Sunt doua locuri dragi inimii mele si care mi se par cele mai frumoase din lumeulcele targ al Iesilor si pasunile inflorite de pe Ceahlau.(Raspunzand la intrebarea aceasta nu putem fi decat subiectivi!)
Moscova este cel mai frumos loc si uite si de ce:
Piata Rosie
Aceasta este probabil cea mai renumita piata centrala din lume. Atrage turistii atat ziua, cat si noaptea; este superba iarna si dramatico-regala in tot restul anului. Fiind la inceput nimic mai mult decat o intindere de ciment populata de negustori ambulanti, cersetori si proscrisi, Piata Rosie si-a atins gradual statutul in randul celor mai celebre piete din lume. In prezent, piata si imprejurimile sale inspira intr-un mod pozitiv drama trecutului si prezentul Rusiei.
caremlin
Cetatea fortificata inglobeaza atat istoria Rusiei, cat si politica si religia acestui fost imperiu.Zidurile au fost initial construite din piatra alba insa au fost recladite la sfarsitul secolului al XV-lea din distinctiva caramida rosie. In cadrul cetatii exista patru catedrale (Adormirea, Arhanghelul, Vestire, Cei doisprezece Apostoli), trei palate (cel mai important fiind Palatul Patriarhal), doua muzee majore si desigur resedinta oficiala a presedintelui tarii. Intrarea se face prin Turnul Kutafia din partea de sud a palatului.
Catedrala Iisus Hristos Mantuitorul
Maiorul Luzhkov a fost candva pretendentul la functia de presedinte al Rusiei. In mod cert acestuia nu-i lipsea simtul grandorii cu care mai toti conducatorii Rusiei au fost inzestrati. Mareata catedrala, al carei dom acoperit de marmura si granit domina peisajul, a fost construita in urma unei licitatii initaita de Luzhkov - lucrare ce s-a ridicat la suma de 150 milionane de dolari. Versiunea originala a fost ridicata in semn de comemorare a infrangerii lui Napoleon, insa restaurarea catedralei a fost savarsita atunci cand Rusia a aniversat 850 de ani si acum dainuieste ca simbol al renasterii si al Moscovei moderne.
Metroul
In 1935, milioane de moscoviti celebreaza inaugurarea primei linii de metrou din Moscova. Initial, facea legatura doar intre zona de nord a orasului (Sokolniki) cu centrul sau si mai precis cu Parcul Gorkii, iar metroul avea opriri in 13 statii, toate proiectate si decorate de renumiti sculptori rusi, arhitecti si artisti. Pentru multi este mai mult un muzeu subteran decat un sistem de transport un comun. Multe statii sunt considerate capodopere arhitecturale. De pilda "Kievskaia" este decorata cu mozaicuri ce ilustreaza scene din istoria Ucrainei, in vreme ce pentru decorarea statiei "Maiakovskaia" s-a folosit otel inoxidabil si marmura.
Mosia Kuskovo
Mosia Kuskovo a fost original in proprietatea nobililor moscoviti, Sheremetevs, si este exemplificarea resedintelelor suburbane ale secolului 18. Acest conac a fost construit pentru receptii, celebrari sau alte festivitati ale clasei inalte. Printre cele mai de pret monumente arhitecturale situate pe acesta proprietate se numara Palatul Rezidential, Grotto, Sera, si Palatul Italian. Exista insa si un muzeu al ceramicii cu o colectie impresionanta de obiecte de ceramica si sticla datand din antichitate. Muzeul gazduieste 33.000 de piese de portelan sau sticla provenite din Rusia, Venetia, Anglia sau Italia.
n jurul centrului, se gasesc cele Sapte Surori, zgarie-nori sovietici cu un aspect aproape gotic, foarte impresionanti, un adevarat triumf al arhitecturii comuniste, pastrandu-se insa langa ei si numeroase cladiri in stil neo-clasic ai vechii Moscove, de la case si Sali de concert precum Teatrul Bolshoi la cladiri de apartamente. Sub toate acestea constructii se gaseste metroul moscovit, o alta realizare a trecutului, cel mai mare din lume si, se pare, unul dintre cele mai eficiente. Schimbarile sunt majore. Locul paradelor in cinstea Revolutiei din Octombrie, care strabateau Piata Rosie, a fost luat de masinile occidentale, in timp ce cladirile melancolice de pe Tverskaya ulitsa, principalul bulevard care duce in piata, au devenit sedii ale unor companii straine.
Muzee si Galerii de Arta
Muzeul de Arta Puskin
Inaugurat in 1912, muzeul se poate lauda cu cea mai bogata colectie de arta europeana, fiind depasit doar de Hermitage, din Sankt Petersburg. Cea mai important colectie este cea de arta impresionista si post-impresionista, numarul pieselor fiind datorat interesului aratat de colectionarii rusi acestor curente, cu mult inainte de cei occidentali. Aici veti gasi adevarate capodopere, precum Mic dejun pe iarba de Manet, numeroase lucrari de Matisse si Van Gogh si o galerie intreaga de tablouri semnate Gauguin.
Galeria Tretyakov
Galeria Tretyakov are cea mai bogata colectie de pictura traditionala rusa din lume. Cea mai mare parte a lucrarilor au fost adunate la jumatatea secolului XIX de Pavel Tretyakov, un bogat negustor moscovit, care colectiona nu doar arta, ci si viori sau pasari. Pasionat de arta rusa, avea sa doneze impresionanta sa colectie orasului in 1892, iar ulterior numarul lucrarilor avea sa creasca rapid, facand ca spatiul initial al galeriei sa fie neincapator. Si chiar daca astazi mii de piese importante sunt pastrate in depozitele muzeului, cele expuse sunt adevarate capodopere, definitorii pentru arta rusa.
Casa Memoriala Gorki
Un exemplu interesant de arta neoclasica moscovita, creata de Fyodor Shekhtel, cladire cunoscuta si ca Vila Ryabushinsky. Aici a locuit scriitorul Maxim Gorki intre 1931 - 1936. Decoratiunile interioare, cu stucaturi si mozaicuri, culorile inteligent alese, curbele arhitecturale si mobilierul de epoca fac din Casa Memoriala Gorki o adevarata opera de arta.
Catedrala Arhanghelului Mihail : ultima contributie a lui Ivan cel Mare la imbogatirea mostenirii culturale a Moscovei, aceasta constructie in stil italian este locul unde se odihnesc primii tari si printi ai Rusiei. Constructia a inceput in 1505, sub indrumarea arhitectului venetian Alevisio, iar stilul arhitectural pastreaza amprenta italiana, renascentista.
Catedrala Bunei Vestiri : un edificiu superb, cu domul auriu usor de recunoscut, construit de Ivan cel Mare dupa 1440, pe fundatiile unei vechi biserici. Ulterior Catedrala Bunei Vestiri va fi in repetate randuri renovata si extinsa. Unul dintre elementele aparte este reprezentat de Poarta Grosnenskiy, o intrare speciala aflata in coltul de sud-est al cladirii. Aceasta intrare a fost construita de Ivan cel Groaznic in 1572, dupa ce acesta intrase in conflict cu biserica, pentru ca se casatorise a patra oara (in timp ce Biserica accepta cel mult trei casatorii). Chiar daca in final casatoria a fost acceptata de Biserica, i s-a cerut temutului tar sa nu mai asiste la slujbele tinute in catedrala. Asa ca Ivan cel Groaznic a gasit o solutie de compromis, intrand pe o usa speciala si asistand la slujba din spatele unui grilaj special construit.
Catedrala celor 12 Apostoli si Palatul Patriarhal : cele doua cladiri alcatuiesc impreuna o singura structura, domeniul patriarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse. Construite de catre Patriarhul Nikon la jumatatea secolului XVII, astazi sunt un muzeu al artei acelor vremuri, incluzand obiecte din colectiile tarilor, dar si mobilier de epoca.
Piata Catedralei : primul spatiu public amenajat in secolul XIV, avea sa fie pret de decenii un simbol al puterii moscovite si mai ales a tarilor. In centrul sau se gaseste impresionanta catedrala construita de Ivan cel Groaznic, "inima" Bisericii Ortodoxe Ruse. Pana cand Petru cel Mare a mutat capitala la Sankt Petersburg, in 1710, aceasta piata a ramas centrul puterii politice, aici avand loc incoronarile, intalnirile nobilimii si toate ritualurile si ceremonialurile oficiale. Astazi farmecul Rusiei tariste este marcat de prezenta nepotrivita a unei uriase statui a lui Lenin, dar dincolo de aceasta piata si-a pastrat aspectul. In jurul ei se gasesc numeroase biserici, turnuri si palate.
Catedrala Adormii : este cea mai veche din Moscova si cel mai important locas de cult al caremlinului, fiind construita pe locul unde in 1330 Ivan I a ridicat mica biserica, pentru a sarbatori faptul ca Moscova devenea centrul ortodoxiei ruse. Un secol si jumatate mai tarziu Ivan cel Mare avea sa construiasca o catedrala mult mai impresionanta, cu ajutorul lui Alberti Fioravanti, arhitect italian adus in 1475 de la Bologna. Dupa ce acesta a vizitat Vladimir, Pskov si Novgorod pentru a se familiariza cu arhitectura eclesiastica traditionala, a inceput lucrul. Patru ani mai tarziu termina cea mai mare creatie a sa, atat de reusita incat i-a adus moarte. Cand constructorul a dorit sa revina in Italia, temandu-se ca acesta va construi ceva pe masura, Ivan l-a azvarlit in temnita, unde genialul constructor avea sa moara cativa ani mai tarziu. Catedrala Adormirii va juca mai tarziu un rol major in istoria tarii, aici avand loc numeroase incoronari si slujbe pentru sarbatorirea vitoriilor militare. Astazi Catedrala este fascinanta doar prin arhitectura si indelungata sa istorie, dar si prin vasta colectie de icoane si frescele interioare.
Senatul : cladirea Senatului, de un stil neo-clasic plin de gratie, este unul dintre proiectele memorabile ale arhitectului Matvey Kazakov, fiind construita la porunca tarinei Caterina cea Mare. A servit un timp ca loc de intalnire pentru consiliul de sfatuitori ai tarinei, dar este mai cunoscut ca locul unde se gasea biroul lui Lenin, dupa revolutie. Astazi cladirea Senatului este resedinta oficiala a presedintelui rus.
Tunul Imperial si Clopotul Tarului : un ansamblu inedit, doua curiozitati aparte, fiecare avand dimensiuni uriase. Desi vorbim de cel mai mare tun si cel mai mare clopot din lume, nici unul dintre ele nu a fost vreodata folosit. Tunul in greutate de 40 de tone, cu o teava de cinci metri lungime si calibru de 890 mm, a fost construit in 1586, cand Rusia era condusa de Fyodor, fiul lui Ivan cel Groaznic. Desi teoretic ar fi trebuit sa fie o arma redutabila, de neoprit, nu a functionat niciodata, constructia fiind gresita din start. Dar ramane o adevarata opera de arta, mai ales prin decoratiunile in relief, care infatiseaza intre altele un leu (Rusia) care invinge un sarpe (dusmanii Rusiei). Clopotul Tarului este un alt exemplu de arta faraonica, avand 200 de tone si fiind cel mai mare din lume, dar nu a putut fi niciodata terminat cu adevarat. Un predecesor de doar 130 de tone a fost construit la jumatatea secolului XVII, fiind distrus in incendiul care a ravasit Moscova in 1701. Trei decenii mai tarziu Imparateasa Anna a ordonat ca bucatile sa fie topite si sa fie turnat un nou clopot, mai mare, care insa s-a distrus in timpul lucrului, in 1737. Abia un secol mai tarziu clopotul a fost terminat si pus in locul unde poate fi admirat si astazi.
"Rusia nu poate fi inteleasa cu intelectul, nici masurata cu etaloane obisnuite; poti doar sa ai incredere in Rusia". Fara indoiala ca aceste cuvinte prin care si-a descris tara natala poetul Tyutchev vor fi intotdeauna adevarate: o calatorie in zona lacurilor si raurilor rusesti releva o alta fata a tinutului, veche, primitiva, imagine parca desprinsa din carti de demult.
Palatul Peles. Si m-au incantat si m-au linistit majoritatea manastirilor pe care le-am vizitat.
In Romania cel mai mult mi-au placut Cheile Turzii, e absolut superb.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cheile_Turzii
Egiptul, mirific:*
Romania - Bucovina si Delta Dunarii;
Europa - Roma (Italia) si Amsterdam (Olanda).
Transfagaraseanul, castelul bran si zona rucar-bran, statiunea ranca (raminicul valcea), voineasa(targu-jiu), calimanesti(olt), manastirea cozia, polovragi, curtea de arges, horezu, pestera dambovicioara, cheile dambovicioarei, pestera muierii! merita sa mergeti!
@addme.
Tat Cluju-i baza
Mno... cel mai frumos oras din tara- Brasovul, Cimisoara si Iasu'
si din Europa...Thesalloniki, Kalambaka, Patras (Gr.), Paris (Fr.), Viena (Austria), Budapesta (Ungaria)
Disneyland Resort Paris
chiar ieri am fost!
e mortal! am facut poze cu mickey !
Paris - de la A la Z este minunat. :X
Iar in vara asta am fost in Portugalia si am avut ocazia sa vad in Lisabona expozitia "Titanic" cu relicve scoase de pe fundul oceanului - ramasite reale a zeci de obiecte care s-au aflat pe celebrul vas Titanic; ochelari, haine, bani, bijuterii, vesela si cate si mai cate... A fost cu adevarat impresionant, totul era realizat in asa fel incat parca te-ai fi aflat intr-adevar pe Titanic - muzica, lumini, zgomot de metal si lemn vechi, sunetul oceanului, o reproducere a scenei cu aisbergul + un documentar fascinant si marturii audio terifiante ale supravietuitorilor, etc.
Mi-a placut foarte tare faptul ca biletele de intrare la expozitie aveau exact forma biletelor de imbarcare pe Titanic, iar pe fiecare bilet era trecut un nume - numele unui pasager real. Si la final exista o tabla imensa pe care erau trecute in ordine alfabetica numele tuturor pasagerilor imbarcati pe Titanic la acea vreme - ideea era ca trebuia sa cauti numele persoanei pe care o aveai tu trecuta pe biletul expozitiei pentru. a afla ce s-a intamplat cu pasagerul respectiv; al meu, un anume domn (pasager la clasa I) a fost dat disparut nestiindu-se ce s-a intamplat cu el in momentul dezastrului.
Am vazut multe locuri frumoase, atat in tara cat si in afara tarii si a continentului, insa aceasta expozitie m-a marcat cu adevarat. FABULOS! (Am pastrat biletul. :X)
P. S. - Este o expozitie care se plimba prin intreaga lume, eu am avut noroc sa o prind in Lisabona. Poate va poposi si la Bucuresti, desi ma indoiesc. Ar fi insa un eveniment extraordinar!
In Romania---Transfagarasanul, in Europa Strasburg, dar cel mai frumos loc din lume in care am fost este Malta si cuvintele sunt prea putine pentru a descrie minunatia acelui loc.
Romania - Undeva prin judetul Cluj (Calatele Padure)
Europa - Paris (singurul oras care m-am impresionat ceva mai mult). mentionez ca am vizitat inca 6 tari in afara de Franta.
Din tara ar fi Sibiu-ul.si din Europa, orasul care pe mine m-a impresionat cel mai mult a fost Praga.am ramas cu amintiri frumoase de acolo.:X
fratiikaramazov întreabă:
anonim_4396 întreabă:
alexandra13131718 întreabă: