anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am un lamai in varsta de 3 ani si ii cad frunzele iarna de tot. Ce sa fac?
Am folosit solutia vitaflora dar fara nici un rezultat. Ce ma sfatuiti?

4 răspunsuri:
| octavianpas a răspuns:

Lamaiul

familie: citrus

descriere:
originile lamaiului sunt invaluite in mister, dar unele surse afirma ca el este adus din india. ca majoritatea citricelor, ramurile lamaiului au tepi; frunzele sunt eliptice, ascutite, de culoare verde-inchisa pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara. florile sunt albe, cu tente purpurii. fructul lamaiului are coaja galbena, iar cantiatea de seminte depinde de varietate (unele, cum sunt lamaile armstrong, nu au seminte deloc).

cultivare si ingrijire:
lamaii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. varietatile de lamai s-au adaptat bine la orice tip de pamant, atata timp cat acesta are un bun drenaj. cultivarea in pamant greu, lutos este problematica. din cauza sensibilitatii la frig, lamaii trebuie amplasati in casa intr-o zona orientata spre sud sau sud-est.

lamaiul se adapteaza si la niveluri relativ scazute de lumina, dardaca vreti ca arbustul sa infloreasca si sa faca fructe, atunci asigurati-i cat mai multa lumina. daca nu puteti plasa arbustul intr-un loc in care sa beneficieze de lumina naturala, folositi o sursa de lumina artificiala. legat de umiditate, mai ales iarna trebuie sa luati masuri speciale: o tava cu apa asezata in vecinatatea ghiveciului este o idee foarte buna. stropirea frunzelor nu este foarte efectiva in ceea ce priveste ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la indepartarea prafului de pe frunze.

pamantul. lamaii sunt in general cultivati in climate calde si uscate, iar pamantul in acele zone este arid, nisipos si fin, dar fertil. ca planta de interior, lamaiul are nevoie de un compost asemanator, dar mult mai fertil. turba simpla nu este neaparat potrivita pentru ca mentine umezeala si se aduna in jurul radacinilor, asa ca trebuie sa o amestecati cu o patre egala de nisip care sa ajute la drenaj. nu uitati ca radacinile trebuie sa respire, asa ca e bine sa utilizati si pietricele.

ghiveciul. dupa cum am mentionat, radacinile lamaiului trebuie sa respire, asa ca ghivecele de plastic sunt contraindicate. cele mai bune containere sunt, de departe, ghivecele de teracota. alegeti unul care sa nu fie decorat cu modele pictate, pentru ca acestea inpiedica circulatia aerului. ghiveciul nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca lamaiului ii place sa stea mai inghesuit; daca ghiveciul este prea mare, pamantul nefolosit de radacini va retine apa si va danuna copacului.

inainte de a planta lamaiul trebuie sa spalati bine ghiveciul pentru a inlatura pamantul vechi, uscat si evenetualele particule. un alt pas important este sa scufundati ghiveciul inainte de a-l folosi, timp de 10 minute, in apa curata. daca nu faceti acest lucru, atunci cand veti uda lamaiul (la fel se intampla cu orice planta) pamantul se va indeparta de peretii ghiveciului pentru ca teracota va absorbi toata apa; data ormatoare cand veti uda, apa se va scurge in zona libera dintre pamant si peretele ghiveciului, fara sa ajunga la radacinile plantei.

udarea. lamaiul iubeste apa, dar prefera sa fie udat din abundenta la timpul potrivit si apoi lasat pana se usuca putin pamantul. udati bine arbustul, lasati sa absoarba apa, apoi repetati actiunea 10 minute mai tarziu, astfel ca pamantul sa fie bine imbibat cu apa. dupa aceasta, nu mai udati pana cand pamantul nu e uscat la suprafata. nu uitati ca apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei.

tratarea cu fertilizator. lamaii trebuie tratati cu o substanta fertilizatoare care se amesteca in apa, si care trebuie folosita in perioada de crestere, o data la trei udari. este recomandat sa aplicati si o substanta care incurajeaza dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toata perioada de crestere. in fiecare primavara lamaiul trebuie sa primeasca un "tonic" compus din saruri si minerale esentiale, care pot fi gasite la magazinele de specialitate. citricele sufera din cand in cand de deficienta de magneziu, care duca la ingalbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.

temperatura potrivita. lamaii nu tolereaza inghetul, cand isi pierd toate frunzele - in conditii normale acestea nu cad pentru cativa ani. la temperaturi mai mici de 13°c lamaiul intra in repaus. sunt putine sanse ca un arbust care a inghetat putin sa aiba mult de suferit - ii vor creste iar frunze, desi vor trece chiar si 12 luni pana sa isi reia culsul normal de dezvoltare. arbustii care au fost atinsi serios de inghet si care nu arata nici un semn de vegetatie timp de 8 saptamani sunt cu siguranta deja morti. temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13-18°c, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°c.

inflorirea. lamaii infloresc de obicei primavara, prin ramurile tinere sau cele mai batrane. odata ce au aparut fructele mici, sa nu fiti dejamagiti cand veti vedea ca 95% din ele vor cadea fara motiv - este un lucru normal. un lamai mic, de 90 cm inaltime, poate duce pana la sfarsit numai 3-4 fructe din sezonul trecut si din anul in curs. unii copaci au in acelasi timp fructe coapte, fructe pe jumatate crescute si/sau noi si flori, pentru ca o lamaie se coace intr-o perioada de 8-18 luni, adica pe mai mult de un sezon.

daca lamaiul este mare va trebui probabil sa legati ramurile pe un suport, pentru ca sa nu se rupa.

taierea lamaiului consta numai in scurtarea ramurilor foarte lungi, dezordonate, sau a ramurilor tinere, incurcate. in rest nu are necesita taieri speciale de incurajare a infloririi, pentru ca acestea apar in mod normal, la capatul ramurilor. taiati in asa fel incat ramurile sa fie destul de scurte si puternice pentru a putea tine fructele. de asemene, centrul copacului trebuie sa fie mai putin dens, ca sa patrunda lumina.

inmultirea:
1. seminte - scoateti samanta din fruct, spalati-o bine si plantati-o cat mai curand posibil intr-un ghiveci cu pamant, la 0, 5-1 cm. cu lumina, pamant cald si umezeala, samanta va incolti in sapte zile de la plantare. pe masura ce creste, aveti grija sa inlaturati ramurile adiacente tulpinii, care cresc sub 20 cm de la nivelul solului. unul din dezavantajele cultivarii lamaiului din samanta este ca trebuie sa treaca chiar si zece ani pana la aparitia primului fruct, fata de trei ani, cat dureaza la lamaii obtinuti prin butasire.
2. butasi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Te sfatuiesc sa mai te gandesti, sa ai incredere in tin si iti urez noroc

| KlauSsliM a răspuns:

Lamaiul este un copac fructifer si, in acelasi timp, o planta ornamentala exceptionala. Daca vrei sa iti achizitionezi un astfel de copacel, sau ai deja unul si ai nevoie de informatii legate de necesitatile sale, citeste in continuare. Iti vom dezvalui tot ce te intereseaza despre minunata planta.

Lamaiul se dezvolta la temperaturi ridicate (este sensibil la frig) si are nevoie de foarte mult soare – cel mai indicat este sa fie tinut pe balcon, in curte sau la fereastra, in bataia directa a soarelui. Planta poate fi lasata in aer liber incepand cu luna mai pana la mijlocul toamnei.

Lamaiul trebuie ferit de curent si vant – lastarii tineri isi pot pierde frunzele, ajungand ca planta sa se usuce si ramana doar un bat. Mai mult decat atat, lamaiul, in aceste conditii, devine sensibil la boli si daunatori.

Lamaiul nu se va dezvolta asa cum trebuie sau nu se va dezvolta deloc daca pamantul in care sta nu este cel potrivit. In magazinele de specialitate (Bricostore, spre exemplu) se gaseste pamant special pentru citrice (costa in jur de 20 ron).

Asadar, daca vrei sa ai un lamai sanatos in ghiveci, trebuie sa acorzi mare atentie alegerii pamantului.

PH-ul pamantului pentru lamai trebuie sa fie intre 5, 5 si 6, 5 (acest lucru este specificat pe ambalajul pungii cu pamant).
Daca ghiveciul in care va fi tinut lamaiul a mai fost folosit in prealabil la o alta planta, acesta trebuie curatat temeinic inainte de plantarea lamaiului. Recipientul trebuie sa aiba gauri pentru ca apa in plus sa se poata scurge (un ghiveci fara gauri poate duce la putrezirea radacinilor).
Udarea lamaiului

Copacelul poate fi udat dimineata sau dupa amiaza, cu apa de ploaie sau apa de la robinet dar numai dupa ce a stat 24 de oreintr-o galeata pentru a scapa de clor.

Cantitatea de apa depinde foarte mult de anotimp, de temperature de afara: substratul nu are voie sa se usuce, dar nici nu este bine ca planta sa fie inecata. Cel mai bine este ca pamantul sa fie udat atunci cand la suprafata este uscat (dar nu crapat). De asemenea, este bine pentru lamai sa ii stropesti frunzele cu apa – in acest fel vei pastra umiditatea de care are nevoie.

Fertilizarea lamaiului

Nu abuza de folosirea ingrasamintelor pentru ca acestea pot dauna lamaiului. In supermarketuri si in magazinele de specialitate vei gasi ingrasaminte speciale pentru citrice (costa in jur de 10 ron). ACcestea se amesteca cu apa (cam 1 capacel la 2 – 3 litri de apa – scrie pe ambalajul produsului modul in care trebuie folosit) si se foloseste destul de rar. Fertilizarea excesiva va duce la distrugerea plantei tale.

Poate ca ti se va parea amuzant, dar balega de cal (uscata) este un ingrasamant excelent pentru lamai, asa ca daca ai la indemana astfel de "resurse" nu ezita sa iti hranesti lamaiul cu ele. Acest ingrasamant a fost folosit cu success de catre crescatorii de citrice, mai ales pentru ca stimula inflorirea lamaiului datorita continutului ridicat de fosfor.

Iernatul lamaiului

Trecerea la iernat se face treptat. Toamna, cand temperatura incepe sa scada, lamaiul se tine ziua afara, iar noaptea in casa, iar dupa 15 zile planta se va trebui tinuta in casa pana la incepulu lunii mai. Lamaiul trebuie sa stea intr-o camera cu cat mai multa lumina.

Udarea lamaiului iarna se face mai rar, atunci cand pamantul este uscat, si atunci cu apa la termperatura camerei...Am o ruda de biologie.si m-a ajutat sper ca si eu te-am ajutat pe tinehappy

| Cryssbest a răspuns:

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca nu ii este frig. Incarca factura, la nevoie!