Ce dezastre mai naşte inconştienţa noastră:
- http://youtu.be/eGhtSTs0J1s
- http://youtu.be/YhXurJFdG-o
- http://youtu.be/gbqJ6FLfaJc
Am transformat planeta într-o groapă de gunoi şi morminte.
Http://youtu.be/mOZngsJU2k0
"Imagini frapante: 18.000 de ore de filmări surprind gunoiul pe care noi îl aruncăm în oceane.
Un studiu de mari proporţii a analizat fundul Oceanului Pacific şi nenumăratele deşeuri aflate acolo. Analizând 18.000 de ore de filmare realizate cu ajutorul unor vehicule speciale, oamenii de ştiinţă de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) au cercetat fundul oceanului, mergând până la o adâncime de aproximativ 4 kilometri.
Vehiculele s-au deplasat pe Coasta de Vest, de la Golful California, până în Insula Vancouver şi Insulele Hawaii şi au descoperit cea mai mare aglomerare de deşeuri din plastic, metal şi alte materiale în canionul scufundat Monterey, de pe coasta Californiei.
În canionul Monterey, oamenii de ştiinţă de la MBARI au realizat anual 200 de scufundări de cercetare şi au găsit peste 1.150 de deşeuri.
Cercetătorii nu au găsit deşeuri pe toate suprafeţele de pe fundul oceanului, ci doar acolo unde existau pante sau zone stâncoase. Mai mult, cel mai des, resturile s-au observat în ape adânci.
„Am fost surprinsă să văd atât de multe gunoaie în apele adânci. De obicei nu ne gândim că activităţile noastre zilnice afectează viaţa aflată la 3, 5 kilometri adâncime în ocean. Sunt sigură că există mult mai multe deşeuri pe care noi nu le-am observat în canion. Mare parte dintre ele sunt îngropate de alunecări de teren subacvatice şi mişcări ale sedimentelor. Altele ar putea fi transportate în ape şi mai adânci", a explicat coordonatoarea studiului, Kyra Schlining.
Mare parte dintre deşeuri, aproximativ o treime, sunt din plastic. Deoarece razele soarelui nu ajung pe fundul mării, aceste obiecte se vor degrada în câteva sute de ani. Pe măsură ce se descompun, ele se vor rupe în bucăţele mici pe care animalele de pe fundul mării le vor consuma, iar aceste substanţe toxice vor intra în lanţul trofic. Dintre aceste obiecte de plastic, cam jumătate sunt pungi de cumpărături care pot sufoca animalele.
Pe al doilea loc, s-au clasat obiectele confecţionate din metal. Dintre acestea, cam două treimi erau din cutii de conserve sau obiecte din oţel şi aluminiu. De asemenea, s-au observat şi echipamente de pescuit, recipiente din sticlă, haine şi obiecte din hârtie.
Acum, oamenii de ştiinţă de la MBARI speră să poată realiza o serie de cercetări în plus pentru a înţelege impactul biologic pe care îl au aceste resturi pe termen lung asupra vieţii de pe fundul oceanului şi nu numai.
În prezent, echipa de cercetători de la MBARI colaborează cu specialiştii de la Monterey Bay National Marine Sanctuary pentru a realiza un studiu asupra efectelor pe care le are un container, care a căzut de pe o ambarcaţiune în 2004, asupra mediului. În interiorul acestui container în care se află peste 1.000 de anvelope ce conţin oţel. Oamenii de ştiinţă cred că un obiect atât de mate, de care s-au ataşat multe organisme, poate afecta serios ecosistemul.
„Cel mai frustrant pentru mine este faptul că mare parte dintre materialele pe care le-am văzut (sticlă, metal, hârtie, plastic) ar putea fi reciclate", a declarat Schlining."
http://www.descopera.ro/......eane-video
Buna
am 4 sacose trainice si le folosesc atunci cand fac aprovizionarea pe o luna le folosesc mereu, de ce as arunca mereu cu bani pe sacose? cum nu imi permite sanatatea sa ies mereu la cumparaturi, doar o data pe luna fac aprovizionarea, in rest pentru maruntisuri si probleme aparute inopinant, trimit sotul/fiu.
O frumoasa zi sa ai
Le refolosesc pe alea pe care le am de mai demult pana cand cedează greutăţii sau se găuresc sau pur şi simplu nu mai pot fi folosite.
După ce că se reciclează puţin în ţara asta... măcar atâta să facem.
Poi depinde, daca de exemplu imi cumpar frcute / legume, iau punga de acolo, dar cand e sa impachetez tot, folosesc pungile de acasa
Daca nu uit sa iau de acasa o punga cumpar una, dar daca imi aduc aminte sa iau de acasa nu mai cumpar.
Eu le folosesc pe alea achizitionate in trecut.
Dar, ca idee : nu mai exista pungi daunatoare mediului in marile hipermarketuri (toate sunt biodegradabile)
Bună!
De multe ori iau pungi de acasă fie biodegradabile ori nu, dar cum uit sunt nevoită să cumpăr acolo pungi dacă nu sunt cu maşina.
Pe curând!
In general iau de-acasa si de obicei sacose de textil sau din cele din cartonul acela special si rezistent.
Le refolosesc pe cele de acasa...pana iau prea multe kilograme de cartofi si se rup!
Le folosesc pe cele vechi, nu pentru ca sunt mare ecolog, ci pentru ca nu vreau sa irosesc bani si nu vreau sa ma inec intr-un ocean de pungi.
Orlando ne doare fix in basca de Dacia ta 1310. Tu de la casa la masina iei toate produsele in brate?
De la mașină până la ușa de la casă, am fix 2 metri.
http://youtu.be/8Jwwk0wA058
Buna!
De obieci cand merg la cumparaturi folosesc mereu pungile deja folosite(cele achizitionate in trecut).
O seara buna!
Ma enerveaza sa fac colectii de pungi asa ca le folosesc pe cele de acasa pana se rup, asta daca nu uit sa imi iau pungi de acasa.
Când voi mai merge la cumpărături voi încerca sa folosesc pungi de carton ecologice!
Eu, fiind inca la liceu, purtand inca ghiozdan, bag ce cumpar in el cand si daca merg.
Bună dimineața. De obicei le iau pe cele vechi până se mai uzează. În cazul în care uit, cumpăr de la magazinul respectiv. Sincer, mi-ar plăcea să dispară de pe piață astfel de pungi, și să fie înlocuite cu cele de hârtie sau material textil. Am urmat facultatea de geografie, specializarea știința mediului, iar la cursul de managementul deșurilor ni s-a spus că pungile de plastic au nevoie de 500 până la 1000 de ani pentru a se degrada. Deci, până se îmbunătățesc lucrurile și pe la noi, să protejăm natura cât putem de mult. După ce folosim astfel de pungi, să le aruncăm la coș, la tomberon, să le dăm foc sau să le punem în spațiile special amenajate. Dacă protejăm natura, ne respectăm pe noi.
Bună dimineața. De obicei le iau pe cele vechi până se mai uzează. În cazul în care uit, cumpăr de la magazinul respectiv. Sincer, mi-ar plăcea să dispară de pe piață astfel de pungi, și să fie înlocuite cu cele de hârtie sau material textil. Am urmat facultatea de geografie, specializarea știința mediului, iar la cursul de managementul deșeurilor ni s-a spus că pungile de plastic au nevoie de 500 până la 1000 de ani pentru a se degrada. Deci, până se îmbunătățesc lucrurile și pe la noi, să protejăm natura cât putem de mult. După ce folosim astfel de pungi, să le aruncăm la coș, la tomberon, să le dăm foc sau să le punem în spațiile special amenajate. Dacă protejăm natura, ne respectăm pe noi.
Le folosesc pe cele biodegenerabile (oi fi scris corect?!) pe care le-am luat acu' cativa ani. de atunci, cand mergem la shoppingul saptamanal, nu mai luam alte pungi. Desi s-au decolorat, asta nu conteaza, mai ales ca pot pune 5 sticle de 2 L si un laptop intr-una!
oricum, e o risipa sa cumpar pungi de fiecare data cand mergem la cumparaturi si sa zaca in camara cine stie cat. plus ca sunt si scumpe.