Daca contractul de inchiriere este pe numele tau, nu are voie sa intre nimeni, daca este pe numele agentiei poate sa faca ce vor.
Proprietarul este neamț sau român? Ca de obicei nemtii nu ar face asa ceva sa i ti intre in casă, dar daca este român te poti astepta la orice, dar el proprietarul trebuia sa te sune sa anunte ca vine, nu sa te "trezesti" ca i ti intră in casă in lipsa ta.
Fiind proprietatea lui are voie să controleze modul în care o întreții, mai ales dacă este mobilată de el. Aceasta ar trebui să se întâmple la ore rezonabile ale zilei, să nu te deranjeze de exemplu noaptea, deci după ce te înțelegi cu el asupra acestei vizite. Astfel, dacă are sau nu voie din punct de vedere legal să intre în locuință în lipsa ta, este discutabil, căci nu cred că există undeva în legislație stipulat aceasta. Ce poți face, este să schimbi yala la ușă, și să ai cheia ta, ceea ce nu este interzis. S-ar putea să nu îi convină dar nu poate să îți facă nimic, decât să termine contractul cu tine. De altfel, notificarea lui prin agenție că nu îi place lui cum îți ții hainele, nu este treaba lui. El poate avea obiecții dacă folosești proprietatea închiriată în alte scopuri, sau dacă distrugi ceva prin casă. Astfel, cum poți tranșa problema, schimbi yala sau te muți, căci dacă nu, va continua să îți dea sfaturi referitor la cum să îți ții hainele.
N-am mai auzit niciodata ca un neamț să facă așa ceva. Sunt de 2 ani in Germania și niciodată n-a venit vreun neamț să-mi controleze casa.
Daca esti chirias contractat nominal, cu contract de inchiriere semnat personal de tine, atunci proprietarul poate intra in locuinta doar:
- in prezenta ta
- in prezenta autoritatilor
- in caz de forta majora
In orice alta situatie invocata poti depune plangere la politie pentru furt de la domiciliul tau.
Evident, ar fi bine sa ai inchizatoarea schimbata (provizoriu, pe perioada chiriei), precum si o camera de supraveghere ascunsa (preferabil care inregistreaza si noaptea, in infrarosu) pentru dovada.
In lipsa celor de mai sus este greu sa-ti dovedesti incalcarea drepturilor.
Dacă asta ți s-a întâmplat in Germania, să te uiți ce scrie în contractul de închiriere despre asta.