Este f f bine sa reciclezi.Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant si se realizeaza intr-o gama larga in multe tari. Exista inca probleme tehnice, economice si structurale de depasit, dar posibilitatile sunt vaste.
Cu toate ca unele mase plastice pot parea identice, de fapt sunt grupe de materiale diferite cu o structura moleculara diferita. Reciclarea depinde de procesul de a le separa pe fiecare in parte. Aceasta poate fi obtinuta in mod eficient in fabricile unde materialele reciclabile generate in procesul de productie sunt usor de separat.
Utilizarea materialelor plastice prezinta probleme de identificare, separare si de contaminare. Dar acolo unde sunt suficiente cantitati de materiale reciclabile clasificabile, de exemplu ambalaje de paleti sau saci utilizati in industrie sau agricultura, reciclarea este realizata cu succes. Cele mai scumpe produse secundare din plastic, precum cele ce provin din calculatoare, fotocopiatoare si o gama larga de echipamente electronice similare, sunt foarte solicitate. Spectrometrul este una din tehnicile utilizate pentru a asigura precizia identificarii acestor materiale care, dupa procesare, sunt deseori folosite in manufacturarea echipamentelor electronice si electrice noi.
Reciclarea schimba proprietatile mecanice ale maselor plastice, astfel incat nu poate fi posibila reciclarea unor cantitati mari de un anumit tip reintegrandu-le imediat in acelasi proces de productie. In unele sectoare, prejudecatile impotriva materialelor secundare ramane un obstacol important in reciclarea plasticului, dar aceasta atitudine se schimba rapid o data cu luarea in considerare a protectiei mediului si a altor influente.
Recuperarea ambalajelor de plastic reprezinta cea mai mare provocare, si nu doar in realizarea economica privind colectarea de material suficient segregat pentru a face reciclarea viabila. Sticlele PET, care sunt utilizate in cantitati mari in multe tari pentru bauturi, este un excelent exemplu de reciclare ale ambalajelor. Polyethylene terephthalate - numele complet al cuvantului PET- este un material sofisticat de o rezistenta mare care este utilizat cu foarte mare eficienta ca recipient pentru bauturi. Avantajul reciclarii ambalajelor PET este enorm, data fiind numarul mare de sticle folosite care pot fi exploatate la un cost acceptabil.
Costul de colectare a materialelor in cantitati mici de la o multitudine de surse este principalul obstacol in dinamizarea progresului in reciclarea multor polimeri. In unele tari, politicile administrative isi asuma o mare responsabilitate in recuperarea de ambalaje si alte produse. Aceasta "responsabilitate" presupune dezvoltarea reciclarii maselor plastice prin acoperirea unor elemente ale costurilor comerciale traditionale - initial prin manufacturare si distribuire, si in final de catre consumator prin preturile de productie usor crescute.
Reciclarea diferitelor tipuri de plastic prezinta o problema in ceea ce priveste incompatibilitatea polimerilor. Oricum, introducerea asa - numitilor " Compatibilizatorii" care creeaza stabilitate polimerica intre legaturile dintre structura diferita a moleculelor a maselor plastice, faciliteaza utilizarea de combinatii. Compatibilizatorii pot face deja posibila producerea unui tip de aliaje din plastic din materiale de calitate inferioara.
Procesele continua sa se dezvolte pentru a obtine substantele utilizate in producerea maselor plastice, si pentru a folosi aceste materiale ca materie prima in producerea unor substante diferite. Gunoiul, plasticul nereciclabil, au valoare calorica si pot fi utilizate prin urmare drept combustibil.
Exista sapte tipuri diferite de materiale plastice. Puteti determina gradul plasticului privind aproape in partea de jos a recipientului. Acest numar corespunde gradului materialului din plastic. Gruparea separata pe tip de material este obligatorie inainte de a recicla... Dintre toate ţările europene, România reciclează numai 1% din întreg volumul de deşeuri pe care le produce, restul fiind aruncat la groapa de gunoi[1][2]. La polul opus se află Belgia, care reciclează 94%[2].
Anual, până în 2013, obiectivele de colectare selectivă şi reciclarea a deşeurilor din ambalaje pe care le are România cresc gradual, până ajung la standardele europene[3]. Obiectivul de valorificare prin reciclare al României este de 38% în 2009, 42% în 2010 şi 46% în 2011[3]. În anul 2010, obiectivele de reciclare a hârtiei sunt la 60%, a plasticului 14%, a sticlei la 44% şi a metalelor la 50%[3]. Dacă România ratează ţintele de valorificare şi reciclare pe care le riscă, amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neîndeplinit.Imi place reciclarea.
Sincer, mie nu prea mi se pare chiar o idee proasta. Romanii in ziua de azi nu au grija de mediu...Natura e pusa in pericol si e bine sa adune altii...Chiar daca nu e normal
Macar astia sa ne aduca putina prospetime!
Cum sa fie o porcarie? Tie nu-ti place sa traiesti intr-un mediu curat? Dupa parerea mea, e ceva folositor...bine ar fi daca toata lumea ar fi atent cu mediul in care traieste...
Mie reciclarea nu mi se pare o porcarie din contra e mult mai bine pentru tara daca reciclam daca nu recilam putem si muri sa stii cu atatea gunoaie pe strada m-am saturat cand ies din casa sa vad copii "tembeli" sa spun asa cosu e langa ei si ei arunca pe jos sau arunca in cos nu le reusesc si le lasa acolo e chiar cel mai urat lucru mie nu-mi place chiar deloc vreti sa ajungem boschetari nemaifacandune curat in camera de asta o sa ajungem boschetarii daca lumea nu recicleaza stiu ca unii ma contrazic ca le e sila sa arunce si ca nu mai stiu eu ce prostii atat am avut de spus si sper sa inteleaga cineva ceva din raspunsul meu o zi buna
Reciclarea este un lucru chiar foarte productiv. Am ajuns in stadiul in care putem recicla aproape orice, sau refolosi intr-un alt mod (asta tine mai mult de creativitate). Datorita ei mai salvam din resursele prime care si asa datorita exploatarii foarte mari e pe sfarsite, in anumite cazuri, sau provoaca efecte negative.
Reciclarea e bine venita, dar se lasa greu gasita. Asta, ca sa fac o rima.
Imi place ideea reciclarii, mereu am reciclat cand am avut ocazia, evident, de cele mai multe ori cu scoala. Imi amintesc acum doi-trei ani, cand eram in generala, pentru un plus la un test am "donat" multe, multe caiete de care nu mai aveam nevoie.
Sincer, chiar acum cateva zile imi faceam ordine in dulapul cu caiete si am pus la o parte caietele de care nu mai am nevoie si ma gandeam sa merg sa le reciclez, insa nu stiu unde. Am intrebat destul de multa lume, insa nimeni nu mi-a dat un raspuns.
Reciclarea a fost mult mai utilizata inainte de '89, din cate am inteles de la parinti. Mi-au zis ca, mai ales sticla, a fost foarte cautata pentru reciclat si primeau si niste bani frumosi.
Pe scurt, reciclarea e buna. Dar, prea putine centre de colectare a hartiei/sticlei/altor materiale pentru reciclat, cel putin in zona mea, a Baii Mari sau poate... eu nu stiu sa caut. Oricum, pretul este mic, foarte mic, din cate am inteles.
Sper ca ti-am fost de folos!
O zi buna!
Pa, pa!
Nu.nu am nimic in potriva cu reciclatul!
e bine sa reciclam...asa protejam planeta. curatan'do!
si ne mai si miram de ce este atat de cald, de ce oamenii, animalele mor fara explicatii...de exemplu: acum 2 saptamani o femeie de la mine de pe strada o murit brusc desi nu avea nimic. casa ei era plina de jeg.pai cum sa mai traiesti? adica.aloooo.am 12 ani.dar pana si eu imi dau seama de reciclare
lulugabi întreabă:
BiiaaBulinutsa întreabă: