Animalele nu trebuie sa se readapteze daca nu sunt luate din mediul lor natural in primul rand. Pentru cele pe cale de dispariție sau din diferite motive nu se pot introduce inapoi in salbaticie se pot gasi alte solutii mult mai eficiente. Un safari de ex nu o cusca de 10/10m, aici e vorba de interese materiale si asta nu e oky. Nu mi se pare oky ca cineva sa castige bani tinand in captivitate animale salbatice. Lasand la oparte faptul ca nu e etic, moral se poate ajunge la perturbarea unui ecosistem si lucruri daunatoare care ne pot afecta si pe noi oameni. Lacomia unora suferinta altora. Depinde acum de perspectiva fiecaruia, cel putin eu asa privesc lucrurile si cu gradinile astea zoologice.
Grădinile zoologice încep să își piardă rostul, motivul pentru care au fost create, anume de cunoaștere a faunei sălbatice.
În noua epocă tehnologizată, poți cunoaște, vedea virtual orice animal sălbatic sau nu.
Iar, curentul de protejare a faunei sălbatice, lipsa vizitatorilor va face ca treptat să se închidă singure.
Dar dacă nu ar fi întreținute în mod de afacere (pentru turism, de exemplu)?
Cel puțin în România, țara celor 1001 de avize, controale, termene de eliberare avize până la infinit, e foarte greu să realizați un astfel de vis. Plus, în funcție de specie, hrana poate fi extrem de scumpă și greu de procurat.
Dupa parerea mea ar trebui desfiintate. Acolo animalele sunt chinuite.
Ti-ar place sa stai intr-o camera lux dar fara sa iesi afara, fara vacante, (fara net si telefon in cazul oamenilor), fara contact cu semenii tai?
Stiu ca e neobisnuit, dar e adevarat.
Am auzit un caz in care o vulpe s-a sinucis intr-o gradina zoologica, din cauza ca intrase in depresie. Statea toata ziua posomorata, nu se misca, nu manca, plangea. A facut-o cu o gheara.
Animalele sunt de-a dreptul chinuite acolo (unele). Un iepuri, de exemplu, nu ar fi pentru ca grajdiul / camera (nu stiu cum sa zic) e destul de spatioasa, mai are si alti iepuri, are verdeata etc.
Dar o pasare, un mamifer ca ursul, ca leul... nu imi pot imagina cat de greu le este sa stea acolo.
Pasarile sunt facute sa zboare si sa acapareze cerul.
Ursul e facut sa fie paznicul padirilor.
Leul e facut sa simta adrenalina de a alerga prin savana dupa o antilopa.
Animalelor li s-a luat dreptul la viata, ca sa zic asa. Acum ne slujesc pe noi, sunt bibelourile noastre. Stau expuse in vitrine.
Cand nu te gandesti la toate astea poate fi distractiv la zoo.
Cand o spui asa suna deprimant.
Plus ca, aici netinand cont de sentimentele animalelor, activitati precum:
-vanatul in perioadele NEpermise sau vanatul EXCESIV in perioadele permise
-gradiniile zoo
-circurile
Nu fac decat sa contribuie la disparitia anumitor animale pe cale de disparitie.
Stiam din un documentar cu tigri acum ceva ani, ca mai sunt 7000 de tigri in lume (aproximativ)
Unul a murit acum ceva ani la circ. Si era o rasa foarte amenintata de disparitie.
In concluzie, omul, ca ultimul excroc, s-a cam bagat in absolut tot ce nu-i apartine.
Dar intr-un fel acele lucruri unde s-a bagat ne fac noua viata mai frumoasa (hainele din blanuri & piele, mancarea). Deci undeva ar trebui sa existe un echilibru intre ce ia si ce pastreaza sa se regenereze.
Dar din pacate multe pe care le ia nici nu se mai regenereaza...
Nu știu dacă e bine să fie desființate, animalele dacă sunt mature extrem de greu se vor adapta în mediul lor natural. Plus că cel puțin la noi oamenii se sperie de animale și cer "relocarea" lor, neluând în calcul că noi le-am invadat spațiul.
Ar fi bune niște sanctuare cum sunt și în alte țări.
Eu ziceam de cele din grădinile zoologice, iar fiindcă afirmi existența unor medii mai bune, asta nu demonstrează ce se va întâmpla cu acele ființe, de parcă acum din milă pentru ele le vor dona în sanctuare, dacă există. Safariile mai implică și vânători, așa nu se perturbă nimic?
Ma gandeam ca se intelege de la sine ce vreau sa spun. Ca sa nu deviem de la subiect, interesele pe care le vad eu in a construi o gradina zoologica.
1. Pentru a produce bani ca idee de afaceri din vanzarea de bilete si a obtine fonduri europene care si alea la randul lor o mare parte ajung la anumite persoane cu interes propriu.
2. Faptul ca suntem atat de egoisti incat ingradim animalele spre amuzamentul si distractia noastra.
3. Ni se pare mai confortabil sa mergem la o gradina zoologica sa vedem nu stiu ce animale salbatice decat sa o face in natura.
4 Ne sta in caracter, ca si specie sa,, colectionam,, anumite specii de animale pe post de,, trofeu,,. Dau si eu un Ex intamplator, daca primarul din Bucuresti a deschis o gradina zoologica de ce sa nu deschida si cel din Timisoara ca nah,, da bine,,.
In captivitate apar perturbari in modul de viata al animalelor ireversibile in majoritatea cazurilor, de la alimentatie, dieta, reproducere etc.
5. Multe din animale ajung sa moara darorita celor enumerate la punctul 4 si ar mai fi de mentionat si altele
Ideea e ca sunt mult mai multe dezavantaje din punctul meu de vedere de a tine animalele in captivitate.
Atunci când un animal suprapopulează alt animal, atunci devine o problemă, iar prădătorii sau victimele nu le mai fac față. Pe principiul acesta, cred că se practică vânătoria (sau ar trebui) - punctul 4.
Alte animale pot suferi de boli în tinerețe sau maturitate, față de perioada de îmbătrânire. Cine să aibă grijă de ele? Sau să lăsăm "evoluția" să-și facă cursul, adică "scapă cine poate"? (Tot punctul 4)
Da, sunt de acord cu tine în acele puncte, dar cum ai vrea să te apropii de un leu în savana fără să-ți rupă ceva? Să facă cineva un dita mai coridor de sticlă sau bare de metal prin toată savana (ca să-i vezi în natură, în mediul lor natural)? Ai fi de acord să vezi cu ochi reali cum un prădător jupoaie prada sau un om(doamne ferește)? Fie în sanctuare sau grădini zoo sau în mediul lor natural, cum am dat exemplu mai sus, cine stă să dreseze fiecare animal, cel puțin prădătorii? - punctul 3
95% din toate lucrurile care există astăzi (dacă nu mă insel, poate fi și 100%) sunt menite să servească interesele cuiva, și să le crească profitul, să vină cu inovațiile, să participe în competiție, și să fie mai bună decât competiția. Asta este capitalismul "in a nutshell". Nimic nu este creat fără considerarea de riscuri și posibilitatea de câștiguri mari. Nimic nu este gratis. Animalele se omoară una pe alta pentru a supraviețui, iar noi ne omorâm unul pe altul pentru a supraviețui în lumea modernă, prin prețuri, rate, datorii, educație, afaceri, muncă, și altele.
Adică, deja oamenii au invadat spațiul lor natural, plus poluat, nici că ar mai fi avut așa mult sau specia lor sa fie așa mare, ele ar fi murit în neștire prin vânătoria omului, supraviețuirea împotriva altui animal sau de boală. Deci, măcar gradinile zoo sunt un rău mai mic, chiar dacă sunt unii care sunt după profit.
Daca e sa ne luam dupa teoria Darvinista si noi la randum nostru facem parte din regnul animalelor singura diferenta e inteligenta noastra. Astfel am devenit o specie superioara care a suprapopulat si asta pentru tine presupune o problema. Pentru a putea evolua si adapta provocarilor cel slab trebuie sa dispara, asta s-a intamplat si se intampla constant chiar si cu noi. Atunci cand un animal sa presupun un leu in Africa sufera de batranete sau boala ti se pare normal sa il inchizi intr-o gradina zoologica sau sa il lasi sa moara? Nu crezi ca lucrurile astea se intampla si e normal fara interventia noastra? Si da ca parere personala,, scapa cine poate,, mi se pare oky.
Sunt expeditii in savana unde te poti duce linistit cu masina, punctul 3.
https://youtu.be/5xuT1gqP7ZQ
Si in ultimul paragraf ai mentionat ca deja noi am invadat spatiul lor, corect. Si ti se pare normal sa le mai si inchidem intr-o gradina zoologica se dimendiuni reduse ca doar despre asta era vorba? Cred ca trebuie sa existe un echilibru, si cel mai bine e sa intervenim cat mai putin.
Numai că, am devenit oameni, și avem gândirea să avem grijă de ații, deși nu practicăm. Ai vrea să-ți dai casa și terenul pentru a face loc vegetației și faunei? Dar un sat întreg sau mai multe sate? Pentru că intră animalele în curtea oamenilor și pe autostrăzile acestora. Poate tu nu, dar întrebarea se aplică și oamenilor care mai intră vreo câțiva km în padure ca să se stabilească cu teren și casă, mai ales o vilă. În cazul asta, contrar, ne-am retrage toți în viața urbană unde mâncăm mâncare procesată, fast-food, ne chinuim cu poluarea, și alte minuni. Totuși, și populația urbană va crește, ceea ce va dori să se faca noi blocuri, străzi cimentate, magazine, parcări, și altele, și tot am intra în spațiul animalelor, până la urmă. În secolul 21, omul fiind așa avansat, inteligent, și de cele mai multe ori pasionat (cel puțin teoretic la aceste 3), nu ar lăsa pe nimeni să dispară, nici măcar speciile animale; sau să se suprapopuleze una pe alta.
În ultimul caz, plecăm toți pe Marte, și lăsăm pământul vegetației și faunei, cum ar fi?
Cam asta ar dori Elon Musk sa facem insa pana sa ajungem o specie multiplanetara ar trebuie sa nescurcam aici pe pamant. Deja intram intr-o alta discutie si s-a vorbit mult pe subiectul acesta. Tot ce am vrut sa spun ca sa simplific e ca, sunt de acord sa se disfiinteze gradinile zoologice din motivele anumerate mai sus. Parere personala.
Animalele nu trebuie sa se readapteze daca nu sunt luate din mediul lor natural in primul rand. Pentru cele pe cale de dispariție sau din diferite motive nu se pot introduce inapoi in salbaticie se pot gasi alte solutii mult mai eficiente. Un safari de ex nu o cusca de 10/10m, aici e vorba de interese materiale si asta nu e oky. Nu mi se pare oky ca cineva sa castige bani tinand in captivitate animale salbatice. Lasand la oparte faptul ca nu e etic, moral se poate ajunge la perturbarea unui ecosistem si lucruri daunatoare care ne pot afecta si pe noi oameni. Lacomia unora suferinta altora. Depinde acum de perspectiva fiecaruia, cel putin eu asa privesc lucrurile si cu gradinile astea zoologice.
Desfiintate si create rezervatii unde animalele sa aiba atat parte de comfort cat si de protectie unde e cazul.