Alunecarile de teren cauzeaza distrugerea caselor, decesul oamenilor.
sau asteptai alt raspuns? formuleaza intrebarea inca o data
Ok. La noi in tara in ultimul timp la orice ploaie mai serioasa apar alunecari de teren, oameni care plang dau vina pe guvern si pe te mai miri ce. Niciodata nu spune nimeni ca dealul inainte de a o lua la vale era acoperit de padure si padurea a fost taiata si arsa sau si mai rau vanduta de,, sinistratii,,.
Sdefrisarile precum si miscarile seismice.
de asemenea si precipitatiile abundente pot fi unul din motive.
Defrisarile masive si... parca si pasunatul intensiv avea un efect negativ in cazul asta.
Existenta panzei freatice si lipsa terasarii terenului, precum si masivele defrisari din ultima vreme
Alunecările de teren sunt o categorie de fenoneme geologice care cuprinde o gamă largă de mişcări ale solului în lungul unor pante începând de la scurgerile de noroi până la avalanşele de pietre pe versanţi muntoşi. Alunecările de teren sunt determinate de gravitaţie. Oamenii pot contribui şi ei la apariţia acestui fenomen, prin subminare(aceasta se produce, de exemplu, când sunt construite şosele pe suprafaţa unui teren în pantă).
Alunecările de teren sunt fenomene ce au loc pe terenuri în pantă. Ca şi componente, acestea prezintă:
râpă de desprindere
pat de alunecare
treaptă de alunecare
corpul alunecării
fruntea de alunecare.
Intr-o alunecare de teren pot fi identificaţi:
factori premergători: defrisările, activitaţile umane(produc trepidaţii)etc.
factori declanşatori: precipitaţiile torenţiale, seismele, trepidaţiile.
Exista zone cu stratificatie "alunecoasa": apa freatica, diverse argile sensibile la umezire, soluri foarte afanate, toate conduc la aparitia fenomenului. Arborii (in special salcamii), stabilizeaza aceste terenuri si opreste ruperea brusca a lor. Dar chiar si in zonele impadurite fenomenul este prezent (daca vei urmari, vei vedea zone in care tulpina copacilor este inclinata intr-o directie anume)
In Romania, defrisarile. Inainte de 89, cand nu aveai voie iei un vreasc din padure, nu se intampla asa ceva.Atunci se faceau permanent impaduriri, dealurile, dunele erau fixate prin vegetatie. Acum, alunecarile de tern si desertificarea au luat un avant direct proportional cu inconstienta si setea de inavutire a oamenilor.
Badea_Marius_1951 întreabă: