| psiholoaga a întrebat:

Cu ce probleme se confrunta, in mod frecvent, tinerii? Lucrez la un proiect despre diversitate, discriminare si problemele tinerilor. O sectiune a proiectului presupune realizarea unui flyer (pliant) ce va fi distribuit in cadrul evenimentelor. Ca sa nu scriem tot felul de legi si notiuni sterse si reci, iar oamenii sa arunce pliantul in primul cos, as vrea sa vad care e opinia celor direct implicati: cu ce probleme va confruntati zi de zi, la job, la scoala, in familie, in oras, cu prietenii? Ce dezavantaje aveti din cauza varstei in diverse situatii sociale?

Răspuns Câştigător
| anaid a răspuns:

Bineinteles jupiter...ca de obicei suntem judecati de catre cei care nu sunt implicati in mod direct... dar te`ai gandit macar o clipa care este motivul pentru care ajungem la asemenea situatii, voi toti... v-ati gandit? La scoala toti trag de noi...toti au pretentii... timpul de studiu de acasa este foarte scurt stam cu caietul in mana chiar si pana la 1 dimineata iar pe profesori nu ii intereseaza decat de materia lor... avem 6-7 ore pe zi doar de scoala iar cand ajungem acasa si stam 30 de minute in fata calcularorului sa ne relaxam parintii ne fac reprosuri ca nu invatam...in ce sa ne refugiem...in bautura...in tigari...in droguri astea sunt motivele pentru care ajungem in asemenea situatii...chiar daca este greu de crezut si cei care au ajuns sa consume bauturi alcoolice, droguri, tigari au fost elvi de nota 10winking...si culmea tupeului cand adultii descopera ce facem nu se gadesc nici o clipa ca o parte din vina o au si eiwinking

27 răspunsuri:
| mihaibrasov a răspuns:

Cu mancarea. Mie mi se par obezi de la varste mici pentru ca mananca toate mizeriile.

| anad a răspuns:

Cea mai grava problema este lipsa locurilor de munca pentru ei. Peste tot (chiar daca gasesc un job )li se cere experienta. Cum si unde sa capete experienta daca nu sunt angajati?
Grav este ca nici in formele de invatamant pe care le parcurg nu sunt pregatiti practic pe nimic ci doar teoretic (detinatori de diplome )iar apoi dupa absolvire sunt complet nepregatiti si raman pe capul parintilor (care, multi, abia i-au purtat la scoli!)

| psiholoaga explică:

Ce va face sa vorbiti la persoana a IIIa? Voi cati ani aveti? Sau sunteti tineri si fara nicio problema?tongue As vrea raspunsuri cat mai concrete, personale.

| psiholoaga explică:

Andrei, de impartirea pliantelor o sa ne ocupam, probabil, tot noi, cei care implementam proiectul. sorin, avand in vedere ca e un proiect realizat cu fonduri UE, se face pe baza de voluntariat, nu ai salariul cui sa il justifici, ca nu e nimeni platit in cadrul acestui proiect. In general, celor care fac astfel de proiecte chiar le pasa, altfel nu vad de ce ar depune atat de mult efort (de la redactarea proiectului la implicarea efectiva in realizarea lui) fara nicio remuneratie. Am sa pun o vorba buna la tipografie, sa vad daca ne pot schimba hartie... Sa stii ca e o idee chiar buna sa fie pe hartie igienica. Si sloganul ar putea fi: Vrei sa te stergi la fund cu drepturile tale? happy

| Flav a răspuns:

Locuri la camine - situatie scolara stabila, dar camin ioc. Locurile se dau pe spaga si pe pile. Nu vorbesc numai in general, ci pe caz concret dupa care am avut de suferit pana si anul asta. Am prins bine, dar se putea mult mai bine si aveam prioritate ca-s an terminal, si dupa repartitie, deja stiu camere goale dupa care se vor lua bani grei.
Vezi partea cu jandarmeria si galeriile de la fotbal. Stiu ca aici, marea parte e privita prost fiindca s-a tot promovat huliganismul, mai ales la T. v., dar se mediatizeaza doar ceea ce se vrea. Nu fac parte din nicio galerie, dar cunosc f. multi indivizi din galeria clubului pe care-l simpatizez. La o deplasare in Giulesti, unde am fost cu ei, am fost nevoit sa vad cum un jandarm mai avea putin si vroia sa-l ia pe unul de-an nostru in duba sa-l bata fiindca nu era de acord cu ce i s-a comunicat. Mentionez ca tonul a fost civilizat si din partea sustinatorilor nu s-au adresat injurii, dar ''autoritatea'' a dorit sa actioneze imediat cu bataia. Nu mai e nevoie sa spun ca acum 3 ani, un prieten din galeria lui Dinamo a fost batut de jandarmerie in ultimul hal si amendat cu 40 de milioane de lei vechi. A venit in camera batut mar, fiindca l-am vazut. S-a tarait prin procese, si-a platit avocat si-a reusit sa scape de amenda. Dar banii de avocati (cred, ca nu stiu daca verdictul iti acopera si salariul acestora), timpul pierdut si bataia luata cine le-a platit? Trebuia alt proces si alta joaca. Am dat exemple doar pentru. a intelege ca nu vorbesc doar din auzite, din ziare sau mass-media. Si aceste lucruri m-au mahnit foarte tare.
Amenajarea sau construirea unor terenuri de fotbal, tenis de camp sau baschet. Avem, dar majoritatea sunt afaceri personale, particulare ce tin de-un contra-cost prea mare pentru tanarul roman care inca nu are un loc de munca. In felul acesta, niciodata nu vom putea face sport de performanta si nu vom reusi sa ne comparam cu tarile din Vestul Europei. Ca tot ne arde de comparatii. Un detaliu important si inca o rugaminte aici : investirea cat mai mult in sport. De exemplu, in perioada 16-18 octombrie se va desfasura in Bucuresti un concurs de sah activ cu fondul de premiere in valoare de 450 de milioane de lei vechi, si fara taxa de participare sau organizare, turneu la care am de gand sa ma duc.( desi aveam alte planuri atunci, fiindca stabilisem cu userul furni niste lucruri pentru. acea perioada, dar le voi imbina intr-un fel) Mentionez insa ca banii sunt de la o organizatie politica(ca sa nu le fac reclama) si sunt dati doar pentru. campanie electorala. Mai e nevoie sa intreb cum e posibil asa ceva?
Scoaterea spice-urilor de pe piata si a casino-urilor. Vad o gramada de prieteni care-si cheltuie banii pe 2 joint-uri doar pentru o senzatie extrema de scurta durata iar a 2 zi n-au ce manca. Sau isi investesc toti banii in ruleta. Este inadmisibil ca-n ziua de azi, aceste ''institutii'' meschine sa fie mai dese ca un spital sau o biblioteca. Ma intreb cum iau toti licenta. De fapt nu ma intreb, caci banuiesc asta.
Abilitatea secretarelor din facultati, licee sau biblioteci. Te duci pentru a cere o informatie si toate te trateaza c-un dispret fantastic, de te trezesti ca ramai fara o nota pusa sau fara o informatie de care-ti facea traiul mai usor. Doresc puse toate informatiile pe internet de la orice institutie ce are ca menire sa dezvolte tanarul si actualizate zilnic. Astfel, in fiecare incapere sa existe o sala unde sa poti intra pe Internet gratuit pentru. a accesa astfel de informatii (orare, note, specializari, concursuri ). Bineinteles, cu interdictiile de rigoare ( restrictii la anumite site-uri sau acces doar la programul institutii aferente pentru. ca tanarul sa nu profite de alte lucruri) si pe baza unui act de identitate.




SoftCristi
| SoftCristi a răspuns:

"Esti prost ba grasule!"
"Tu nici nu stii sa fumezi, si imi spui mie sa ma las?"
Astea-s problemele... excluderea din grupuri din cauza fizicului.
In rest, orice bebe cu cap stie sa isi modereze problemele...

| SweetCandy a răspuns:

Uite. mie nu imi plac situatiile in care sunt pusa la scoala si aici ma refer la fumat, eu am ramas singura din clasa care nu fumeaza, lucru de care trebuie sa recunosc sunt mandra, dar oriunde merg cu prietenel mele( fumatoare si ele)big grin ma simt in plus!big grinsau poate ca nu in plus dar simt ca asta este oarecum privit ca un dezavantaj in relatia noastrabig grin...eu una nu suport nici fumul... ele/ei se feresc, dar tot eu ma simt prost!
la liceu ce sa zic, relatia dintre elev si profesor este una fff rece... elevul este ala care sta in banca si nu are voie sa suflebig grin, iar profesorul este cel care taie si spinteca, dupa cum spune si titlul ministerului, nu este un minister al invatatmntului este un minister al educatiei, cine sa ne educe daca intre noi si profesori este o bariera de la cer la pamant, iar noi elevii si norml ca suntem tentati sa incalcam regulile pentru ca nimeni nu ni le explica! pe mine asta ma deranjeaza, sau asta mi-a venit acum in minte?big grin


succes la proiect!

| MisterKat a răspuns:

Eu ma confrunt ca si multi alti tineri de varsta mea cu indiferenta si aroganta celor mari. Ei cred ca noi suntem tupeisti, nesimtiti si prosti, dar nu e chiar asa (sau cel putin eu nu ma regaesc in aceste afirmatii, desigur exista si astfel de persoane, dar sa nu generalizam)... Ignoranta si Aroganta din partea profesorilor, din partea politicienilor care ne acorda o alocatie de 42 de lei in timp ce pentru un om care creste niste cai, ia lunar peste 400 de lei(am vazut un reportaj si chiar o dezbatere pe aceasta tema la Realitatea TV), sau ce sa mai spunem despre puscariasi. statul cheltuie pentru ei peste 2200-2300 lei lunar (hrana, intrentinere, salarii, alte cheltuieli etc)... Ganditi-va. 42 de lei in comparatie cu sumele pe care le au puscariasii la dispozitie... Este incredibil!
Oricum, in oras avem tot felul de probleme, ba in trafic cand multi nesimtiti nici nu stiu sa opreasca in aproprierea unor treceri de pietoni... Ca sa nu mai spunem despre tot felul de nesimtiti din transportul in comun... In Brasov, cel putin e horror...

Eu ca si viitor absolvent de clasa a 12-a (liceu) nu am nicio perspectiva dupa ce termin liceul, nu pot sa ma angajez ca nimic. nimic nimic. eu voi termina la filologie, bilingv franceza si ma tem ca pana imi voi termina facultatea, voi fi nevoit sa fac curat la niste nesimtiti de francezi care dau niste salarii pe masura "darniciei".(Nu dau nume de companii franceze, dar sunt destule in Romania, mai ales in retail.)

Nu am o comunicare prietenoasa si de incredere cu profesorii mei, nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu ei. Ma rog, e si logic(poate), ei(profesorii) fac parte din alta generatie. iar conflictul dintre generatii va fi intodeauna...

Cu discriminarea eu nu m-am confruntat pana acum sau poate nu mi-am dat seama. Dar sunt multi tineri care se confrunta zi de zi cu discriminarea (din diverse motive, etnie, nationalitate, religie, rasa, sex etc...).


No. cam atatea am avut de zis, deocamdata.

Mult Succes cu proiectul tau!

O seara buna si un weekend fain!

Daniel.

| Diva a răspuns:

Cu nepasarea si rautatea celor din jur

| Alissa193 a răspuns:

Poate cu indiferenta sau rautatile celor din jur, in special daca au un stil aparte, problemele din dragoste nici nu mai pun in discutie, probleme de familie, dezamagiri, lipsa unei persoane care sa le fie mereu alaturi din care cauza ei devin timizi si inchisi in sine. Diferentele de opiniile lor si a celor maturi care duce deseori la certuri.

| Shery a răspuns:

Cred ca discriminarea este foarte frecvent indreptata impotriva tinerilor. unii o numesc razboi intre generatii, dar orice nume ar purta este tot discriminare. poate uneori este de ambele parti, dar de multe ori eu am incercat sa vorbesc cat mai frumos si mi s-a raspuns foarte urat de catre adulti. majoritatea cred ca daca esti tanar, automat esti si prost. binenteles ca nu ai experienta necesara pentru a fi intelept, dar daca ei s-ar raporta la noi ca la niste fiinte capabile de a le intelege punctele de vedere si de a veni cu idei noi si bune, poate am invata mai multe.

| snepy a răspuns:

Anturajul, (droguri, bautura, tutun ), efectul de turma ( ce face unu, fac toti, cu ce se imbraca unu, se imbraca si restul, sau asemanator ), muzica (trebuie sa asculti un anumit gen de muzica sa fi COOL ) si cred ca multi tineri se confrunta cu problema " Parintii nu ma inteleg! " Ei cred ca viata e din ciocolata, si totul il rezolva parintii.

| juniper a răspuns:

Fumat, droguri si alcool, nu se gandesc o clipa la sanatatea lor.

| Cryssy a răspuns:

Pai...ne confruntam cu destule probleme... din cauza problemelor in familie unii tineri ajung sa se apuce de fumat, de baut, consuma droguri (crezand ca acestea ii vor ajuta sa se simta mai bine), se ajunge la depresii, si in cel mai rau caz ajung chiar sa se sinucida vroind sa scape de necazuri si de probleme.
Adultii cred ca noi tinerii nu avem atatea probleme, dar nu este asa. Avem si noi foarte multe probleme. Nu stiu. dar eu cred ca multe din problemele tinerilor exista din cauza familiei. Pentru ca noi, avem nevoie cateodata sa fim ascultati de parintii nostri, sa fim ajutati, iar uneori vrem sa fim singuri, sa stam, sa ne gandim foarte bine la ce avem de facut.
Zi de zi...sunt foarte multe probleme si la scoala, pentru ca sunt cerinte foarte mari si unii oameni ne acuza ca nu vrem sa facem nimic, ca nu vrem sa invatam si asa mai departe.
In familie ti-am scris mai sus...
Iar in legatura cu prietenii...ar fi ceva de spus...ca unii parinti nu ne lasa sa ne alegem prietenii si sa invatam din greselile noastre, unii generalizeaza si cred uneori ca prietenii, care ne ajuta, de fapt ne trag in jos sau ceva de genu, chiar daca nu este asa...
Dezavantaje din cauza varstei...suntem de multe ori intelesi gresit, nu ni se iau in seama opiniile.
Nu stiu...eu ti-am scris parerea mea...

| gabitza05 a răspuns:

Buna!

I au decizii fara sa se gandeasca inainte, sunt confunzi, grabiti. lenesihee hee

| JesterRO a răspuns:

Mereu va fi prezent in orice grupulet instinctul de competitie, care se manifesta fie intr-un mod "prietenos" ori mai direct, dur. Problema asta sociala ne face sa ne gandim care-i cauza! Pai, avem droguri, alcool, cat de musculos e x, cat de buna e y, cati bani are z, cat de trecut e ala prin viata, cat de matur e celalalt pe langa prietenii sai ingusti la minte, si toate astea sunt niste etichete pe care le are fiecare lipite de frunte. Sunt mult mai multe etichete decat cele enumerate mai sus. Astea sunt doar cele mai banale.
Problema asta ne face pe fiecare sa ne bagam in bucata noastra de colt si sa reflectam asupra situatiei, e ca o reevaluare zilnica. Insa, nu cred ca suntem singura generatie care se confrunta cu asa ceva, doar ca evoluam si etichetele se inmuletesc aiurea si cea mai mare prioritate o au cele neinteresante si imature: cate piercing-uri are aia/ala?; cata iarba fumeaza xulescu?; ala bea mai mult ca mine?; nu ai tatuaj, esti cam plictisitor; ai bani?; homosexualitatea; fetish-urile etc. Toate astea fac ca majoritatea sa fie impartita in cat mai multe tabere, asadar, instinctul competitiv naste caracterul agresiv, discriminare, razboiul doar din priviri...lumea nu mai e asa prietenoasa precum inainte cand primeai un "Buna ziua" de la un necunoscut pe strada. Azi primesti cat sa-ti umple frigiderul.
Asadar, IMAGINEA (plina de aparente), pentru care lumea trage concluzii prea repede, este cea care isi spune cuvantul chiar si atuci cand nu e rostita nicio litera.

Ne confruntam zi de zi cu imaginea pe care trebuie s-o cladim cu atentie.

| zuzumic a răspuns:

Pai eu am o multime de probleme problema nr 1. de cand sunt mica si chiar s acum (am 18 ani dar arat de 16 zic multi) cand ma duc la un magazin sunt anumite doamne vanzatoare care cand vad ca esti copil se rastesc la tine si te trateaza ca pe un nimic

problema cu nr. 2 Nu suport diferentele pe care le fac profi la scoala adica sti tu poti sa lipsesti nu iti pun absentza ca esti kopilu lu x, y, z sau tie iti dau un punkt in plus sau mai stiu eu ce ( mi se pale total aiurea adica merg la scoala ca sa imi "lagesc orizontul " invatand si incercand sa fac din asta o competitie cu restul colegilor si ce sa vezi competitia nu e corecta pentru ca anumiti concurenti sunt favorizati de juriu, asta ma enerveaza rau sad )


cand esti tanar esti luat in ras de toate persoanele sus puse si de varsta a 3 si nu esti luat in serios. poate romania ar avea un alt viitor daca tineri ar fi lasati putin macar la conducere

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cine va ajuta la distributia flyerelor?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tinerii cu care lucrez eu(poate nu-i relevant pentru tine caci sunt tinerii din institutii) nu au abilitati de trai independent, nu reusesc sa-si gaseasca o slujba pe care s-o si pastreze, sunt obisnuiti sa intinda mana si sa primeasca, iar efortul de a face o munca fizica e prea mare pentru ei. N-au viitor dupa ce parasesc centrele de plasament.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Complexul necesitatii, dragostea adolescentina, neimplinita.Depresii,stare nervoasa, auto-ura...neincrederea in sine.
Sunt in leg. cu mine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu avem probleme pentru ca nimeni nu cere ajutor, si cei care au isi fac problemele singuri sau actiunile altora contribuie la crearea lor.
Si daca se poate pliantele sa fie din foita subtire sau macar din hartie igienica, la culori as dori sa fie gri ca sa se piarda in peisajhee hee
Si ce scop au aceste pliante? justificarea unor salarii.sau cuiva chiar ai pasa de tineri?happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Psiholoaga, o sa fie coada, toti or sa vrea sa ia fluturasii aia daca se pot sterge cu ei la fund rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mi-as dori id-ul dumneavoastra sa putem vb pentru ca am nevoie de sfaturi...ptr ca nu mai pot suporta.Id-ul meu este:ioana_baby_blu3.Multumesc!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cea mai mare problema, la momentul actual, este depresia.Niciun tanar care sufera de o forma cat de usoara de depresie nu vrea sa recunoasca sau sa accepte ajutor.

| kiki a răspuns:

Problema tinerilor in special in ziua de azi este ca nu stiu sa se regasesca in timp si spatiu.confunda copilaria cu adolescenta si adolescenta cu asa zisa maturitate.acest fapt se reflecta in tendintele lor extravagante de a face totul, de a soca, de a parea ceea ce nu sunt, de a parea mai mari, se apuca de fumat si se imopotoneaza la 15 ani si merg prin cluburi cu fite si aere de muieri de 30 de ani.nu sunt capabili sa aprecieze fiecare etapa a vietii lor si sa se bucure de ea.si mai e o problema.societatea in care traim este o societate complexata.suntem plini de complexe si uneori nici nu ne dam seama. avem impresia ca daca suntem posesorii unui autoturism de lux, daca avem toale extravagante si un limbaj cat mai cool, cat mai misto, cat mai... ce sa zic, suntem cei mai cei, avem impresia ca cei de langa noi nu isi vor da seama de anumite defcte, de anumite lapsus-uri din viata noastra.nu sunt capabili si poate nici nu vor, sa isi recunoasca defectele si sa le ajusteze sau sa incerce sa le transforme in ceva bun si automat acele defecte vor deveni adevarate complexe care le va ingreuna viata si care se vor croniciza efectiv

| kiki a răspuns:

As mai avea o varianta de raspuns. tinerii se mai confrunta cu cei mai mari.adica cu noi.se mai confrunta cu toata mizeria si pornografia din tv si toata mass media.se confrunta zi de zi cu profesori tot mai sictiriti de viata si de salar, se mai confrunta cu parinti care o iau pe carai gresite din cauza problemelor financiare, se mai confrunta cu anturajele din jurul blocului si de la scoala, se mai confrunta cu tot felul de idei tampite ca la 15 ani sunt slaba, ca am sanii prea mici, ca o vad pe aia la tv cu silicoanele ei, fire-ar sa fie de silicoane, apoi, pe la 12 ani te intreaba daca este bine sa il parasesc sau sa ma culc cu el ca sa vada daca ma iubeste, se mai confrunta cu limbajul colorat si comportamentul celor maturi care este din ce in ce mai execrabil, se mai confrunta cu sitauatia de a trebui sa renunte la vise, la talente la valori intelectuale si sa renunte la scoala sau sa nu poata sa se duca de exemplu la un turneu de tenis in austria pentru ca scoala unde se formeaza nu are bani sa-i trimita, se mai confunta cu faptul ca le cade tavanul in cap la scoala sau ingheata de frig in banci si sunt nevoiti sa stea cu hanoracele pe ei la cursuri, se mai confrunta cu faptul ca termina o facultate si isi cauta de munca pana le vine rau si ametesc, binenteles nu in domeniu, se confrunta cu sefi libidinosi care nu te angajeaza numa daca te culci cu ei, care nu te apreciaza la adevarata valoare intelectuala, ci te face puter de lux si magar de bataie si pe gratis daca se poate, se mai confrunta cu probleme de sanatate pe care nu reusesc sa si-le rezolve tot din lipsa banilor si mor pe capate ca au nevoie de nu stiu ce sume sa mearga nu stiu pe unde, ca la noi nu se poate, la noi nu se stie si chiar daca se stie, nu-i lasam domle sa faca nimic, ca sa-i platim sau ceva, in fine...problemele tinerilor sunt si ale maturilor, dar ei in special se confrunta cu noi. cei mari.noi suntem capul rautatilor.pentru ca nu stim sa-i ajutam, sa comunicam, sa-i protejam, sa-i invatam, sa-i apreciem, sa-iubim si sa-i respectam.pe fiecare in parte. bun sau rau.

| suparatul09 a răspuns:

M-am nascut destept, scoala m-a tampit!