Din materiale eco: lemn, caramida de lut! Foarte eco si foarte rezistenta in timp daca e facuta cu atentie si corect.
Greu. Multi spun ca o casa de lemn este ecologica, totusi eu cred ca mediul este mai afectat de taierea padurilor decat de argila extrasa pentru a face caramizi. Plus ca avand o durata de viata mai mica, refacerea ei va afecta din nou mediul. Iar energia alternativa, pe langa costurile initiale foarte ridicate nu este atat de eco cat pare la prima vedere, intrucat fabricarea agregatelor utilizate afecteaza la randul lor mediul.
Parerea mea este ca cel mai eco-friendly la constructia unei case este evitarea risipei si refolosirea materialelor auxiliare, care vor aduce in final si economii in buget. Ce imi vine acum in minte este tendinta unora de a supraincarca structura de rezistenta, suplimentand cantitatea de fier si de ciment, desi in proiect acestea au fost calculate de un specialist, care la randul sau isi pune si o marja suplimentara. Altii scurteaza scandurile pentru cofrajele de la fundatie, desi in multe cazuri ar putea fi lasate intregi, fiind refolosite ulterior la stalpii de rezistenta, la cofrarea planseului si in final la acoperis.
In proiectare consider la fel ca fiind eco-friendly doar ceea ce duce la evitarea risipei si aici cel mai important este termosistemul, dar conteaza si alte amanunte, cum ar fi pozitionarea camerelor si a ferestrelor. Termosistemul trebuie adaptat la materialele utilizate si la grosimea peretilor, iar de amplasarea ferestrelor va depinde consumul de energie atat vara cat si iarna. De exemplu majoritatea arhitectilor tin cont ca (in masura posibilitatilor) bucataria sa aiba fereastra spre nord, dar am vazut la TV o casa cu ferestrele amplasate in asa fel incat iarna, cand soarele nu este atat de sus pe cer, lumina batea direct pe ele, iar vara erau umbrite aproape intreaga zi.
Eco-din materiale eco... daca vrei friendly, angajeazá niste copiii pe post de designeri.garantat friendly.
Sunt 2 aspecte: 1. Materialele din care se construieste casa sa fie ecologice (am auzit, dar n-am fost la niste seminarii cu constructii din chirpici si acoperis din stuf, organizate de institutul de arhitectura-fara glume). Poate e cam extremist si greu de realizat, intretinut, si nu in ultimul rand de acceptat. Orcum, nu aici vad pericolul maxim asupra mediului, casa o faci pentru 100 de ani, daca folosesti materiale durabile, chiar daca procesul de productie nu e foarte "curat".
2. Consumul redus de energie in timpul utilizarii. Aici se poate vorbi in primul rand de calitatea izolatiilor, pozitionarea casei fata de punctele cardinale/ vant dominant. Super-destepte, dar destul de costisitoare: terasele-gradina. Suprafetele/inaltimile de nivel dimensionate corespunzator. Exista niste sisteme de aerisire care presupun niste tubulaturi care vin din exterior, se ingroapa in pamant sub adancimea de inghet si apoi intra in casa, astfel aerul din exterior intra in casa la temperatura optima (cald iarna si rece vara)- o mare parte din energia necesara climatizarii se consuma din cauza pierderilor de caldura in momentul aerisirii. Folosirea unor echipamente clasa energetica A, A+, panouri solare sau pompe de caldura, etc...