Atractii turistice
A fost întemeiata de Societatea Carpatina Transilvana (S. K. V.) în ultimul deceniu al secolului XIX. Din nucleul initial de vile statiunea conserva Casa turistilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) si înca o vila, toate declarate monumente istorice.
Pârtia de schi de pe Muntele Onesti dispune de telescaun, teleschi si baby - lift. Statiunea dispune de vile, hoteluri, restaurante, baruri, club, biblioteca. Paltinisul este punct de pornire pentru multe trasee turistice în Muntii Cindrel si Muntii Lotrului.
In 1902 statiunea a fost legata de Sibiu printr-o sosea care strabate un cadru natural de o frumusete deosebita.
Un important obiectiv turistic in statiune il constituie Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul 3 al secolului XX unde se afla mormantul filozofului Constantin Noica.
Schitul a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan si are hramul "Schimbarea la Fata a Domnului" si beneficiaza de o catapeteasma realizata intre 1944-1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuta a fost ridicata cu meseriasi din Rasinari. In turnul din brad sunt doua clopote din bronz turnate de firma Kantz din Sibiu in 1927.
Dintre obiectele de valoare pastrate in biserica se numara icoana Sf. Paraschiva datata 1904 si o Psaltire din aceiasi perioada
Casa memoriala C. Noica, unde filozoful si-a trait ultimii ani de viata, este de asemenea un punct de interes.
Paltinisul nu este tocmai cea mai buna statiune pentru a merge daca nu esti un schior impatimit. Au intr-adevar o partie buna si este statiunea la cea mai mare altitudine din Romania. Totusi, poti merge sa vizitezi schitul de la Paltinis, poti cobori in dumbrava Sibiului unde este Muzeul Taranului (cel mai mare din Europa cu cladiri foarte bine pastrate) sau chiar in Sibiu, un oras care arata extraordinar.
Partia... ce poate fi mai fain decat... zapada... snowboard sau ski... lume buna. (coada la telescaun) si o atmosfera super... a... sa nu uitam vinul fiert. Have fun!