Se creeaza locuri de munca, dar cu pretul infestarii apelor subterane
In ciuda protestelor ample si a opozitiei pe care societatea americana Chevron o intampina in incercarea de a exploata gazele de sist din Romania, o mare parte dintre cititorii Ziare.com sunt, de fapt, de acord cu acest lucru, potrivit unui sondaj.
Aproape jumatate din respondenti, respectiv 49, 47 la suta, au declarat ca sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist.
Expert: Explorarea si exploatarea gazelor de sist, o necesitate pentru Romania
Totusi, putin peste jumatate, 50, 53 la suta, s-au declarat impotriva acestui lucru. La sondaj au participat peste 5.100 de cititori Ziare.com.
La sfarsitul lunii februarie, aproximativ 700 de persoane au protestat in Barlad, dupa ce Chevron a anuntat ca va incepe exploatarea gazelor de sist din regiune in a doua jumatate a acestui an.
Acest proces este considerat periculos pentru mediu, deoarece presupune forarea unui put vertical, de aproximativ 1.500 de metri, si a unuia orizontal, de circa 3.000 de metri. Ulterior, se pompeaza cu presiune mare o solutie de apa, nisip si diverse substante chimice, astfel incat rocile se sparg si elibereaza gazele.
Unii specialisti sustin ca procedeul poate conduce la poluarea aerului si apei din zona, precum si la mici cutremure.
Pe de alta parte, gazele de sist reprezinta o sursa relativ ieftina de energie, iar, sectorul fiind in crestere, se creeaza multe locuri de munca