Hartia se face din copaci
nu stiu ce varsta ai dar vei invata la scoala mai multe despre asta
Hârtia este un material plan şi subţire, având ca element esenţial suprafaţa sa pe care se poate scrie, ale cărei dimensiuni sunt mult mai mari decât grosimea sa. Hârtia este obţinută din fibre de celuloză amestecate, care se menţin împreună fără un alt liant cu excepţia legăturilor de hidrogen şi a împletirii fibrelor.
Deşi cele mai căutate materiale celulozice pentru fabricarea hârtiei sunt pulpa lemnoasă a unor specii de arbori de esenţă moale, în special cea a coniferelor, datorită existenţei fibrelor de celuloză în structura multor plante, de la ierburi până la arbori, se pot folosi şi multe alte fibre, aşa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, cânepă sau orez.
Celulele plantelor sunt alcătuite din fibre celulozice conectate. În timpul procedeului de extragere a pulpei celulozice, aceste fibre microscopice sunt separate unele de altele, iar acolo unde lanţul polimolecular a fost rupt chimic sau mecanic, suprafeţele "libere" intră în contact una cu alta creând punţi hidrogenate care conferă duritate, dar şi elasticitate viitorului material.
Procedeul chimic utilizat astăzi pe scară largă este un complex de tratări chimice numite Procesul Kraft. Scopul acestei tratări chimice este eliminarea structurii ligninei (din pulpa supusă procesului), care este liantul organic care menţine fibrele împreună, prin folosirea unui amestec care o dizolvă. După eliminarea acesteia, fibrele rămase pot fi folosite pentru realizarea unei hârtii de culoare maroniu nedefinit, nefinisată, utilizată la realizarea de pungi de hârtie sau a cutiilor din carton. Materialul brut astfel obţinut poate fi folosit în continuare, printr-o purificare accentuată a ligninei rămase, conducând la obţinerea pulpei de calitate superioară, pentru hârtie albă pentru scris şi tipărit.
Deşi procedeul chimic este mai scump decât cel mecanic, permiţând o folosire de maximum 45 - 50 % din pulpa iniţială, totuşi este un procedeu larg folosit datorită calităţii produsului final şi al menţinerii, aproape nealterată, a lungimii iniţiale a fibrelor materialului folosit, care este un factor de menţinere a unor calităţi mecanice ridicate a hârtiei. Un alt avantaj al acestui procedeu este folosirea integrală a ligninei rezultate din proces ca şi combustibil pentru încălzirea şi electricitatea necesare procesului.
Hartia se face din celuloza si alte substante chimice spre exemplu coloranti etc
Din esenta din copaci
tu n-ai auzit de acel program care spune ca o pagina "o ramura dintr-un pom"?
Chxelena întreabă: