Http://youtu.be/mOZngsJU2k0
"Imagini frapante: 18.000 de ore de filmări surprind gunoiul pe care noi îl aruncăm în oceane.
Un studiu de mari proporţii a analizat fundul Oceanului Pacific şi nenumăratele deşeuri aflate acolo. Analizând 18.000 de ore de filmare realizate cu ajutorul unor vehicule speciale, oamenii de ştiinţă de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) au cercetat fundul oceanului, mergând până la o adâncime de aproximativ 4 kilometri.
Vehiculele s-au deplasat pe Coasta de Vest, de la Golful California, până în Insula Vancouver şi Insulele Hawaii şi au descoperit cea mai mare aglomerare de deşeuri din plastic, metal şi alte materiale în canionul scufundat Monterey, de pe coasta Californiei.
În canionul Monterey, oamenii de ştiinţă de la MBARI au realizat anual 200 de scufundări de cercetare şi au găsit peste 1.150 de deşeuri.
Cercetătorii nu au găsit deşeuri pe toate suprafeţele de pe fundul oceanului, ci doar acolo unde existau pante sau zone stâncoase. Mai mult, cel mai des, resturile s-au observat în ape adânci.
„Am fost surprinsă să văd atât de multe gunoaie în apele adânci. De obicei nu ne gândim că activităţile noastre zilnice afectează viaţa aflată la 3, 5 kilometri adâncime în ocean. Sunt sigură că există mult mai multe deşeuri pe care noi nu le-am observat în canion. Mare parte dintre ele sunt îngropate de alunecări de teren subacvatice şi mişcări ale sedimentelor. Altele ar putea fi transportate în ape şi mai adânci", a explicat coordonatoarea studiului, Kyra Schlining.
Mare parte dintre deşeuri, aproximativ o treime, sunt din plastic. Deoarece razele soarelui nu ajung pe fundul mării, aceste obiecte se vor degrada în câteva sute de ani. Pe măsură ce se descompun, ele se vor rupe în bucăţele mici pe care animalele de pe fundul mării le vor consuma, iar aceste substanţe toxice vor intra în lanţul trofic. Dintre aceste obiecte de plastic, cam jumătate sunt pungi de cumpărături care pot sufoca animalele.
Pe al doilea loc, s-au clasat obiectele confecţionate din metal. Dintre acestea, cam două treimi erau din cutii de conserve sau obiecte din oţel şi aluminiu. De asemenea, s-au observat şi echipamente de pescuit, recipiente din sticlă, haine şi obiecte din hârtie.
Acum, oamenii de ştiinţă de la MBARI speră să poată realiza o serie de cercetări în plus pentru a înţelege impactul biologic pe care îl au aceste resturi pe termen lung asupra vieţii de pe fundul oceanului şi nu numai.
În prezent, echipa de cercetători de la MBARI colaborează cu specialiştii de la Monterey Bay National Marine Sanctuary pentru a realiza un studiu asupra efectelor pe care le are un container, care a căzut de pe o ambarcaţiune în 2004, asupra mediului. În interiorul acestui container în care se află peste 1.000 de anvelope ce conţin oţel. Oamenii de ştiinţă cred că un obiect atât de mate, de care s-au ataşat multe organisme, poate afecta serios ecosistemul.
„Cel mai frustrant pentru mine este faptul că mare parte dintre materialele pe care le-am văzut (sticlă, metal, hârtie, plastic) ar putea fi reciclate", a declarat Schlining."
http://www.descopera.ro/......eane-video
"De ce nu colectează selectiv românii?
Peste 55 la sută dintre români nu colectează selectiv pentru că nu au containere speciale aproape de casă, în timp ce 38 la sută se declară convinşi că deşeurile puse separat ajung tot la groapa de gunoi, relevă un studiu realizat de Rogalski-Grigoriu, la iniţiativa reciclatorului Green Group.
Studiul "Obişnuieşti să reciclezi?", remis Mediafax, prezintă atitudini ale românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclare.
Procentul mic al celor care reciclează este datorat în primul rând lipsei de centre de colectare prin preajma gospodăriei, 55.89 la sută spunând că aceasta i-ar împiedica să colecteze selectiv, se arată în studiu. Un procent destul de mare al respondenţilor - 38, 03 la sută - nu au încredere în autorităţile răspunzătoare, fiind convinşi că deşeurile colectate ajung tot la groapa de gunoi, în timp ce peste un sfert - 26, 22 la sută spun că nu ştiu unde se găsesc containerele pentru colectarea separată.
În proporţie de 18, 41 la sută, respondenţii spun că nu au timp să se ocupe de colectarea selectivă, iar 3, 67 la sută au spus că nu cunosc niciun beneficiu al practicării acesteia.
Aproape jumătate - 43, 28 la sută dintre români nu aşteaptă să fie recompensaţi pentru acţiunile de colectare a deşeurilor reciclabile, mai relevă studiul.
Pe de altă parte, 92, 09 la sută dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi de reciclarea deşeurilor din gospodărie, iar 84, 9 la sută au răspuns că motivul pregnant pentru acest interes este responsabilitatea pe care o au faţă de mediu, în timp ce 13.6 la sută urmăresc în primul rând valoarea pe care o pot recupera în urma reciclării. Însă numai 7, 6 la sută dintre participanţii la studiu ştiu să existe în oraşul lor containere inteligente care eliberează bonuri valorice contra deşeurilor depuse.
Doar puţin peste două treimi dintre români (66, 86 la sută) cunosc faptul că atât sticlele cât şi PET-urile, cutiile de aluminiu, echipamentele electrice şi electrocasnicele şi hârtia pot fi reciclate în centrele specializate. Echipamentele electrice şi electrocasnice au obţinut cel mai mic procent de recunoaştere ca fiind produse reciclabile din partea respondenţilor, de doar 43, 53 la sută.
Studiul a fost realizat online, în perioada 27 mai - 3 iunie 2013, pe un eşantion de 7.492 de respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani, utilizatori ai platformei iVox.ro. Rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare, populaţiei utilizatorilor de internet din România, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban, arată realizatorul studiului."
http://www.descopera.ro/dnews/10934572-de-ce-nu-colecteaza-selectiv-romanii
"O amenințare mai puțin pentru locuitorii Galațiului și pentru mediu: proiectul Enel pentru termocentrala pe cărbune, anulat.
Victorie! Enel a anunțat că nu va mai construi termocentrala de la Galați, care urma să funcționeze pe bază de cărbune importat din Ucraina.
Greenpeace salută decizia Enel de a renunța la construirea termocentralei din Galați, decizie anunțată recent în presă de country managerul Enel în Romania, Luca D’Agnese. Termocentrala ar fi urmat să funcționeze timp de 40 de ani pe bază de cărbune importat din Ucraina și să provoace anual aproximativ 45.000 de zile de boală și moartea prematură a 40 de persoane[1], pe lângă pagubele de mediu implicite.
Cu această ocazie, Greenpeace reia apelul către factorii de decizie din guvern să adapteze Strategia energetică națională pentru a opri schimbările climatice, prin stabilirea unui calendar pentru eliminarea graduală a folosirii cărbunelui în termocentrale - tehnologia cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, ce determină schimbările climatice. Actuala strategie energetică prevede importuri de cărbune, deschiderea de noi exploatări de lignit, construirea de noi grupuri energetice și oferirea de ajutor de stat pentru producția de huilă.
Conform studiului [R]evoluția Energetică[2], publicat de Greenpeace in 2012, România își va putea reduce consumul final de energie cu 40% până în anul 2050, prin măsuri de eficiență energetică. De asemenea, la nivelul lui 2050 România va putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporție de 84%, folosind tehnologia disponibilă în prezent. În acest context, reorientarea producției de energie dinspre tehnologiile periculoase pentru mediu și sănătate către cele curate devine nu doar posibilă, ci, mai ales, rentabilă."
Sursa: http://www.greenpeace.org/......la-galati/
Mama Terra trebuie respectata insa nu prea multi stiu acest lucru. Etapa consumismului, in care ne aflam, a cam tembelizat multa lume, care fuge mereu pentru a-si satisface acele nevoi animalice, lasand la urma, implinirea sufletului si redarea sparantei de viata, pentru toti cei ce ne urmeaza.
Tot "culegem", ce au plantat altii si uitam sa inlocuim, ceea ce am exploatat asa ca, incepem sa simtim vitregiile naturii, care ne anunta ca este cazul sa ne oprim din distrugerea mediului inconjurator si sa facem "pace", cu lumea in care traim si cu arealul in care vietuim.
Clipul este foarte sugestiv, unii distrug doar pentru placerea animalica de a-si dovedi "forta" si de a transmite mesajul ca, ei sunt cei ce stapanesc lumea pentru ca, au banii si putere.
Din vremuri stravechi, am fost invatati ca, fiecare om sa-si construiasca o casa, sa sadeasca un pom si sa aiba urmasi demni, care sa duca mesajul vietii pe pamant, dar putini sunt cei care sunt dispusi sa faca ceva si ei pentru societatea in care traiesc.
Totul tine de educatie, de cum este format omul in familie, scoala si societate. Daca copilului nu-i dai exemple de cum trebuie sa se comporte, sa traiasca, sa protejeze mediul in care traieste, nu va face acest lucru nici atunci cand este deja matur.
Nu demult, mergand pe strada, am vazut un baietel, de vreo 10-11 ani, care lovea cu piciorul in gardutul ce inconjura blocul in care locuieste si l-am atentionat ca, ceea ce face nu este bine si ca, va strica lucrul in cauza, dar s-a facut ca nu ma "aude" si a continuat sa loveasca gardul, iar dupa ce am trecut mai departe, a si injurat. Un alt copil a auzit ce i-am spus puberului in cauza si mi-a spus si el necajit la randul lui ca, nu asculta de nimeni, iar pe mama sa chiar o si injura, daca-i spune ceva.
M-am intrebat oare ce va ajunge acest copil, atunci cand va creste, ce va putea el sa ofere pentru cei din jurul sau, in afara de dezordine si violenta verbala, poate chiar si fizica?
Este o tema actuala si sper ca-si va gasi adepti care sa poata sa contribuie la salvarea planetei noastre, care este frumoasa si bogata.
Albert Camus spunea:"Viata este suma optiunilor noastre", daca vom reusi sa ne facem ascultati si intelesi, atunci "Viata" va avea sanse sa continue, fara traume si fara calamitati, iar natura va putea sa isi regaseasca forta de a se "primeni", cu ajutorul nostru al tuturor.
Un gand bun si multa sanatate.
Mulţumesc, Mariana. Foarte frumos răspuns.
Educaţia, într-adevăr, este extrem de importantă, la fel şi informarea, conştientizarea pericolelor, responsabilizarea...
Ideea de aici, de unire, de putere, de întrajutorare, de importanţă a fiecăruia dintre noi, de armonie, de viitor şi pace, ţi-o dăruiesc cu drag (cred că ţi se potriveşte de minune). Şi o dăruiesc tuturor celor care se vor regăsi în ea.
http://youtu.be/i41qWJ6QjPI
Multumesc, am asculatat cu mare placere melodia si clipul este intr-adevar potrivit, strigatului de ajutor, din cantec.
Numai impreuna putem reusi sa aducem beneficii naturii si mediului inconjurator, facand front comun impotriva celor carora la plac distrugerea si haosul.
O dupa amiaza cat mai frumoasa.
Conteaza amprenta de carbon pe care o lasam fiecare, eu aproape imi analizez gesturile, in afara faptului ca deseurile sunt selectate si puse la pubela corespunzatoare; dar cel mai mare consumator de oxigen ramane creierul, din pacate sunt multi care nu polueaza cu el
Da, o parte ne naştem ecologişti, cu poluarea redusă. : ))
Buna!
Vai, cat de mult rau a facut omul naturii! Si, din pacate, ceea ce a aparut in videoclip este adevarat.
Trebuie sa protejam mediul inconjurator!
Finalul insa, mi-a placut foarte mult.
Dar acum, serios vorbind, daca mai distrugem mult ce a lasat Dumnezeu, ne vom omorî singuri! Cand te gandesti prin ce chinuri trec animalel...
Tu cum crezi ca putem impiedica lucrurile astea sa se mai intample?!
În primul rând, prin schimbarea mentalităţii.
"Protejarea mediului este fundamentală în zilele noastre. Trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la nevoile viitoarelor generaţii. În ultimii 20 de ani, Europa a înţeles că trăieşte peste posibilităţile sale reale şi că modul nostru de viaţă pune planeta la încercare. Consumăm tot mai mult din resursele naturale şi punem în pericol sistemele de mediu (apa, solul şi aerul). Aceasta nu poate continua la nesfârşit, cu atât mai mult cu cât populaţia lumii continuă să crească.
Dacă nu schimbăm comportamentul acum, viitorul nostru va fi mai puţin sigur şi tot mai mulţi oameni se vor lupta pentru resurse naturale din ce în ce mai reduse.
Mai sunt multe obstacole care trebuie depăşite până când vom reuşi să trecem la un consum raţional. Va trebui să schimbăm modul în care consumăm resursele naturale. În ţările industrializate se trăieşte confortabil, dar se folosesc cantităţi mari de energie şi de materii prime. Tot aici se produc şi multe deşeuri. Pentru a ajunge la un consum raţional, va trebui să schimbăm stilul ne-raţional de consum. Dezvoltarea raţională pare o problemă copleşitoare, dar chiar aşa şi este. Dar, la şcoală sau acasă, toţi trebuie să contribuim la rezolvarea ei, nu numai pentru că aşa este corect, ci şi pentru că este în interesul nostru, pe termen lung. Prin reducerea cantităţi de deşeuri, refolosirea şi reciclarea obiectelor de uz curent şi respectarea normelor ecologice atunci când mergem la cumpărături, avem posibilitatea de a contribui la o schimbare radicală.
SCHIMBĂRILE CLIMATICE
De la începutul secolului XX şi până astăzi, temperatura a tot crescut cu repeziciune. În Europa, numărul dezastrelor naturale legate de climă s-a dublat în anii ‘90 în comparaţie cu deceniul anterior. Nivelul apei şi mărilor este în creştere - fapt alarmant pentru locuitorii zonelor joase, iar calota glaciară s-a redus cu 10% faţă de mijlocul anilor 1960. Pe termen lung, schimbările climatice ar putea determina catastrofe majore, cum ar fi reducerea rezervelor de hrană şi de apă, ceea ce ar duce la apariţia conflictelor pe glob şi la dispariţia multor specii de animale şi de plante sălbatice, incapabile să supravieţuiască la temperaturi mai ridicate. Dacă nu acţionăm pentru stoparea climei sau a încălzirii globale, lumea pe care o ştim se va schimba, făcând ca viaţa să devină mai grea pentru noi toţi.
Sistemele de transport, sistemele energetice, industria producătoare de bunuri de larg consum, agricultura - toate acestea emană în atmosferă cantităţi enorme de gaze de seră, care duc la schimbarea climei.
Trebuie să găsim modalităţi de reducere drastică a emisilor de gaze.
Aşadar, vremea devine tot mai călduroasă. Chiar e aşa de rău? Da.
Schimbarea climei înseamnă mai mult decât vacanţe de vară mult mai calde. Ea ar putea avea un efect dezastruos asupra Europei şi restului lumii:
Calotele polare se topesc. Dacă se topeşte calota de gheaţă din Groenlanda, nivelul mării ar putea creşte cu circa 7 metri. Oraşele de coastă din toată lumea ar fi inundate.
Creşterea nivelului mării ameninţă zonele de coastă, dar în acelaşi timp contaminează terenurile agricole şi rezervele de apă potabilă.
Gheţarii se topesc. În staţiunea montană Andermatt din Elveţia administraţia locală a fost nevoită să acopere gheţarii cu o pătură gigantică, în încercarea de a reduce topirea lor în timpul verii.
Schimbările climatice sunt cauza unor manifestări extreme ale verii - furtuni, inundaţii, secete şi valuri de căldură.
1, 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. Dacă temperatura la nivel global continuă să crească, este foarte probabil că lor li se vor adăuga alţi 2, 4 miliarde de oameni.
Dacă temperatura creşte cu 2, 5 °C, există riscul ca 50 de milioane de oameni să moară de foame.
Bolile tropicale s-ar putea propaga spre nord, punând în pericol vieţile a 210 milioane de oameni.
Plantele şi animalele nu sunt capabile să reziste la schimbările de temperatură. Un studiu arată că schimbările climatice ar putea duce la dispariţia unei treimi din speciile de pe glob, până în 2050. Animalele care trăiesc în zonele friguroase sunt cele mai vulnerabile.
Pe termen lung, schimbările climatice din lume ar putea duce la conflicte regionale, la foamete şi la migraţia unui mare număr de refugiaţi, plecaţi în căutare de hrană, apă şi combustibil.
Peste 60 de cazuri de poluare accidentală au fost înregistrate anual, în ultimul deceniu, în România, unele având consecinţe dramatice asupra stării de sănătate a oamenilor, a mediului înconjurător şi a economiei din zonele afectate.
UN OM PREVENIT FACE CÂT DOI
Sfaturi utile:
Vrei un ceai? Atunci foloseşte numai atâta apă cât ai nevoie, nu umple ibricul până sus.
Zborul cu avionul produce creşterea cea mai rapidă a emisiei de CO2. Ce-ar fi să îţi petreci vacanţa în ţara ta sau să descoperi o altă parte a Europei călătorind cu trenul?
Automobilele produc 10% din emisiile de CO2, în UE. De ce să nu mergi cu mijloacele de transport în comun? Ori să mergi cu bicicleta sau pe jos, opţiuni mult mai sănătoase şi mai ieftine.
Dacă intenţionezi să cumperi un frigider nou, o maşină de spălat sau alte aparate casnice, verifică eticheta de eficienţă energetică, obligatorie în Europa, care arată dacă acestea fac parte din categoria de eficienţă economică "A". Clasa "A" arată o eficienţă energetică ridicată.
Nu lăsa televizorul, aparatura electronică şi computerul în standby - cu lumina roşie aprinsă. Televizorul foloseşte 45% din energia necesară, în modul standby. Dacă toţi europenii ar evita această situaţie, atunci s-ar putea economisi suficientă energie pentru a acoperi necesarul energetic al unei ţări de mărimea Belgiei.
Nu lăsa încărcătorul telefonului mobil în priză după ce s-a încărcat bateria. Dacă faci acest lucru, se pierde 95% din energie - de fapt numai 5% este necesară pentru încărcarea telefonului tău.
Economiseşte apă caldă făcând duş în loc de baie. Pentru duş se foloseşte de patru ori mai puţină apă.
Stinge luminile când pleci de acasă şi când nu ai nevoie de ele. Lumina din apartamente reprezintă 30% din consumul de electricitate din UE, aşa că, dacă am economisi cu toţii electricitate, contribuţia noastră ar fi foarte mare. S-ar economisi şi bani - dacă stingi cinci becuri când nu ai nevoie de ele, poţi economisi 60 de euro pe an.
Cumpără becuri economice. Ele costă mai mult decât becurile obişnuite, dar fac toţi banii, pentru că au o durată de funcţionare mai mare şi consumă de cinci ori mai puţină energie.
Nu exagera cu încălzirea casei tale. Reducerea temperaturii cu doar 1°C poate micşora cu până la 7% factura de energie a familiei tale.
Dacă ai de gând să cumperi o maşină nouă, cumpără un model mic, cu consum redus de combustibil, Toate automobilele noi poartă o etichetă pe care este înscrisă cantitatea de CO2 emisă în aer.
Nu pune mâncarea în frigider când e fierbinte sau caldă; las-o mai întâi să se răcească.
Caută produsele cu eticheta ecologică europeană - o floare mică. Ea arată că produsele respective sunt ecologice şi că protejează mediul mai mult decât cele fără etichetă.
Când aeriseşti casa, pentru a nu fi nevoit să utilizezi ulterior în mod excesiv instalaţiile de încălzire/răcire, lasă fereastra deschisă numai câteva minute.
COMBUSTIBILI ALTERNATIVI
Avem nevoie de energie ca să ne încălzim, să mâncăm, să ne deplasăm la distanţă şi să producem bunuri de consum. Dar sursele de energie ce nu pot fi regenerate uşor se consumă într-un ritm rapid.
Trebuie să începem să economisim energie încă de pe acum! Sunt lucruri mărunte pe care le putem face şi noi, pentru a face economie de energie. Ne referim aici la reducerea consumului de energie electrică, la înlocuirea aparatelor casnice vechi, care au un consum energetic mai mare decât cele noi şi la reducerea, pe cât posibil, a consumului de combustibil auto.
Izolarea casei este de un real folos. Protecţia termică montată pe rezervorul de apă caldă şi draperiile trase în timpul nopţii sunt un început. Ferestrele termopan reduc pierderea de căldură cu până la 20%.
APA
Apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale. Nu putem trăi fără ea, dar ne comportăm de parcă ni se cuvine. Apa de la robinet este bună de băut aproape peste tot în Europa, dar, înainte de a fi trimisă prin conducte, ea trebuie tratată. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminată de îngrăşăminte, pesticide, substanţe chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanţi sunt îngăşămintele şi pesticidele. La contactul cu apa, ele sunt transportate spre râuri şi fluvii şi de acolo în mare. Reducerea poluării este extrem de importantă, nu numai pentru conservarea rezervelor de apă potabilă, ci şi pentru protecţia animalelor care trăiesc în râuri, în lacuri şi în mări.
POLUAREA AERULUI
Aerul curat este esenţial pentru sănătatea noastră. Studiile arată că poluarea aerului, cauzată de activităţile industriale şi de traficul rutier, are un impact semnificativ asupra stării de sănătate a populaţiei. Aerul poluat este cauza unor numeroase tipuri de alergii şi a unor probleme respiratorii grave, precum astmul.
Efectele poluării aerului:
Sănătate precară, de la bronşită la astm şi chiar la moarte prematură.
Acidizare - creşterea PH-ului solului, afectând pădurile, râurile, lacurile şi clădirile istorice.
Eutroficarea - creşterea în exces a algelor în lacuri şi în râuri, fapt care afectează viaţa florei şi a faunei.
Poluarea aerului este cauzată de industrie, de transport, de sistemele energetice, de agricultură, dar şi de fiecare dintre noi. Printre cei mai periculoşi poluanţi se numără gazele nocive şi aerosolii - particulele de praf sau de funingine, emise de maşinile cu motoare disel, de uleiurile arse sau de solvenţii folosiţi la vopsele. Acestea ne afectează plămânii. Depăşirea unor anumite praguri ale ozonului troposferic, în combinaţie cu alte substanţe poluante, afectează pădurile, recoltele şi animalele. Poluarea aerului este o problemă foarte gravă, iar tu poţi ajuta la soluţionarea acesteia dacă iei anumite măsuri cu un impact pozitiv.
DIVERSITATEA BIOLOGICĂ
Diversitatea biologică înseamnă totalitatea modalităţilor prin care se manifestă viaţa, cu toate formele ei de existenţă şi de asociere. Ea ne asigură mâncarea sănătoasă, aerul proaspăt şi apa curată. Poate că ai citit despre exploatarea masivă a pădurilor tropicale de pe Amazon, ameninţate astfel cu dispariţia. Şi în Europa, biodiversitatea este grav ameninţată. Se estimează că rata de dispariţie a speciilor este, la ora actuală, de până la 10.000 de ori mai mare decât procesul natural. Dacă nu acţionăm acum pentru conservarea diversităţii biologice, în curând nu vom mai putea face nimic. Cauzele distrugerii biodiversităţii, prin pierderea habitatului natural şi prin distrugerea ecosistemelor, sunt: agricultura intensivă, construcţiile, poluarea, exploatarea exagerată a pădurilor, a oceanelor, a râurilor, a lacurilor, a solului, dar şi schimbările climatice. Protejarea biodiversităţii poate ajuta la reducerea impactului schimbărilor climatice. Unele ecosisteme ajută la diminuarea concentraţiilor de gaze de seră, cum ar fi pădurile sau turbăriile. Alte ecosisteme ne pot ajuta împotriva catastrofelor naturale, amplificate de schimbările climatice.
SUBSTANŢELE CHIMICE PERICULOASE ŞI TEHNO-DEŞEURILE
Nu se văd, nu se simt şi nu le poţi gusta, dar suntem înconjuraţi de substanţe chimice. Unele dintre acestea sunt periculoase pentru organism şi pentru mediu - gazele de eşapament, emisiile industriale, pesticidele. Alte substanţe chimice periculoase se găsesc în componenţa produselor de uz curent, cum sunt detergenţii, unele textile, aparatura electronică, condensatoare electrice şi chiar jucării.
Recomandări:
Spală sau curăţă coaja fructelor şi a legumelor înainte de a mânca.
Evită produsele menajere sau de curăţare, care au mirosuri foarte puternice.
Evită alimentele care au venit în contact cu materiale aderente din PVC.
Alege produse cosmetice făcute din ingrediente naturale.
Evită folosirea pesticidelor, a biocidelor şi a fungicidelor în grădină.
Încearcă să eviţi produsele marcate cu simbolurile de avertizare pe care UE le foloseşte pentru a semnala pericolele şi riscurile.
La cumpărături, caută eticheta ecologică - simbolul florii, care arată ce produse afectează cel mai puţin mediul.
Pe măsură ce apar pe piaţă noi tehnologii şi aparate, cele considerate depăşite sau "uzate moral" sunt aruncate. Acest munte de computere, televizoare şi prăjitoare de pâine vechi reprezintă deşeuri electronice şi casnice, numite şi e-deşeuri sau tehno-deşeuri. Este vorba de un nou tip de "gunoi", care creşte văzând cu ochii în societăţile avansate tehnologic.
Dacă nu sunt depozitate corespunzător, aceste deşeuri pot fi foarte periculoase, deoarece conţin substanţe nocive.
Sfaturi utile...
Stinge luminile când pleci de acasă şi când nu ai nevoie de ele. Lumina din apartament reprezintă 30% din consumul de electricitate din UE, aşa că dacă am economisi cu toţi electricitate, contribuţia noastră ar fi foarte mare.
Cumpără becuri economice. Ele costă mai mult decât becurile obişnuite, dar fac toţi banii, pentru că au o durată de funcţionare mai mare şi consumă de cinci ori mai puţină energie.
Nu lăsa televizorul, aparatura electronică şi computerul în standby. Dacă toţi europenii are vita această situaţie, atunci s-ar putea economisi suficientă energie pentru a acoperi necesarul energetic al unei ţări de mărimea Belgiei.
Caută produse cu eticheta ecologică europeană - o floare mică. Ea arată că produsele respective sunt ecologice şi că protejează mediul mai mult decât cele fără etichetă.
Nu exagera cu încălzirea casei tale. Reducerea temperaturii cu doar 1 grad Celsius poate micşora cu până la 7% factura de energie a familiei tale.
Frigiderul tău poate fi o sursă importantă pentru pierderea de energie. Dacă nu e dezgheţat în mod regulat, consumul lui de energie poate creşte cu 30%.
Dacă intenţionezi să cumperi un frigider nou, o maşină de spălat sau alte aparate casnice, verifică eticheta de eficienţă energetică, obligatorie în Europa. Clasa "A" arată o eficienţă energetică ridicată.
Frigiderele trebuie dezgheţate îndată de stratul de gheaţă ajunge la grosimea de 3 mm. Dacă vrei să cumperi un frigider nou, allege unul cu dezgheţare automată.
Nu pune mâncarea în frigider când e fierbinte sau caldă. Las-o mai întâi să se răcească.
Când aeriseşti casa, lasă fereastra deschisă numai câteva minute, dacă sistemul de încălzire funcţionează.
Ştiaţi că...
... dacă am economisi 20% din consumul individual de energie, până în anul 2020, Europa ar putea economisi circa 60 miliarde de Euro, echivalentul a circa 210 mii de miliarde de lei?
...un european foloseşte cam de zece ori mai mult combustibil şi mai multă energie decât un locuitor dintr-o ţară în curs de dezvoltare? Tot noi suntem cei care producem de trei ori mai multe deşeuri.
...Marea Nordului s-a încălzit cu 1, 1 grade Celsius în ultimii 30 de ani, fapt care are un puternic impact asupra speciilor de peşti? 36 de specii de peşti s-au deplasat cu 5 până la 400 km mai spre nord.
... până în anul 2100, din cauza încălzirii globale se prevede o creştere a nivelului mărilor şi oceanelor de până la 88 cm? Insulele joase şi zonele de coastă ar putea fi inundate, iar circa 70 de milioane de persoane din Europa ar fi în pericol.
...pe uscat, 16 specii de fluturi spanioli s-au mutat în zone montane mai înalte, în căutarea unui habitat mai răroros."
http://www.economisestepentrutine.ro/......l-durabil/
Ma bucur ca mai exista oameni asa, ca tine.
Mai NOname, mi-ai atins o coarda asa sensibila cu intrebarea asta. I'll iubesc (pamantul asta) de-a dreptul. O bijuterie, nu porcariile alea stralucitoare de care suntem hipnotizati. Ma visez cum I'll tin in maini si I'll pup tot si iubesc tot ce vine cu el, inclusiv oamenii. El insusi face parte dintr-un mediu foarte ostil, unde radiatia omoara tot. Dar el ne tine pe noi in/sub o paturica de aer care ne protejeaza de toata ostilitatea aia. Se face si se reface singur, pentru ca el stie cel mai bine cum sa faca asta. Nu noi. Noi doar trebuie sa I'll lasam pe el in pace sa o faca si sa I'll ajutam, macar 10% din cat ne ajuta el pe noi.
Am vazut un documentar (nu l-am mai gasit sa ti-l dau) care arata ca zonele desertificate au ajuns asa pentru ca nu au mai fost calcate in picioare de animale. Ele culca vegetatia la pamant si asta nu mai permite evaporarea apei dupa ploaie. Dar se pot reface, tot prin permiterea animalelor sa mearga liber (sau controlat, dar doar sa fie lasate) pe zonele respective. I'll revigoreaza, pur si simplu. Cat de usor e? Necesita investie(pentru hrana si ceva seminte cred) doar pentru primul an, dupa aia totul vine de la sine...asta a fost doar un exemplu.
In concluzie: oamenii trebuie invatati sa I'll inteleaga (prin punerea la dispozitie de materiale care sa arate cat de mult depindem de el si cat de frumos e) si sa I'll iubeasca. Si prin educarea generatiilor care vin. Mai bine inlocuiesc in scoli religia cu ceva de genul, ar fi muuuuuult mai folositor. Apoi ei insisi vor decide ca trebuie sa o faca...sa I'll respecte pentru ceea ce reprezinta: viata insasi.
Stii cum se spune: suntem ceea ce mancam. Ei bine, noi mancam ceea ce ne da pamantul, bem si respiram ce ne da el. Atunci putem sa fim la fel ca el?!
De data asta chiar mi-a placut sa bat campii si nici macar nu-mi cer scuze daca am facut-o prea mult .
Câtă dreptate poţi avea... De ar gândi mai mulţi ca tine...
Pământul are grijă de noi şi ar trebui şi noi să avem grijă de el, ca să poată avea grijă de noi în continuare.
http://youtu.be/GKIdYgdVwu8
Mă crezi sau nu, m-au dat lacrimile. Ai trezit sentimentala din mine. :)
Dacă nu ai văzut încă "Population Zero", ţi-l recomand. Arată cât de puternică este influenţa noastră asupra Pământului şi cum ar şti el să se refacă singur, dacă nu l-am sufoca şi i-am da o şansă.
http://youtu.be/sUqHECc5rPo
L-am vazut, tot de la tine :). Mersi mult! Si clipul foarte frumos :).
Eu cred ca daca oamenii ar fi crescuti (educati) cu ideea ca sunt buni, frumosi, iubitori, liberi, ca ce planteaza aia culeg si, in primul rand, sa fie lasati sa isi exprime sentimentele la momentul potrivit si sa fie invatati cum sa deal-uiasca cu ele, nu ar mai fi ura asta latenta in multi din noi. Ura (ca si suferinta dealtfel) este durere (neplacere) reprimata si acumulata, care nu a fost lasata sa iasa la momentul potrivit. Este un efect al unei cauze (poate ai observat ca legea cauza-efect este foarte importanta in viata mea). Oamenii sunt crescuti cu ideea ca nu sunt destul de buni orice ar face si, este normal, sa urmeze si niste reactii la toata treaba asta. Iti dau un exemplu din viata mea: eu ador/am parul scurt (asta ca sa nu zic ca I'll uram pe cel lung). Asta pentru ca mama mea ma tot tinea cu o pleata pana la fund, saraca de ea ii placea parul lung. Pana intr-o zi cand ma tot milogeam eu de ea sa ma lase sa-l tai, iar ea tot spunea "stiu eu cel mai bine ce e bun pentru tine, ca sunt mama ta". Am luat bilet de autobuz si am plecat la tara la bunica, mama ei :). M-am plans la ea de mi-au sarit capacele si am convins-o sa-I spuna sa ma tunda, ca doar e mama ei si o va asculta :). Nu a vorbit cu mine doua saptamani... (dar cred ca asa si-a propus ea ca prea au fost exact 2 saptamani :) ). Asa mi-am castigat eu dreptul la par scurt...dar ura pentru par lung tot a ramas. Pana mi-am dat seama ca ceva nu e in regula cu asta. Mi-am luat o vacanta lunga si m-am toooooooot gandit la toti piticii de pe creierul meu si i-am lasat frumos sa faca pasi afara de-acolo. Aveam multi sa stii. Cam asta se intampla cu toata lumea. La unii mai periculos si la altii mai putin. Educatia pe care am primit-o noi (mai ales in Romania) nu ne-a invatat decat cum sa le reprimam. Si asta are efecte. Dupa parerea mea, felul de a aborda copiii in principal si oamenii in general trebuie schimbat cu totul. Eu sunt convinsa ca intr-o zi toate se vor schimba (in bine), dar nu se pot face peste noapte. Cu cat intelegem mai repede si mai multi, cu atat mai repede se va intampla. Am povestit numai pe langa subiect, sau nu? :)
http://www.youtube.com/watch?v=MTK8P9-P2AI&feature=youtube_gdata_player
Ai dreptate. Este foarte important să trăim în armonie cu noi şi cu tot ceea ce ne înconjoară, iar frustrările reprimate, transformate în ură, nu ajută deloc în acest sens.
Şi apropo de mămici şi tunsori, a mea m-a dus la coafor vreo doi ani de zile şi mi se tăia frumuseţea de păr, ceea ce era o adevărată tragedie pentru mine şi de atunci (sau nu neapărat) ador părul lung...dar şi scurt, cât timp nu e al meu. : ))
Hahahahaha! ))!
Poate ar fi fost bine să mă fi silit să şi fumez. : ))
Hai ca te silesc eu .
Sa incerci narghilea sau shisha, e buna... cand mi-am cumparat, am fumat toata ziua, asta dupa ce am castigat-o de la sot. N-am mai putut vorbi o saptamana .
Bla bla bla, ai dreptate, bla bla asa este...s.a.m.d.
Cam astea ar fi comentariile la aceasta pagina, toti isi plang de mila dar nimeni nu mentioneaza nimic de aducerea a ceva cu adev. folositor de pus in practica.Ca suntem constienti de chestia asta nu-i de ajuns, trebuie si sa vrem sa facem ceva in privinta asta.
De interesat ar trebui sa ne intereseze cum facem sa ajutam, sa fim si noi de folos, atat cat putem, in acest sens.
Eu stiu...sa gasim si sa intram intr-un grup d-asta de binefacere in folosul comunitatii ori a mediului inconjurator.Sa actionam in grup, sa strangem gunoaiele din nat., sa le reciclam pe alea care pot fi reciclate, sa plantam copacei si mai stiu eu, sa avem accesul de a-i informa si pe altii cu privire la dezavantajele poluarii etc.Desigur ca un astfel de grup ar avea nevoie si de sprijin si de un finantator daca nu ma insel.Astfel de grupuri ar trebui sa ne intereseze, sa le sprijinim cauza si sa le ajutam si noi cum putem nu sa stam si ne batem pe aici gura degeaba cand stim ca `doar dand si noi din gura asa sa ne aflam in treaba` nu rezolva mai nimic.Aceste discutii (ma refer la problema. care se ridica prin acestea) trebuie si puse in practica nu doar vorbite.
Nu stiam acest clip si vreau sa spun ca mi se pare genial, este exact ceea ce se intampla.Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii, daca nu cea mai mare, transpusa intr-un video de 3 min. jumatate.Consider ca protectia mediului inconjurator este cea mai importanta. Ceea ce ne ofera natura este mai mult decat avem nevoie,asta daca stim sa luam cu masura,dar din nefericire omul ajunge incet,incet,sa se sinucida pentru bani, nu imediat, pe termen lung, dar rezultatul va fi devastator daca, continuam in acest ritm.Semnale se vad de mult,cum ca ceva nu ar fi in regula cu natura,schimbarea radicala a vremii de la o zi la alta,animalele nu mai sunt crescute in mod natural,plantele, fructele la fel, sunt in numar tot mai mic, cele crescute bio, nu mai stii ce sa cumperi si ce sa mananci ca sa fie cat mai sanatos.Cum am spus,resursele ne sunt indeajuns, dar da-i omului un deget ca el iti ia toata mana.Mi-ar placea sa cred ca exista o solutie pentru toata problema asta, dar din pacate, atat timp cat banul invarte omul si nu invers, este inevitabil.Cam atat am avut de zis...o zi buna in rest!
Buna!
Protectia mediului este extra-mega importanta.
Unii (multi) oamenii i-au facut numai rau.
Videoclipul spune adevarul.
Mediul inconjurator. P.S daca nu ar fi el ce rost ar avea omul in propia sa gospodarie?
Finalul excelent
Imi place ceea ce ai pus sa vedem!
Mă bucur.
Aşa e, protecţia mediului este extra-mega importantă şi trebuie toţi şi foarte să o conştientizăm.
Da. Ma bucur ca spui asta ..Nu multi respecta lucrurile astea
Este foarte importanta.Nu cred ca vom ajunge undeva daca poluam tot timpul. Funda.
Badea_Marius_1951 întreabă: