De ce contează de unde vine energia?

De ce contează de unde vine energia?

Au rămas puţine activităţi zilnice din viaţa fiecăruia dintre noi, care nu necesită un oarecare consum de energie sau electricitate, fie el şi indirect.


Chiar în momentul în care acest articol este scris, (şi citit!) există un asemenea consum. În România, energia este produsă din arderea cărbunelui, a gazului, din hidrocentrale, dintr-o serie de surse regenerabile şi prin centrala nucleară de la Cernavodă.


Cu alte cuvinte, prin fiecare click, prin fiecare bec aprins sau tren spre munte, fiecare dintre noi este un consumator de energie. Determinăm arderea cărbunelui sau reacţia nucleară din reactor şi ne facem cumva responsabili şi de poluarea care urmează şi care, la un moment dat, ne afectează sănătatea şi mediul.


În prezent, politicienii vor să construiască noi reactoare nucleare în România. Două dintre ele la Cernavodă, lângă cele deja existente. La un moment dat a fost propusă şi construirea unei noi centrale nucleare în ţară. Unde anume? Nimeni nu poate spune exact, pentru că, deşi este dreptul fiecărui cetăţean să ştie iar guvernul este obligat să consulte populaţia, această decizie a fost luată în secret. În întuneric, pentru majoritatea. Situaţia ar fi simplă dacă singura problemă, deşi deloc minoră, ar fi transparenţa deciziilor în acest domeniu.


Problema este că această tehnologie presupune mult mai multe cheltuieli şi riscuri decât beneficii. Deşi reactoarele nucleare nu au emisii directe de dioxid de carbon, unul dintre cele mai „temute” gaze cu efect de seră, poluarea şi contaminarea există la fiecare pas: de la extragerea, prelucrarea şi exploatarea uraniului (care presupune un consum foarte mare de apă şi contaminare cu radiaţii) până la depozitarea deşeurilor nucleare, radioactive. Deşi omenirea foloseşte energia nucleară în scop comercial din anii '50, nu s-a descoperit o modalitate finală, sigură, de eliminare sau stocare a deşeurilor radioactive, care îşi păstrează proprietăţile nocive timp de sute de mii de ani. Nimeni nu poate garanta azi pentru viitorul generaţiilor viitoare. Nimeni nu poate garanta că nu va exista vreun incident la o centrală nucleară (provocat sau nu de oameni), cu atât mai mult cu cât există câte un incident nuclear pentru fiecare zi din an.


Având în minte aceste câteva argumente, de ce nu ar putea fi şi România ca alte state, care deja şi-au făcut un plan de trecere 100% la energie regenerabilă? Deja este demonstrat că, până în 2050, ţara noastră poate fi alimentată cu 84% energie verde. De ce nu am putea aprinde calculatorul în fiecare zi având conştiinţa împăcată, ştiind că nu contribuim la poluarea mediului şi că energia provine din surse sigure, curate, nepoluante?


Pentru a putea contribui la un viitor energetic curat, avem nevoie de sprijinul vostru. Greenpeace România a lansat o petiţie împotriva construirii de noi reactoare nucleare în ţară, pe care vă invităm să o semnaţi şi să o distribuiţi.


Irina Bandrabur,

Greenpeace România

10 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Am semnat petiția, mult succes!
Pa, pa.

| onasis1961 a răspuns:

Conteaza cum este produsa! Daca este poluanta, face mai mult rau decat bine. Oricum in viitorul nu prea indepartat termocentralele vor dispărea.

| zurick a răspuns:

Pai unele energii sunt mai poluante decat altele.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Pentru a nu consuma resursele din pamant

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru a cerceta sursa si pentru a inventa noi masinarii capabile sa o foloseasca eficient; evident in folosul omenirii.

| MitroKta a răspuns:

Pentru ca, avem nevoie sa gasim surse de energie, sau moduri de exploatare cat mai "verzi", deoarece exploarea surselor de energie cat si producerea de energie in sine, au legatura directa cu incalzirea globala, poluarea si indirect cu calitatea vietii pe pamant.Deci, cu cat omenirea foloseste surse mai putin poluante de energie, cu atat mai bine.

| Deliα a răspuns:

Ca sa ne desteptam

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| vlad8249 a răspuns:

Ca sa protejam sursa care ne da energie

Întrebări similare