| mangosky a întrebat:

Salut! Vreau sa merg singura in alta tara pentru o luna si sunt minora (stau la prietena mea). Stiu ca am nevoie de o procura. Am parintii divortati. Mama e de acord. Faza e ca n-am mai vorbit cu tatal meu de luni si probabil ca nu o sa vrea sa semneze doar ca sa-mi faca in ciuda. Am vorbit cu mama sa discute cu el dar a zis ca nici nu vrea sa il vada/sa vorbeasca cu el. Nu stiu ce sa fac. Probabil ca nici voi nu stiti, dar am zis sa vad daca unul dintre voi are vreo idee. :/ Stiu ca singura optiune ar fi sa astept pana cand fac 18 ani, dar mai e mult si imi doresc foarte mult sa merg.

3 răspunsuri:
| anonima2617181 a răspuns:

Încearcă să vorbești cu tatăl tău și să îl convingi, fără acordul său nu poți.

| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, nu poti merge singura in alta tara, fara un parinte sau tutore legal.
Procura notariala de care stii ca trebuie, este pentru persoana care te insoteste, nu pentru tine.

| FantasyBoy a răspuns:

Daca parintii sunt divortati, ai fost incredintata de instanta unuia dintre ei, daca acel parinte este mama, nu mai are nicio treaba tatal in ecuatia asta.
Iata ce spune legea:
Declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, datele de identitate ale însoțitorului respectiv.În acest caz se solicită și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă.