Porodici – roșii
Cucuruz – porumb
Oloi – ulei
Fărină – făină
Piparcă – ardei
Curechi – varză
Loşte – tăiței de casă
Tomaj cu brânză – tăiței cu brânză
Croampe – cartofi
Palaneț cu curechi – plăcintă cu varză
Liptie – clătită cu brânză
Cucurbată – dovleac
Zamă – supă
Vereş/călbaj – caltaboș
Ai – usturoi
Groştior – smântână
Ogâcăi – castraveți
Poprici – ardei
Scoacă – brânză dulce de vaci
Țucur – zahăr
Pancove – gogoși
ribizli – coacaze rosii
cărălabă – gulie
păstăi de sordit – supa cu pastari
răntaș – amestec pentru a ingrosa supa
corfior răntălit – conopida pane
cotlete – pârjoale
turtă cu mere – prajitură cu mere
ptiroște – coltunasi
curechi sau cureți umplut – sarmale
hăndăburci fripte în bloadăr – cartofi copti
laște – taieței
zamă de zuciguri – ciorba de legume
macarone cu preizli – paste cu pesmeti caramelizati
paștet din hribe – zacusca cu ciuperci
buraci cu hrean – sfecla cu hrean
Uite și un dicționar în acest sens: https://www.tulai.ro/
anonim_4396 întreabă: