| iuliaoprea a întrebat:

Care sunt pasii pentru deschiderea unui ONG?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Trebuie sa alegi forma juridica - asociatie ori fundatie - apoi sa urmezi procedura prevazuta in Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, o gasesti si aici: http://x.gov.ro/socciv/afisrubrica.php?idrubrica=6&iddep=288&opti=afis. Succes si numai bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Primii pasi" in infiintarea unui ONG pe acest site http://www.informatiiprofesionale.ro/......datii-ong/ tot acolo gasesti si ceilalti pasi amintiti in ultima fraza (articolele urmatoare...)
"Infiintarea unei Asociatii/Fundatii (ONG) I

Postat de Mihaela Pasere in Juridic la data de 28/09/2009

Primii pasi in sectorul non-profit

Infiintarea unei organizatii neguvernamentale implica multa birocratie, dar daca stii exact ce ai de facut si nonprofit unde trebuie sa mergi, lucrurile nu vor mai fi atat de complicate.
Pentru inceput, vom detalia putin scopul si natura ONG-urilor.

Organizatiile neguvernamentale (ONG-urile) sunt structuri juridice de natura privata, independente de institutiile statului, avand capacitatea de a lua decizii in nume propriu si de a raspunde legal pentru consecintele aplicarii acestor decizii.

Organizatiile neguvernamentale se pot constitui pentru un scop de interes public sau colectiv, precum si in interesul personal, nepatrimonial, al membrilor. Caracteristica de baza a acestui tip de entitate este data de interzicerea distribuirii excedentului financiar catre membri, motiv pentru care ONG-urile se mai numesc si organizatii non-profit, nepatrimoniale sau fara scop lucrativ.

Pentru infiintarea unui ONG sunt necesare cel putin 3 persoane fizice sau/si juridice. In România, cadrul legal care da dreptul persoanelor de a se asocia este reprezentat de Constitutie, care, la Art. 37, prevede ca "cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate si in alte forme de asociere".

Infiintarea unei organizatii neguvernamentale presupune parcurgerea urmatorilor pasi:
1. Disponibilitatea denumirii
2. Sediul
3. Intocmirea actelor (Act Constitutiv si Statut)
4. Constituirea patrimoniului initial
5. Cazierul fiscal al fondatorilor
6. Dobandirea personalitatii juridice
7. Inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor
8. Certificatul de inregistrare fiscala
9. Deschiderea contului bancar
10. Stampila si imprimatele cu regim special
11. Modificarea Statutului si a Actului Constitutiv

Va urma o serie de articole in care vom descrie pe rand fiecare etapa in parte, pentru a-ti usura trecerea prin hatisurile birocratice."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Urmatorii pasi http://www.informatiiprofesionale.ro/tag/fundatie/