagajele de mana puse direct pe banda, vezi cum fac ceilalti.

- In unele cazuri o sa fii nevoita sa treci printr-un scaner de securitate, care arata ca o cabina de dus si e un aparat care iti face practic o radiografie. ATENTIE: Daca esti gravida, sau iti este frica de radiatii ai dreptul sa ceri sa fii controlata manual si cu un scaner de metale portativ.

- La iesire de la control, ai grija sa iti verifici ca ti-ai luat toate documentele, telefon, bijuterii, cosmetice, laptop, etc. In viteza si de emotie esti in pericol sa uiti de ele sau sa le uiti pe masa unde oamenii isi aranjeaza la loc bagajul.

- Te uiti pe monitoare si vezi la ce poarta (Gate) e avionul tau si mergi spre acea poarta urmand semnele.

- In mod normal (calatorii UE) astepti acolo pana se deschide imbarcarea, vezi romanii ca se imbulzesc si te aseji la coada linistita cu buletinul si biletul pregatite, stewardesa le va controla si te urci fie direct in avion fie in autobuzul care te duce la avion.

- La destinatii "speciale" (Israel) sau in afara UE (USA, Canada, Mexic, tari cu viza stricta), inainte de imbarcare mai poate fi un control, unde se mai verifica odata pasaportul si eventual vizele.

- Ajunsa la destinatie, te asiguri ca n-ai uitat nimic in avion, NU TE GRABESTI CA CEILALTI IMBECILI SA IESI PE CORIDOR, si debarci in liniste, mergi catre iesire ca n-ai bagaje de luat si treci prin controlul vamal de intrare si/sau pasapoarte. Vamesul poate sa iti faca control la bagaje (evident toti se inghesuie la "NOTHING TO DECLARE") si sa confiste pachetele cu "slanina buna de la porcu lu tataie, v-am adus sa gustati...", "prajituri de la bunica" si alte chestii pe care le cara romanii cu ei si sunt stric interzise, dar cui ii pasa, daca tine, tine, sper ca tu nu duci asa ceva.

Asata e toata istoria, distractie placuta.

| Ana00000001 explică (pentru Korkodeln):

Mulțumesc tare mult pentru aceste informații! M-au ajutat enorm.

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ai doar bagaj de mana care respecta marimile companeie aeriene si a biletului tau nu mai e nevoie sa treci la ghiseu, poti merge direct la controlul de securitate.
Daca recipientele de lichide sunt sub 100 ml esti ok indiferent de punga.

Dupa ce treci de securitate daca mergi intr-o tara Schengen nu mai ai nimic de facut decat sa iti gasesti poarta de imbarcare si sa astepti.

| Tnasescu22 a răspuns:

Eu am emotii ca ar putea sa cedeze un motor, sa rateze aterizarea, sa treaca o pasare prin parbriz si sa accidenteze pilotul.

| Forum a răspuns:

Sa ai buletinul sau pasaportul la tine si telefonul incarcat ca sa scanezi codul biletului si sa ajungi din timp la aeroport... restul e placere