Prin ce se deosebeste Spania de ce? De Romania? Chiar dacă sunt departe de ţară, românii din Spania sărbătoresc Naşterea Domnului cât mai aproape de felul în care o făceau şi acasă. Sarmalele, cozonacii, ţuica şi cârnaţii nu lipsesc nici în acest an de pe masa de Crăciun.
Crăciunul în Spania nu se deosebeşte mult de cel din România. Cel puţin pentru români. Mâncărurile tradiţionale nu lipsesc de pe masă, colindele se ascultă şi se cântă şi aici, iar atmosfera de Sărbătoare recreată la mii de kilometri distanţă, îi fac pe români să se simtă în această perioadă mai aproape de "acasă".
Sarmalele, cozonacii, carnea de porc, cârnaţii, toba, caltaboşul, murăturile, vinul şi ţuica nu vor lipsi, nici în acest an, de pe masa românilor din Spania, chiar dacă, din cauza crizei, cheltuielile de Sărbători vor fi mai reduse.
"Magazinul românesc", la mare căutare în luna decembrie
Magazinele alimentare româneşti intră în febra cumpărăturilor de Crăciun încă de la începutul lunii decembrie. În acest an, chiar dacă se simte o scădere a vânzărilor faţă de anii trecuţi, luna decembrie rămâne cea mai bună lună din an. "Merge mai bine acum, de Sărbători. Mereu merge bine în decembrie. Chiar dacă este criză, românii nu-şi uită tradiţiile. În general, în luna decembrie, vânzările sunt cu 30% mai mari faţă de o lună obişnuită", spune Paşca Gabriela, vânzătoare la magazinul alimentar "Neluţu Moise" din Alcala de Henares. Printre cele mai căutate produse, în afară de murături şi varză murată pentru sarmale sunt ţuica şi cozonacii. Un litru de ţuică de Sălaj costă 10 euro, iar un cozonac costă 3-3, 50 euro. "Anul trecut am avut coadă în faţa magazinului, încă de la ora 8, pentru cozonaci. Oamenii vin, se înscriu pe liste şi fac comandă de cozonaci. Am adus 500 de cozonaci de casă din România şi urmează să mai vină 300, pentru a ajunge pentru toată lumea", mai spune doamna Paşca.
La fel se întâmplă şi în Castellon, unde patiseriile româneşti şi magazinele alimentare lucrează la foc continuu pentru a prepara cozonacii pentru români. Patiseriile Transilvania produc 3. 000 de cozonaci în această lună, iar "Cuptorul Bunicilor" coace, la rândul său, în jur de 2. 000, potrivit ziarului "Românul".
Numai în Alcala de Henares sunt 10 magazine româneşti. De zece ori pe atâtea în Madrid, încă o duzină în Castellon şi, în general, fiecare oraş cu comunitate importantă de români are cel puţin o "alimentară românească". Mai toate înregistrează creşteri importante ale vânzărilor în perioada Sărbătorilor. Dar şi fac eforturi pe măsură, pentru a se aproviziona cu tot ce este necesar pentru masa de Crăciun, din ţară sau de la unităţile de producţie din Spania.
Pachetele de acasă, soluţia de criză
Cei care nu-şi permit să-şi umple masa de Sărbători cu produsele de la magazinele româneşti, primesc "pachet de acasă". În această perioadă, firmele de transport colete închiriază camioane suplimentare pentru a transporta coletele spre şi dinspre România. Criza economică, coroborată cu sosirea lunii decembrie, schimbă raportul între numărul pachetelor trimise în România şi a celor primite din ţară. "Se simte foarte tare criza. Transportul de pachete a scăzut cu 70% faţă de anul 2008, dinainte de criză", spune Simona Moise, patroana firmei de transport colete TransRom "Neluţu Moise". "Le-am făcut oferte speciale românilor. Dacă trimit pachete peste 20 de kilograme, plătesc doar 1, 5 euro pe kilogram în loc de 2 euro", mai adaugă doamna Moise.
Cu toate acestea, decembrie aduce cu sine o creştere a numărului de pachete primite din ţară. "Fiecare trimite neamurilor din Spania nişte cârnaţi, o ţuică, un cozonac... Să aibă ce pune pe masă de Sărbători. Numai ieri (n.r. sâmbătă) am primit 300 de pachete doar din Ardeal pentru românii din Alcala de Henares. Încă nu au sosit cele din Bucureşti şi Moldova", spune doamna Moise. Pentru o idee mai clară a fenomenului pachetelor de Sărbători, trebuie menţionat că cele 5-6 firme din Alcala care transportă pachete pe ruta Spania-România şi retur au, în luna decembrie, în jur de 15. 000 - 20. 000 de clienţi. "Numai noi am avut 4. 000 de clienţi pe săptămână, din toată Spania", mai adaugă Simona Moise.
Românii taie porcul şi în Spania
Chiar dacă sunt departe de ţară şi au posibilitatea de a avea pe masa de Crăciun carne de porc cumpărată de la magazinele româneşti sau primită din ţară, unii români încă preferă metoda tradiţională a tăierii porcului. Cei mai "norocoşi", care stau la sat sau au prieteni "la curte" au şi unde sacrifica animalul. Familia Pavel, din Madrid, este una din aceste familii norocoase. "Ginerele nostru, soţul fiicei noastre, are casă la ţară, în Huerta de Valdecarábanos, în Castilla La Mancha, nu departe de Madrid. Acolo am tăiat porcul", spune Marian Pavel, capul familiei. Cârnaţii şi caltaboşii au fost făcuţi apoi, în casă, după reţeta învăţată acasă, în România, la Târgu Mureş.
"Nu se compară cârnaţii din comerţ, nici de aici, nici din România, cu cei făcuţi de mine", spune mândru domnul Pavel.
Mese festive de Crăciun şi Revelion la restaurantele româneşti
Câte bordeie, atâtea obiceie. Vechiul proverb românesc se aplică şi în Spania. Nu toţi românii îşi vor petrece Crăciunul şi Revelionul în casă. Unii vor ieşi cu familia şi prietenii la restaurant, de Sărbători. Restaurantele româneşti s-au pregătit şi ele cum se cuvine pentru Sărbătorile de Iarnă. Restaurantul "Rumania", din Alcala de Henares, de exemplu, a pregătit cine festive pentru clienţii români, iar locurile pentru Revelion s-au epuizat de luni de zile. "Primeam telefoane încă din august de la oameni care doreau să-şi rezerve un loc pentru petrecerea de Revelion", spune Cătălin Popovici, patronul restaurantului.
"Avem rezervat tot restaurantul pentru seara de Revelion şi pentru zilele de 24, 25 şi 26 decembrie. 200-250 de persoane pe seară, deşi capacitatea restaurantului este mult mai mare. Am vrut să lăsăm şi loc pentru dans şi voie bună", mai spune Popovici. Preţul? Destul de piperat. 120 de euro un meniu de Revelion, care cuprinde gustări reci (file afumat, muşchi ţigănesc, kaizer, salam, brânză, roşii, castraveţi, ardei gras, măsline), pulpă de pui la cuptor cu cartofi natur, sarmale cu mămăliguţă, friptură de porc, cu cârnaţi şi cartofi prăjiţi, fructe şi tort la desert şi băuturi la discreţie pentru toată lumea. În plus, restaurantul are formaţie proprie, care va întreţine atmosfera, iar la final va fi organizată o tombolă, cu un laptop ca premiu.
Patronul restaurantului "Rumania" spune că nu a simţit deloc criza economică. "Nouă ne merge chiar mai bine de când e criză. Nu am simţit deloc scăderi ale vânzărilor şi a numărului de clienţi", mai spune Popovici.
Alte restaurante româneşti din Madrid organizează, la rândul lor, petreceri cu masă festivă de revelion, la preţuri de la 50 de euro la 150 de euro de persoană.
Crăciunul în Spania nu se deosebeşte mult de cel din România. Cel puţin pentru români. Mâncărurile tradiţionale nu lipsesc de pe masă, colindele se ascultă şi se cântă şi aici, iar atmosfera de Sărbătoare recreată la mii de kilometri distanţă, îi fac pe români să se simtă în această perioadă mai aproape de "acasă".
Sarmalele, cozonacii, carnea de porc, cârnaţii, toba, caltaboşul, murăturile, vinul şi ţuica nu vor lipsi, nici în acest an, de pe masa românilor din Spania, chiar dacă, din cauza crizei, cheltuielile de Sărbători vor fi mai reduse.
"Magazinul românesc", la mare căutare în luna decembrie
Magazinele alimentare româneşti intră în febra cumpărăturilor de Crăciun încă de la începutul lunii decembrie. În acest an, chiar dacă se simte o scădere a vânzărilor faţă de anii trecuţi, luna decembrie rămâne cea mai bună lună din an. "Merge mai bine acum, de Sărbători. Mereu merge bine în decembrie. Chiar dacă este criză, românii nu-şi uită tradiţiile. În general, în luna decembrie, vânzările sunt cu 30% mai mari faţă de o lună obişnuită", spune Paşca Gabriela, vânzătoare la magazinul alimentar "Neluţu Moise" din Alcala de Henares. Printre cele mai căutate produse, în afară de murături şi varză murată pentru sarmale sunt ţuica şi cozonacii. Un litru de ţuică de Sălaj costă 10 euro, iar un cozonac costă 3-3, 50 euro. "Anul trecut am avut coadă în faţa magazinului, încă de la ora 8, pentru cozonaci. Oamenii vin, se înscriu pe liste şi fac comandă de cozonaci. Am adus 500 de cozonaci de casă din România şi urmează să mai vină 300, pentru a ajunge pentru toată lumea", mai spune doamna Paşca.
La fel se întâmplă şi în Castellon, unde patiseriile româneşti şi magazinele alimentare lucrează la foc continuu pentru a prepara cozonacii pentru români. Patiseriile Transilvania produc 3. 000 de cozonaci în această lună, iar "Cuptorul Bunicilor" coace, la rândul său, în jur de 2. 000, potrivit ziarului "Românul".
Numai în Alcala de Henares sunt 10 magazine româneşti. De zece ori pe atâtea în Madrid, încă o duzină în Castellon şi, în general, fiecare oraş cu comunitate importantă de români are cel puţin o "alimentară românească". Mai toate înregistrează creşteri importante ale vânzărilor în perioada Sărbătorilor. Dar şi fac eforturi pe măsură, pentru a se aproviziona cu tot ce este necesar pentru masa de Crăciun, din ţară sau de la unităţile de producţie din Spania.
Pachetele de acasă, soluţia de criză
Cei care nu-şi permit să-şi umple masa de Sărbători cu produsele de la magazinele româneşti, primesc "pachet de acasă". În această perioadă, firmele de transport colete închiriază camioane suplimentare pentru a transporta coletele spre şi dinspre România. Criza economică, coroborată cu sosirea lunii decembrie, schimbă raportul între numărul pachetelor trimise în România şi a celor primite din ţară. "Se simte foarte tare criza. Transportul de pachete a scăzut cu 70% faţă de anul 2008, dinainte de criză", spune Simona Moise, patroana firmei de transport colete TransRom "Neluţu Moise". "Le-am făcut oferte speciale românilor. Dacă trimit pachete peste 20 de kilograme, plătesc doar 1, 5 euro pe kilogram în loc de 2 euro", mai adaugă doamna Moise.
Cu toate acestea, decembrie aduce cu sine o creştere a numărului de pachete primite din ţară. "Fiecare trimite neamurilor din Spania nişte cârnaţi, o ţuică, un cozonac... Să aibă ce pune pe masă de Sărbători. Numai ieri (n.r. sâmbătă) am primit 300 de pachete doar din Ardeal pentru românii din Alcala de Henares. Încă nu au sosit cele din Bucureşti şi Moldova", spune doamna Moise. Pentru o idee mai clară a fenomenului pachetelor de Sărbători, trebuie menţionat că cele 5-6 firme din Alcala care transportă pachete pe ruta Spania-România şi retur au, în luna decembrie, în jur de 15. 000 - 20. 000 de clienţi. "Numai noi am avut 4. 000 de clienţi pe săptămână, din toată Spania", mai adaugă Simona Moise.
Românii taie porcul şi în Spania
Chiar dacă sunt departe de ţară şi au posibilitatea de a avea pe masa de Crăciun carne de porc cumpărată de la magazinele româneşti sau primită din ţară, unii români încă preferă metoda tradiţională a tăierii porcului. Cei mai "norocoşi", care stau la sat sau au prieteni "la curte" au şi unde sacrifica animalul. Familia Pavel, din Madrid, este una din aceste familii norocoase. "Ginerele nostru, soţul fiicei noastre, are casă la ţară, în Huerta de Valdecarábanos, în Castilla La Mancha, nu departe de Madrid. Acolo am tăiat porcul", spune Marian Pavel, capul familiei. Cârnaţii şi caltaboşii au fost făcuţi apoi, în casă, după reţeta învăţată acasă, în România, la Târgu Mureş.
"Nu se compară cârnaţii din comerţ, nici de aici, nici din România, cu cei făcuţi de mine", spune mândru domnul Pavel.
Mese festive de Crăciun şi Revelion la restaurantele româneşti
Câte bordeie, atâtea obiceie. Vechiul proverb românesc se aplică şi în Spania. Nu toţi românii îşi vor petrece Crăciunul şi Revelionul în casă. Unii vor ieşi cu familia şi prietenii la restaurant, de Sărbători. Restaurantele româneşti s-au pregătit şi ele cum se cuvine pentru Sărbătorile de Iarnă. Restaurantul "Rumania", din Alcala de Henares, de exemplu, a pregătit cine festive pentru clienţii români, iar locurile pentru Revelion s-au epuizat de luni de zile. "Primeam telefoane încă din august de la oameni care doreau să-şi rezerve un loc pentru petrecerea de Revelion", spune Cătălin Popovici, patronul restaurantului.
"Avem rezervat tot restaurantul pentru seara de Revelion şi pentru zilele de 24, 25 şi 26 decembrie. 200-250 de persoane pe seară, deşi capacitatea restaurantului este mult mai mare. Am vrut să lăsăm şi loc pentru dans şi voie bună", mai spune Popovici. Preţul? Destul de piperat. 120 de euro un meniu de Revelion, care cuprinde gustări reci (file afumat, muşchi ţigănesc, kaizer, salam, brânză, roşii, castraveţi, ardei gras, măsline), pulpă de pui la cuptor cu cartofi natur, sarmale cu mămăliguţă, friptură de porc, cu cârnaţi şi cartofi prăjiţi, fructe şi tort la desert şi băuturi la discreţie pentru toată lumea. În plus, restaurantul are formaţie proprie, care va întreţine atmosfera, iar la final va fi organizată o tombolă, cu un laptop ca premiu.
Patronul restaurantului "Rumania" spune că nu a simţit deloc criza economică. "Nouă ne merge chiar mai bine de când e criză. Nu am simţit deloc scăderi ale vânzărilor şi a numărului de clienţi", mai spune Popovici.
Alte restaurante româneşti din Madrid organizează, la rândul lor, petreceri cu masă festivă de revelion, la preţuri de la 50 de euro la 150 de euro de persoană.
te implor! funda
-prin imbecilii de toreadori care omoara tauri, si lumea ii aplauda
-prin iesirea lor la mare
-prin telenovelele lor
-prin frumusetile lor, orase, peisaje, zone, constructii care sunt vizitate de o multime de turisti
- prin culesul de fructe ( romanii pleaca in spania mai ales dupa cules de fructe)
-prin campionii din diferite sporturi pe care ii are. Spaniolii sunt buni la sport.
- prin nestiinta de limba engleza.rata de vorbit engleza e foarte mica.