Parca era ca pentru Elvetia, aveai nevoie de un pasaport valabil si iti puneau viza la intrare.
Nu ...si ...sa nu crezi ca vreau sa ma dau desteapta dar as vrea sa citesti urmatoarele: Rhodosul, cea mai mare insula a arhipelagului Dodecanez. Cand zeii Olimpului si-au impartit pamantul, spune legenda, Helios, zeul Soarelui, si-a dorit o mica insula ce se ivea din mare ca un delfin si i-a cerut-o lui Zeus. Acesta i-a daruit-o, rusinat ca uitase de unul dintre cei mai indragiti fii ai sai. Asezata in estul Marii Mediterane, aproape de Asia Mica, Rhodosul ofera privelisti nebanuite. Cateva zile sunt insuficiente pentru a-i simti din plin vibratia fierbinte.
Pentru a castiga timp sa te bucuri de toate frumusetile insulei, este bine sa stii ca mijlocul de transport cel mai comod este avionul. In doua ore ajungi in Rhodos. Aici ai doua posibilitati: ori excursiile optionale prin agentiile locale, ori sa inchiriezi o masina. Centre rent-a-car se gasesc si in hoteluri, dar au preturi mari. Recomandate sunt cele dinspre marginea statiunilor. Astfel, pentru un Peugeot 206 va trebuie sa scoateti din buzunar 250 de euro pentru cinci zile.
Orasul Rhodos, asezat in partea de nord a insulei, este format din portul Mandraki, cetatea medievala si orasul nou. Cetatea a fost ridicata de Cavalerii Ordinului Sf. Ioan si este locuita in prezent de 6.000 de locuitori. Accesul aici este doar pietonal si se face prin mai multe porti. Orasul medieval, Cazinoul, Templul Afroditei, Prefectura, Palatul Cavalerilor, Biserica Evanghelista, Parcul Rodini, toate sunt amestecate cu sute de magazine, taverne si restaurante, si formeaza „un tot" cu un farmec aparte. Si daca ai obosit de atata istorie, opreste-te la Blue Lagoon.
Nu ratati nici Insula Symi. Drumul dureaza trei ore. Pana la Panormitis se fac doua ore, dar escala este obligatorie pentru ca feriboatul are cursa regulata. Pe durata escalei se poate vizita Biserica Arhanghelului Mihail, cu minunatele sale fresce bizantine. Dupa inca o ora ajungi in Symi. O insula mica, aflata la nord-vest de Rhodos, care avea prin 1900 circa 30.000 de locuitori. In prezent mai are doar 3.000. Multi localnici au plecat in Australia sau Noua Zeelanda. Symiotii au fost constructori de nave renumiti.
Se spune ca au participat la razboiul troian cu trei corabii. Impresionant pentru o insula atat de mica. Insula nu are apa potabila, dar se aduc cu vaporul cam 2.000 tone zilnic. Capitala, orasul Symi, este construita in forma de amfiteatru, la baza unei fortarete medievale. Insula are nu mai putin de 77 de biserici.
Cetatea Rhodos a fost ridicata de Cavalerii Ordinului Sf. IoanAjuns acolo, nu poti rata gandacii de mare. O specie de creveti mici, cu un gust deosebit, de porumb prajit. O portie costa cam 10 euro. La 20 de kilometri de Rhodos si la mai putin de 30 km de Lindos se afla Kolymbia, orasel fabulos, situat pe coasta de est a insulei. Aici gasesti hoteluri si apartamente cotate a fi printre cele mai bune din insula. Drumul catre statiune, de trei km, strajuit de eucalipti, este o reala incantare.
NU RATATI!
- Faliraki – O statiune animata, cu multe hoteluri, magazine, taverne, cluburi si o viata de noapte tumultuoasa. Plaja este lata, cu nisip fin. Pentru amatorii genului exista si o locatie pentru nudisti. Tot aici gasiti singurul Aqua Park de pe insula. Un loc bun pentru shopping mai ales in perioada reducerilor.
- Anthony Queen’s Bay – o plaja superba, unde se pare ca a poposit si celebrul actor. Inghesuiala este pe masura renumelui.
- Tzampika – una dintre cele mai frumoase plaje din Rhodos. Nisipul este auriu si fin, iar apa calda si extrem de limpede. Placerea este garantata!
- Kalithea – o plaja clasificata „Blue flag". Aici exista un izvor de apa dulce caruia i se atribuie proprietati terapeutice deosebite. A fost amenajata de italieni cu multi ani in urma. Plaja a devenit celebra dupa realizarea unui film cu o actrita foarte indragita de localnici, dar destul de putin cunoscuta la noi – Aliki.
- Kolymbia, orasel la 20 km de orasul Rhodos si la mai putin de 30 km de Lindos, pe coasta de est a insulei.
- Embonas – cel mai inalt punct al insulei. Un sat pitoresc, renumit pentru productia de vin. Cel mai bun de pe insula. Nu pierdeti degustarile!
- Insula Symi – Excursia costa 35 de euro/persoana, prin agentia organizatoare si in jur de 20 euro cu cele locale.
cu astea fiind zise iti urez foarta multa distractie si sa ai niste sarbatori pe cinste.
Cetatenii europeni nu au nevoie de pasaport pentru a merge in Rhodos, eu am mers cu buletinul.
Rodosul este in Grecia si Grecia este in Uniunea Europeana deci nu ai nevoie decat de buletin pentru a merge acolo.
anonim_4396 întreabă:
KatVonB întreabă: