Este impresionanta, vazuta de jos cat si de sus, de la inaltime se observa orasul cat si marea. cel mai urat moment a fost cand am coborat scarile rotunde si foarte inguste, deoarece m-am ametit. in rest impresionant, nu stiu ce sa zic mai mult, poate doar ca ar fi trebuit terminata, tinad cont ca a fost inceputa prin 1800 si ceva.
Draga Petru, demersul tau introductiv este impresionant si convingator in ceea ce privesta afirmatia ca artele sunt partea practica a filosofiei, aceea in care aceasta regina a cugetarii omenesti are in vedere. pe langa Bine, Adevar si Frumosul. Da, constructia despre care vorbim acum este inca neterminata cum bine spui, de altfel ea se mai numeste si Catedrala Vie pentru ca mereu i se mai adauga cate un detaliu si nimeni nu stie cand va fi terminata, daca va fi... Dar sa nu uitam ca atunci cand se iveste o creatie omeneasca desavarsita, oricarei arte ar apartine ea, autorul insusi nu este decat o unealta a Demiurgului, El insusi.Caci cum am interpreta altfel metafora greceasca a Muzelor ce stau in preajma marilor creatori, inspirandu-i? E glasul Creatiei; iar Dumnezeu este Creatie.
Pe de alta parte ceea ce voiam eu sa aflu era impresia unui martor ce a stat efectiv in preajma catedralei respective.Multumesc mult.
Draga April,
i-mi aduc aminte de spusele lui Aros din Milet vizavi de Arte, cauta-voi sa le scriu, cu slabele-mi cuvinte :
""Nu-i asa, in sine Filosofia, se Ridica Atotcuprinzatoare in cele ale mintii armonizata cu Sufletul. Ei, Filosofiei, fiindu-i toata Gandirea omeneasca Stiuta, char daca noua oamenilor putina ne este cunoasterea, raportandu-ne-o la Vasta imensitatea intriseca Intelepciunii si numim/echivaland/considerand in functie de cunoastere, pe unii nestiutori sau Intelep pe altii!
Incert as fi, deci nu pot, a nu grai spunand ca daca toata fiintarea omeneasca, traitoare de cand e pamantul, ar fi cate un Filosof/Intelept, Inteleptit chiar, nu ar putea cuprinde in mintile lor( a intregii omeniri) intreaga Imensitate a Stiutelor ce-s firesti Suprauniversalului ( Domnul ), Zeu( nu doar Domn) al tuturor zeilor, doar El stiind Filosofia Intrgului, vazut sau nicicand pus spre a fi zi vazut!
Desigur, Filosofia cuprinde( nestiutorii Ei doar neaga), in partea Ei practica, artele! Printre artele ei practice care zamislesc si incantare este poetica, muzica, pictura, cipoplitul, arhitectura si altele!
Sigur, arta poetica se itrepatrunde cu muzica si tot asa arhitectura impreuna-lucreaza cu si cu maestria cioplitorilor de piatra ce atinge culmi ci intrupeaza in fapt desavasirea, atinsa in/prin manghaerea petrei/lutului/metalelor/lemnului si ale altor materiale.
Aceasta imbinare armonica dintre concept ( arhitectural) natura( materia ) si lucrator ( meserias-artist) inmanucheaza lucrarea ziditoare precum sunt Minunile lumii si nenumarate statui, edificii si alte constructii.
Da, nu pot a nu imparti in doua aceste lucrari, ci nu asemeni gandire au stat temeliei lor astfel zic :
_ sunt lucrari construite din nevoia intru a fi utile vietii zilnice ale oamenilor
_ sunt zidiri gigantice care au tins sa se faca-n marire/slavire de sine
_ sunt zidiri maestoase zamislite din/cu/in Suflet, intru a fi indemanatoarere si chiar ziditoare de viata in armonie si pace a oamenilor!
Nu-i a va zice voua, dragi comeseni, despre culcusuri fie aceste mandre palate sau simple colibe, le vedem si gasim si-n acestea mai multa au mai putina maestrie.
Nu-mi place-a vorbi despre grandioasele chiar giganticile lucrari ce-s pornite-n infaptuire de pofte de preamarire a unora sau altora dintre stapanitorii de sclavi sau popoare. As grai insa aci aratand ca unele s-au sfaramat chiar din blestemul dureri si urii, ci daca inca-n zidire se tin laolata e doar ca de stapanii si sclavi vor a ne aduce aminte si de a nu concepe sa fim nici ca unii ( stapanii) nici ca altii ( sclavii) ci in armonie cu Libertatea ce noua ne-a fost Data de Atotputernic!
Voribire ati adus ca-i a spune (si de mine) despre Arta in sine. Vorbesc deci despre Lucrari ale Ziditorilor de Minuni de lucrare omeneasca, ce cu/din Suflet inalta Zidiri maestos zamislite intru Sufletul celor ce le vor folosi.
Voi stiti, cei care ma cunoasteti, ca eu sub amenintarea sabiei am daramat statuile ( din a noastra Cetate de sub Nori ) fiindca erau intruchipari ale monstrilor rautatii, urii, sau/si ale sclaviei si stapanitorilor de sclavi. Ba chiar am zis ca-n veci la fel sa se faca, de oameni demni, si am fost biciuit cu pietre de nerozi, si am ras invingator!
Apoi, inainte de a conteni va voi zice :
Desigur am pus maestria mea la frumoase lucrari, si as pune iarasi, cu harnica destoinicie, mana sa termin ce altii inca n-au ispravit, ci Minunea, Familiei Sfinte, cu 18 turle marete, sa fie savarsita-n facere, ca-i Suflet pus in lucrare intru a Sufletului Divin intrupare spre incantare si dobandire de intelepciune! Si care-i oare mai Utila, Gigantica si Maiestoasa Zamislire in viata unui artist, decat Zidire Sufletului spre Sufetul omenesc!? """
Vedeti draga April, asa zice Aros din Milet,
si cum as putea eu un om simplu/sarman si putin stiutor sa arat/descriu mai frumos marea Constructie inca neispravita
Sagrada Familia
petru borodi/Cluj
si eu multumesc!
Moto4562466 întreabă: