În Munţii Rodnei clima este continental-moderata dar se resimt influenţele climatic baltice care, pe fondul altitudinilor ridicate, dau naştere unui climat mai aspru. Temperatura medie anuală a aerului scade odată cu altitudinea, fiind de 7-8°C la poalele muntelui, respectiv negative(-1, 5°C) la înălţimi de peste 2200 m. În luna ianuarie temperatura medie a aerului este de -3°C la altitudini mici şi de -9°C în zona înaltă. În luna iulie temperatura medie a aerului variază între 7°C(în zona crestei) şi 18°C(la baza munţilor). Precipitaţiile depăşesc valoarea de 1200-1400 mm/an.
Da, cum spune si Diavola, e o clima de tip temperat-continentala, moderata, cu influente baltice, dar si estice(aride).
Inaltimea maxima in Muntii Rodnei este de 2303m in VF. Pietrosu.
Sunt niste muntii extraordinari, cu peisaje superbe si un lac glaciar foarte frumos. Sa nu uitam ca sunt singurii munti din grupa Carpatilor Orientali care prezinta relief glaciar ( lacuri glaciare : Lala, Buhaescu, etc ); acesti munti prezinta si interes pentru alpinisti, dar si pentru trekking.
Pesteri in Muntii Rodnei :
Peştera Izvorul Tăuşoarelor cu o lungime de peste 16 km.,
Peştera Măglei,
Peştera Jgheabul lui Zalion. Galeriile sale totalizează 2121 m şi are o denivelare de 226 m. Intrarea în peşteră se face printr-un aven adânc de 44 m şi cu un diametru de 3 m
Peştera Grota Zânelor cu o lungime de 4368 m, are coeficientul de ramificaţie cel mai mare din România.
Peştera Izvorul Albastru al Izei cu o lungime de 2500 m,
Peştera Baia lui Schneider situată la peste 1500 m altitudine, având o lungime de 430 m
Peştera Cobăşel.
Hm. Nu stiu exact, de exemplu. zilele trecute cand am fost acolo dupa-masa erau -15. iar in fiecare vara se tot incalzeste si se ajunge la temperaturi de 35 de grade.
Mai de mult nu era chiar asa cald.