Iti voi da despre berlin:Berlinul este unul dintre orasele europene care ofera o imbinare perfecta de istorie, distractie, arhitectura si cultura, fiind un loc ce are cate ceva pentru oricine. Si e greu sa gasesti un alt oras din Europa care sa aiba o viata de noapte la fel de alerta, perfecta pentru cei care isi doresc sa se simta bine in cluburi diverse, mereu asaltate de berlinezi si turisti. Iar locuitorii orasului sunt de regula prietenosi si deschisi fata de noii veniti, tratandu-i cu respect si o anumita caldura specifica.
Daca ati ajuns la Berlin, multe atractii se gasesc chiar in centrul orasului - Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg - dar nici partea de est nu este cu nimic mai prejos. Berlinul este si unul dintre cele mai verzi orase din Europa, peste 60 la suta din suprafata totala fiind reprezentata de parcuri si rauri, iar tot aici veti gasi chiar mai multe poduri decat la Venetia.
Sunt atat de multe de vazut la Berlin, de la monumente, muzee si magazine la cluburi si parcuri incat este bine pur si simplu sa porniti intr-o plimbare prin oras, pentru a descoperi singuri sau cu ajutorul unui ghid turistic macar o mica parte din comorile de aici.
Berlinul nu are pana la urma un singur centru de interes, pentru ca obiectivele turistice, in special cladirile istorice si muzeele, sunt raspandite prin tot orasul.
In partea de vest, de exemplu, intre Kuken si Aeroportul Tegel se gaseste celebrul palat baroc Schloss Charlottenburg, o splendida si eleganta opera de arta arhitecturala, completata de riguroase si elegante gradini englezesti, construita de catre Frederick I pentru sotia sa Sophie-Charlotte.
In aceeasi zona se afla si Muzeul Egiptean cu Colectia Papyrus, care adaposteste faimosul bust al lui Nefertiti, vechi de peste trei milenii, mutat in august 2005 in Museum Island din Mitte. Tot aici, in complexul Muzeului Dahlem si al Kultuforum veti gasi si alte comori culturale si arhitectonice.
Complexul arhitectonic Dahlem se gaseste intr-o zona linistita a orasului, in apropiere de Universitatea Libera din Berlin, si include mai multe muzee de arta, cu impresionante si variate colectii, de la operele marilor maestri la colectii de arta etnografica si artefacte diverse, adunate din intreaga lume.
La Kuturforum, in Tiergarten, veti gasi Neue National Galerie, creatia lui Mies van der Rohe, Kunstgewerbemuseum (Muzeul de Arta Decorativa), Kupferstichkabinett (Muzeul de Gravuri), Noua Biblioteca de Stat, Filarmonica din Berlin. In fosta Kongressgalle se gaseste astazi deja celebra Haus der Kulturen der Welt, unde periodic sunt vernisate expozitii de arta plastica contemporana realizata de artisti din intreaga lume, iar cladirea este interesanta si din punct de vedere arhitectural.
Alte muzee impresionante care trebuie vizitate sunt Martin Gropius Bau Museum (arta contemporana), Casa de Arta Contemporana sau Muzeul Brucke.
Daca veti cauta la Berlin un centru istoric, acesta se gaseste cu siguranta in partea de est a orasului. Cel mai cunoscut monument din Berlin este Poarta Brandenburg, martor tacut al unor momente importante din istoria Germaniei si locul unde berlinezii se adunau dupa prabusirea Zidului care a despartit orasul timp de decenii. La est de Poarta Brandenburg se gaseste Pariser Platz, iar in viitor in zona s-ar putea construi noile sedii pentru ambasadele Frantei, SUA, si Marii Britanii.
Daca altadata bulevardul Unter den Linden era un spatiu deschis, astazi este strajuit de blocuri ce imbina grandoarea trecutului cu stilul cenusiu al Estului. Cele mai importante cladiri din zona sunt Staatsbibliothek (Biblioteca de Stat), Universitatea Humboldt, Neue Wache, Zeughaus (Muzeul de Istorie a Germaniei) si mai ales Staatsoper
Trecand de impresionantul pod Schlossbrucke veti ajunge la Catedrala din Berlin, in criptele careia se odihnesc de mult timp legendarii kaiseri germani. Catedrala se gaseste pe o insula, partea de nord a acesteia fiind mai cunoscuta sub numele de Museuminsel. Aici se gaseste celebrul Pergamon Museum, unde se gaseste atat altarul Pergamon cat si Poarta din Milet, dar si Muzeul Bode, Muzeul Altes, Vechea Galerie Nationala si Neues Museum, in prezent intr-un ambitios program de reconstructie. La sud de catedrala se gaseste locul unde altadata se afla vechiul palat al orasului, partial distrus in timpul celui de al doilea razboi mondial si demolat ulterior complet de autoritatile din RDG. In locul lui a fost construit impresionantul Palast der Republik, care s-ar putea sa aiba o soarta identica, pentru ca deja s-a pus in discutie demolarea sa.
Alexanderplatz, mai cunoscuta sub numele de Alex, este unul dintre centrele pline de viata ale Berlinului, o piata care este in acelasi timp si un punct nodal al transportului berlinez. Deasupra pietei se inalta, la 365 de metri, un impresionant turn de televiziune, cea mai inalta structura din Berlin (puteti urca pana la ultimul nivel pentru a va bucura de o panorama care va va lua rasuflarea). In apropiere se gasesc Rotes Rathaus (Primaria Rosie) si deja celebrul Nikolaiviertel, un Oras Vechi, construit de autoritatile est-germane pentru a atrage turistii. O parte din cladirile din aceasta zona erau chiar vechi si au fost mutate cu totul, cu mari eforturi, pentru a da un plus de autenticitate cartierului, in timp ce altele au fost construite si decorate in stilul epocii, pentru a da impresia de vechi.Nikolaiviertel
Un proiect ambitios, apreciat si astazi, in ciuda lipsei de autenticitate. La mica distanta se gaseste Volksbuhne, in Rosa-Luxemburg-Platz, unde se pun in scena unele dintre cele mai interesante spectacole de teatru experimental din Berlin, perfecta pentru cei care vor sa descopere si o alta dimensiune a artei teatrale.
La nord se gaseste unul dintre cele mai importante obiective din Berlin, cu o bogata incarcatura simbolica : Neue Synagoge, reconstruita si renovata, care gazduieste in prezent Muzeul Centrum Judaicum. La vest se gaseste Gendarmenmarkt, una dintre cele mai atragatoare piete din oras. Pasionatii de muzica din Berlin sunt deja familiarizati cu impresionanta cladire Schauspielhaus, "gazda" mai multor concerte importante, strajuita de o parte si de alta de doua biserici - Deutscher Dom si Franzosischer Dom, intr-o stranie si placuta simetrie.
La mica distanta spre vest pasionatii de cumparaturi nu trebuie sa rateze ocazia unei plimbari pe Friedrichstrasse, bulevard intesat de o parte si de alta de magazine la moda, mereu aglomerate, cu marfuri excelente dar si preturi destul de piperate.
Un alt aspect fermecator al Berlinului este numarul mare de spatii verzi, importanta acordata naturii si frumusetii ei. Cel mai vechi si popular parc este cu siguranta Tiergarten, care se intinde de Zoologischer Garten (una dintre cele mai mari gradini zoologice din lume) pana la Poarta Brandenburg. Parcul Treptower, desi mai mic, este cel putin la fel de popular, fiind mereu plin de vizitatori care se bucura de prospetimea aerului de aici. La Berlin veti gasi si numeroase lacuri, pe partea de vest si de est a orasului : Muggelsee si Wannsee, dar si multe alte lacuri mai mici. Mai ales in timpul verii este ceva obisnuit pentru berlinezi si pentru turisti sa vina la marginea acestora pentru plaja sau o baie alaturi de prieteni in apa calduta. Cei care vor sa se simta bine in padure pot merge la Grunewald sau Tegeler Forst, vaste parcuri pline de arbori, unde se pot plimba cu bicicleta sau pot lua lectii de echitatie.
Tot la Berlin mai puteti vizita Stadionul Olimpic, locul unde in 1936 atletul Jesse Owens repurta o uluitoare victorie in fata autoritatilor naziste inmarmurite, Rathaus Schoneberg, locul unde presedintele american John F. Kennedy a tinut celebrul sau discurs, care continea propozitia memorabila Ich bin ein Berliner, Bauhaus-Archiv (unde veti gasi informatii esentiale despre istoricul celebrei miscari artistice, Casa Memoriala Bertolt Brecht sau Muzeul Friseur, dedicat istoriei coafurilor.
Bauhaus-Archiv
Aproape ca nu este zona a metropolei unde sa nu gasiti un bar, un teatru, un cinematograf, un club, o discoteca, mereu aglomerate, pentru ca atat berlinezii cat si turistii stiu sa se distreze pe cinste. Iar cei care nu stiu, invata foarte repede, pentru ca ritmul vietii de noapte de aici este trepidant si contagios. O lista ar fi prea lunga si obositoare, dar Berlinul poate fi impartit in patru zone de interes pentru cei dornici de distractie.
In Savignyplatz din Charlottenburg merg cei care vor sa se distreze si sa discute, in Kreuzberg cei care vor o bere buna si si-au pastrat spiritul rebel, in Nollendorfplatz si Winterfeldtplatz merg cei care sunt gata sa danseze toata noaptea. In Schoneberg veti gasi baruri pline cu cei care vor sa se relaxeze, sa bea un pahar alaturi de prieteni si sa uite de ziua abia trecuta.
Berlinul a fost capitala Germaniei între 1871 și 1945, și a redevenit capitala acestei țări în 1990, odată cu reunificarea Germaniei și a aderării fostei Republici Democrate Germane (sau RDG, în germană: DDR ) la Republica Federală Germania (sau RFG).
Între 1945 și 1990, drept consecință a celui de-al doilea război mondial și a împărțirii sferelor de influență în Europa, orașul Berlin a fost divizat în Berlinul de Vest și Berlinul de Est. Berlinul de Vest, în germană Westberlin, a fost denumit similar în majoritatea limbilor, în timp ce Berlinul de Est a fost cel mai adesea numit doar Berlin, sau, mai pompos, Berlin, Hauptstadt der DDR , de către oficialii și instituțiile oficiale ale Republicii Democrate Germane, dar mult mai simplu, doar Ostberlin - de către locuitorii vestului Germaniei și de către alți vorbitori nativi ai limbii germane.
Reunificarea de facto a Berlinului s-a realizat prin presiunea oamenilor din ambele părți ale orașului, atât a celora din est cât și a celora din vest, în octombrie 1989, prin acțiunile de demolare a mult-urâtului zid al Berlinului. Reunificarea Germaniei s-a desăvârșit apoi și din punct de vedere legal, politic, administrativ, monetar și teritorial în diferite etape în decursul anului 1990, culminând cu 1 octombrie 1990, ziua semnării actului de reunificare a Germaniei numit Tratatul doi plus patru de către Cei Șase Semnatari, precum și cu 3 octombrie 1990, noua zi națională a Germaniei Reunite.
Unele palate și parcurile din Berlin au fost înscrise în anul 1990, "Insula Muzeelor" în anul 1999, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO
fundita?tu iti extragi cateva informatii.
Bună.
Poți lua informații și de pe www.e-referate.ro sau www.referate.ro
Pa, pa.
anonim_4396 întreabă:
LondonezuCristi întreabă: